torstai 23. lokakuuta 2014

Ilta-Sanomat: Poliisi: Helsingin katujengit saatiin kuriin

Ilta-Sanomat: Poliisi: Helsingin katujengit saatiin kuriin 23.10.2014

Pääkaupunkiseudulla, pääasiassa Helsingissä toimivien katujengien toiminta on laantunut viime aikoina, kertoo komisario Jarmo Heinonen Helsingin poliisista.
Hänen mukaansa poliisi on pystynyt omilla toimillaan ehkäisemään katujengien rikoksia.

- Tekoja on saatu selvitettyä ja tekijöitä on saatu kiinni sekä vangittua. Olemme myös toimineet Helsingin kaupungin kanssa yhteistyössä. Kun alaikäiset nuoret oireilevat rikoksilla, tulee heistä lastensuojelun asiakkaita. Ja lastensuojelussa voidaan sitten miettiä, mitä keinoja on estää rikostenjatkamista, Heinonen kertoo.

Myös rikoskomisario Kari Niinimäki Helsingin poliisista on samoilla linjoilla. Viimeisin nuorisojengin tekemä ryöstö tapahtui Kaisaniemen puistossa toissa viikonloppuna. Kaksi noin 15-vuotiasta poikaa vei samanikäiseltä pojalta matkapuhelimen.

- Siinä oli kolmen hengen poikaporukka, joista kaksi osallistui tekoon. Tekoa edelsi suusanallinen uhkaaminen ja rinnuksista kiinnipitäminen, Niinimäki kertoo.

Hänen mukaansa pojat olivat tehtailleet aiemminkin vastaavanlaisia rikoksia, minkä takia he olivat matkustuskiellossa. Helsingin käräjäoikeus vangitsi pojat Kaisaniemen puistossa tapahtuneesta ryöstöstä epäiltyinä.

Rikosvyyhteen liittyy noin 70 tapausta, jossa kymmenistä 13-18-vuotiaista pojista koostuva jengi on hakannut lapsia ja nuoria hyvinkin raa'asti kesän sekä syksyn aikana. Poliisin mukaan kyse on ollut monikansallisesta jengistä. Useat uhrit ovat tarvinneet lääkärihoitoa syksyn aikana. Poliisi on löytänyt jengin jäseniltä puukkoja ja värikuula-aseen.

Poliisi on ottanut kiinni noin parikymmentä nuorta, joista vangittuina on ollut alle kymmenen. Osa heistä on päässyt vapaaksi.