keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Mikko Elo: Puolueiden tehtävä sopimus ennen vaaleja: rasismille nollatoleranssi

Mikko Elo: Puolueiden tehtävä sopimus ennen vaaleja: rasismille nollatoleranssi 22.10.2014

Maahanmuuttajien määrän lisääntyminen on aiheuttanut monenlaisia kielteisiä ilmiöitä Suomessa. Kuitenkin maahanmuuttajien määrä on vielä pieni maassamme, kun sitä verrataan esim. Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaan. Kiistämättä näissäkin maissa maahanmuuttajia käytetään poliittisena aseena. Viimeksi tämä tuli esiin Ruotsin kuukausi sitten pidetyissä eduskuntavaalaaleissa, kun Jimmy Åkessonin johtama "Sverigedemokraterna" sai 13% annetuista äänistä ja nousi samalla vaa'ankielipuolueeksi. Kuitenkin kaikki muut Ruotsin puolueet kieltäytyvät yhteistyöstä Åkessonin johtaman puolueen kanssa.

Suomessa perussuomalaisissa on monia, jotka kalastelevat ääniä sameissa vesissä esittämällä maahanmuuttajia herjaavia lausuntoja. Puolueen puheenjohtajalla Timo Soinilla on halu pitää puolue hallituskelpoisena eikä sen takia hyväksy yhteistyötä "Ruotsidemokraattien" kanssa. Sen sijaan puolueen maahanmuuttajavastaisen siiven näkyvin edustaja Jussi Halla-aho pitää ruotsalaisia "hysteerisinä" ja olisi valmis hyväksymään Åkessonin puolueen yhteistyökumppaniksi.

Laajasalon murha vihamurha?

Jo muutaman päivän ajan on suomalaisia järkyttänyt Laajasalossa tapahtunut 58-vuotiaan naisen murha. Murhaajaksi on osoittautunut Kokoomuksen Helsingin piirin nuorisojärjestön sihteeri 28-vuotias reservin upseeri Jukka Romppainen. Suomalainen media on ollut varsin vaitonainen teon motiiveista. Kuitenkin esille on tullut se, että uhri oli venäläissyntyinen nainen, joka asui samassa talossa Romppaisen kanssa. Motiiviksi on epäilty venäläisiin kohdistuvaa vihaa, eli kysymyksessä olisi ns. vihamurha. Epäilykset teon motiiveista ovat vahvat, mutta toisaalta en ole nähnyt kenenkään vahvistavan tätä motiivia.

Vaalit tulossa - rasismille nollatoleranssi

Vaaleihin on aikaa puoli vuotta, ja jo nyt puolueiden pitäisi sopia siitä, että vaalitaistelun aikana rasismilla on nollatoleranssi. Puolueiden on itse vastattava siitä, ettei maahanmuuttovastaisutta käytetä vaaliaseena.

Pääministeri Stubb voisi tehdä aloitteen

Monestakin syystä, eikä vähiten Laajasalon murhenäytelmän takia, pääministeri Stubb voisi ottaa aloitteen käsiinsä ja esittää kaikkien puolueiden sopimusta siitä, että vaalitaistelussa rasismille asetetaan nollatoleranssi. Kaikki rasismia viljelevät poliitikot on pantava ahtaalle.