Monitori: Osa turvapaikanhakijoista tulee Euroopasta 3.5.2013
Suomesta turvapaikan saavat useimmiten Afrikan ja Aasian maista tulevat hakijat. Hakijoiden joukossa on kuitenkin myös paljon eurooppalaisia. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tilaston mukaan kymmenen suurimman turvapaikanhakijoiden lähtömaan joukossa oli peräti neljä Euroopan valtiota.
Kotimaassa koettu uhka pakottaa myös monet eurooppalaiset turvapaikanhakijoiksi. Viime vuonna Suomi vastaanotti turvapaikkahakemuksia erityisesti Venäjältä (226), Bosnia ja Hertsegovinasta (91), Serbiasta (86) ja Kosovosta (82). Hakemuksia tuli monista muistakin Itä-Euroopan maista ja yksittäisiä hakemuksia saapui myös Länsi-Euroopasta.
Helsingin yliopiston väestötieteen dosentti Arno Tannerin mukaan Suomesta haetaan turvapaikkaa monista syistä.
”Länsi-Balkanin maista, Serbiasta, Kosovosta, Albaniasta, Makedoniasta ja Bosniasta tulevien turvapaikkahakemusten perusteina on lähinnä taloudellisia syitä ja yksityishenkilöiden aiheuttamia ongelmia. Venäjältä, Valko-Venäjältä ja Ukrainasta tulevat hakevat turvapaikkaa puolestaan poliittisista syistä. Venäjältä tulevilla syinä on myös rasismi ja Pohjois-Kaukasuksen tilanne”, Tanner kertoo.
Eurooppalaiset saavat harvoin turvapaikan
Euroopan maista Suomeen tulevat turvapaikanhakijat ovat pääosin täysi-ikäisiä ja he saapuvat maahan yksin. Poikkeuksen muodostavat Länsi-Balkanilta ja Venäjältä tulevat hakijat, jotka saapuvat useimmiten perheensä kanssa.
Tannerin mukaan hakijan lähtömaa ei vaikuta turvapaikkahakemusten käsittelyyn. Hakemukset tutkitaan aina yksilöllisesti ja päätökset tehdään yhtenäisin perustein. EU-maita pidetään lähtökohtaisesti turvallisina maina, joten näistä maista tulleilla henkilöillä on hyvin harvoin mahdollisuuksia turvapaikkaan. Sama tilanne on useimmiten myös muista Euroopan maista tulevilla.
”Länsibalkanilaisten henkilöiden hakemukset ohjautuvat pääsääntöisesti nopeaan menettelyyn ja usein hakemus katsotaan ilmeisen perusteettomaksi. Viranomaissuojelua ei voida myöntää esimerkiksi vähemmistöön kuulumisen johdosta.”
Selvän poikkeuksen eurooppalaisten turvapaikanhakijoiden joukossa muodostavat Pohjois-Kaukasuksen suunnalta tulevat Venäjän kansalaiset. Tannerin arvion mukaan heistä noin puolet saa myönteisen turvapaikkapäätöksen.
UNHCR:n tilastojen mukaan Suomesta haki viime vuonna turvapaikkaa 3 129 henkilöä, jotka edustivat 94 kansallisuutta. Vuotta aiemmin hakemuksia tuli 39 kappaletta vähemmän. Turvapaikan hakijoista 1 601 sai myönteisen oleskelupäätöksen ja varsinainen turvapaikka myönnettiin 553 henkilölle. Eniten turvapaikanhakijoita tuli Irakista, Venäjältä ja Afganistanista. Maailmanlaajuisesti tarkasteltuna liki puolet turvapaikanhakijoista tulee Aasiasta.