perjantai 24. lokakuuta 2014

Ilta-Sanomat: Näin perussuomalaiset korjaisi Suomen talouden: "Maailmanparannusmenot" alas

Ilta-Sanomat: Näin perussuomalaiset korjaisi Suomen talouden: "Maailmanparannusmenot" alas 24.10.2014
Ilta-Sanomat: Mika Lehto: Kommentti
Iltalehti: Perussuomalaisten lääkkeet talouskurjuuteen: Kehitysapu ja maahanmuutto alas - Suomi ylös

Perussuomalaiset esitteli tänään tavoitteitaan ensi kevään eduskuntavaaleissa.
Puheenjohtaja Timo Soini (ps) sanoi, että valtion taloutta on tasapainotettava kymmenellä miljardilla eurolla. Leikkauksia pitäisi tehdä 3-4 miljardilla eurolla.

Perussuomalaisten leikkauslistalla ovat lähinnä niin sanotut "maailmanparannusmenot". Soinin leikkauslistalta löytyvät käytännössä vain EU-maksut, kehitysapu ja maahanmuuton kustannukset.

- Meillä on leikattu lapsilisiä ja on tehty indeksijäädytyksiä. Suomen rajojen ulkopuolella olevat asiat nauttivat täyttä suojaa, Soini sanoi.

EU:n nettomaksut olivat viime vuonna noin 600 miljoonaa euroa, tänä vuonna 1,1 miljardia ja ensi vuonna se putoaa 800 miljoonaan euroon. Lisäksi Suomi maksaa Soinin laskujen mukaan 120 miljoonaa euroa brittien jäsenmaksua.

Kehitysapuun Suomi käyttää noin 1,2 miljardia vuodessa ja perussuomalaisten laskuopin mukaan maahanmuutosta aiheutuu vuodessa 1-1,5 miljardia vuodessa.

EU, kehitysapu ja maahanmuutto vievät siis noin kolme miljardia euroa vuodessa. Perussuomalaisten pitäisi lopettaa nämä kaikki, jotta heidän kaavailemansa säästöjen minimi olisi kasassa.

Soinin hintalaput

IS pyysi Soinilta hintalaput, kuinka paljon perussuomalaisten maailmanparannusleikkauksista kertyisi säästöä.

- Kehitysyhteistyörahoista miljardi pois. No, tämä ei ole laskutehtävä, mutta maahanmuuton kuluista puolet pois (500-750 miljoonaa). EU-jäsenmaksulisäyksestä puoli miljardia, Soini laskeskeli.

Soinin leikkurissa olisi nyt kasassa pari miljardia euroa.

- Se on aika hyvä alku tälle leikkauspolitiikalle. Kymmenen miljardin sopeuttamista ei tehdä pelkästään leikkauksilla, vaan se tehdään sitä kautta, että saamme lisää tuotantoa ja veronmaksua. Täytyy rakentaa ydinvoimaloita, Soini totesi.

Perussuomalaiset eivät kalvoillaan esittäneet yhtään leikkausta palveluihin, vaikka puolue pitää julkista sektoria ylisuurena. Puolueen mielestä pitää säilyttää niin synnytyssairaalat kuin ammattikoulut. Ainoastaan kuntaliitoksissa viiden vuoden irtisanomissuoja olisi kumottava, jotta byrokraatteja voisi vähentää.

Verotuksessa perussuomalaiset keventäisi puolella miljardilla eurolla erilaisia ympäristöveroja.

________________________________________

Ilta-Sanomat: Mika Lehto: Kommentti

Perussuomalaisten ja Timo Soinin teesit talouden pelastamiseksi ovat kuin suoraan populismin oppikirjasta.

Puolueet saavat vapaasti valita ohjelmansa ja äänestäjät saavat vapaasti valita puolensa ja uskoa asiaansa.

Valitettavasti maailmanparannusmenojen leikkaamalla Suomen talous ei taida pelastua. Kyse on pikkurahoista julkisista menoista, ja tuskin kukaan muu puolue on valmis leikkaamaan kehitysyhteistyörahat liki nollaan tai puolittamaan maahaanmuutosta aiheutuvat kustannukset.

Maahanmuuttajista kertyy myös tuloja, ja perussuomalaisten saama hintalappu maahanmuutolle, 1-1,5 miljardia euroa, saattaa ollen melkoisen yliviritetty.

Ajan hermolla perussuomalaiset ainakin ovat. Jos on keskustelupalstoja uskominen, Suomen suurimmat ongelmat ovat maahanmuutto, kehitysapu ja EU-maksut.

Voiko enää yhtään populistisempi olla?

Perussuomalaisilta unohtui keskustelupalstojen suosikkiaiheista vielä ruotsin kielestä aiheutuvat kulut ja kansanedustajien määrän puolittaminen.

__________________________________________

Iltalehti: Perussuomalaisten lääkkeet talouskurjuuteen: Kehitysapu ja maahanmuutto alas - Suomi ylös

Perussuomalaiset haluaa leikata kehitysapua ja maahanmuuton kustannuksia.

Jo täydellä vauhdilla ensi kevään eduskuntavaaleihin valmistautuva ja hallitukseen hinkuava perussuomalaiset haluaa tasapainottaa valtion taloutta kymmenellä miljardilla eurolla. Yhdeksi keinoksi puolue ehdottaa sekä kehitysavusta että maahanmuuton kustannuksista säästämisen.

Perussuomalaisten laskelmien mukaan maahanmuuton kustannukset ovat vuosittain 1-1,5 miljardia euroa, kun "mukaan lasketaan virkamieskoneiston työtunnit".

- Kaikkea ei tietysti voida napata pois. Mutta voisi todeta, että puolet tuosta pois, puheenjohtaja Timo Soini linjaa Iltalehdelle.

- Haluamme, että maahanmuuton kustannukset tulevat esiin. Maahanmuuton taloudellisista hyödyistä puhujille sanon: kertokaa ne hyödyt - kertokaa kylmät luvut, missä ne hyödyt näkyvät ja miten ne voidaan mitata.

Kehitysapuun Suomi käyttää puolestaan noin 1,2 miljardia euroa vuodessa. Siitäkin perussuomalaiset haluaa niistää reippaasti.

- Miljardi tuosta pois, Soini jatkaa karsimista.

Perussuomalaiset haluaa vähentää myös Suomen nettomaksuja EU:lle.

- Jos meillä leikataan lapsilisiä, niin kyllä noihinkin pitää pystyä puuttumaan.

Soini myöntää, että kehitysavusta, EU-maksuista ja maahanmuutosta säästäminen ei riitä paikkaamaan Suomen talouden epätasapainoa.

- Mutta se on hyvä alku.

"Rasismi lisääntyy"

Perussuomalaiset perustelee erityisesti maahanmuuton kustannusten karsimista sillä, että puolue pelkää rasismin lisääntyvän "räjähdysmäisesti", jos maahanmuuton kustannukset jatkavat kasvuaan samaan aikaan kun suomalaisten etuisuuksia leikataan ja veroja korotetaan.

Puolue vaatiikin EU:ssa suunnitteilla olevan maahanmuuton taakanjaon estämistä.

- Taloutemme ei kestä sitä.

Myös paperittomien ulkomaalaisten ilmaisen terveydenhuollon lopettaminen on puolueen toivelistalla.

Esiin vaalikamppailussa

Soini sanoo, että leikkaushalut juuri näistä asioista eivät ole uusi linjaus.

- Tämä on sama linjanveto, mikä meillä oli edellisissä vaaleissa - se kertoo puolueen johdonmukaisesta linjasta. Meitä on äänestetty tästä syystä.

- Mutta miksi se nostettiin taas esiin? Me olemme niin iso puolue, että voimme tuoda asian esiin tulevassa vaalitaistelussa ja muut puolueet joutuvat ottamaan siihen kantaa, Soini perustelee kehitysavun ja maahanmuuton suurta roolia puolueen vaaliohjelmassa.

Hän tietää, että asiasta tulee myös paljon niin sanotusti turpiin poliittisilta vastustajilta.

- Mutta sitä varten perussuomalaiset ovat: esitämme asioita oman arvomaailmamme pohjalta. Ja mitä siitä sitten seuraa, se otetaan vastaan.

- Eikä tässä ole tarkoitus käännyttää koko kansaa, tässä on tarkoitus saada perussuomalaisesti ajattelevat ihmiset äänestämään. Meidän suurin vaaramme eivät ole muut puolueet, vaan se, että ihmiset jäävät nukkumaan.