tiistai 28. lokakuuta 2014

Turun Sanomat: Syyrialaispakolaisille kuntapaikka muita nopeammin

Turun Sanomat: Syyrialaispakolaisille kuntapaikka muita nopeammin 28.10.2014

Syyrialaiset ovat saaneet kuntapaikan nopeammin kuin monet muiden maiden pakolaiskiintiössä turvapaikan Suomesta saaneet pakolaiset.

Esimerkiksi kaikille kongolaisille ja sudanilaisille kuntapaikkaa ei ole vielä löytynyt. Osa turvapaikan saaneista on odottanut kuntapaikkaa pakolaisleirillä jo vuodesta 2012.

– Syyrialaiset saivat kuntapaikat verrattain nopeasti. Sota on ollut paljon esillä tiedotusvälineissä, ja kunnissa on herätty tämän ryhmän hätään. Syyrialaisten ripeä sijoittaminen on auttanut myös muita ryhmiä, sanoo hankepäällikkö Jaana Suokonautio työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Suokonautio huomauttaa, että ongelmaa on myös kiireellistä sijoitusta tarvitsevien pakolaisten sijoittamisessa, sillä heitä ei tällä hetkellä ole mahdollista ottaa Suomeen niin nopeasti kuin pitäisi. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR määrittää kiireelliset pakolaiset erilaisten syiden, kuten terveyteen liittyvien tai karkotusuhan perusteella.

Maahanmuuttopoliittinen ministerityöryhmä valmistelee parhaillaan ensi vuoden pakolaiskiintiötä.

– Vielä ei ole tietoa, mikä on kokonaismäärä ja sen kohdentuminen. Kiintiötä määrittää myös kohtuullinen aika kuntapaikan saamiseen, Suokonautio sanoo.

LUE KOKO JUTTU TIISTAIN TURUN SANOMISTA TAI DIGILEHDESTÄ