sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Yle: Stubb: Meillä oli 15 hyvää vuotta, nyt on takana kuusi laihaa

Yle: Stubb: Meillä oli 15 hyvää vuotta, nyt on takana kuusi laihaa 12.10.2014

Pääministeri Alexander Stubb sanoo Yle Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla, että Suomen talouden tasapainottamiseksi on kolme vaihetta: Jo tehtyjen päätösten toimeenpano, pelastusstrategian tekeminen ja Suomen uuden nousun alku.

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) sanoo, että Suomen on talouden tasapainottamiseksi pantava ensimmäiseksi rakenneuudistukset kuntoon.

– Kokonaisuus on jaettava kolmeen osaan. Ensimmäiseksi aiemmat päätökset, eli esimerkiksi rakennepoliittinen ohjelma, sote-uudistus ja eläkeratkaisut, on laitettava toimeen. On siis 200-250 lakia, jotka pitää puskea läpi, Stubb sanoi pääministerin haastattelutunnilla Yle Radio Suomessa.

Stubbin mukaan seuraava vaihe on Suomen talouden pelastusstrategian tekeminen. Kolmannessa vaiheessa Suomi lähtee hänen mukaansa nousuun.

– Meillä meni noin 15 vuotta hyvin, nyt on mennyt kuusi vuotta huonommin. Vaarana on, että se jatkuu vielä 3-4 vuotta, hän sanoo.

Stubb painottaa, että päätöksiä tehdään hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseksi.

– Meidän verrokkimaamme ovat Pohjoismaat, ja niihin verrattuna meillä menee huonosti. On tehtävä korjausliike.

Stubb muistuttaa, että Standard & Poor'sin (S&P) tekemää luottoluokituksen laskua ei pidä ottaa liian dramaattisesti.

– Meillä on edelleen kahdelta luottoluokittajalta kolme A:ta, hän sanoo.

"Ilman muuta tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa"

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen sanoi lauantaina, että Suomen suurin virhe on ollut liian myöhäinen reagointi huoltosuhteen heikkenemiseen. Vartiaisen mukaan Suomi tarvitsisi lisää työperäistä maahanmuuttoa. Stubb on asiasta samaa mieltä.

– Ilman muuta sitä tarvitaan enemmän, se on selvää. Suomi on kansainvälinen maa, joka kansainvälistyy jatkuvasti lisää, Stubb toteaa.

Hän muistuttaa, että viime vuosikymmenten aikana Suomessa on asunut yhä enemmän ihmisiä, jotka eivät ole maan kansalaisia.

– 1990-luvun alussa heitä oli 40 000 ja vuonna 2030 heitä on noin puoli miljoonaa. Tästä suurin osa on työperäistä maahanmuuttoa. Juuri sen avulla me saisimme myös huollon parempaan tasapainoon.

Stubb olisi valmis helpottamaan työperäistä maahanmuuttoa.

– Tilannetta voi edistää tekemällä Suomesta houkuttelevampi maa ja löysäämällä tavalla tai toisella sitä säännöstöä, mikä meillä tällä hetkellä siihen littyy, hän sanoo.