keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Verkkouutiset: Turvapaikanhakijoille jälleen lisäpaikkoja – hakijamäärä kasvussa

Verkkouutiset: Turvapaikanhakijoille jälleen lisäpaikkoja – hakijamäärä kasvussa 15.10.2014
Kymen Sanomat: Turvapaikkahakemuksissa piikki loppukesästä — Kotkan vastaanottokeskukseen 50 paikkaa lisää 14.10.2014

Lokakuun alussa Maahanmuuttovirasto lisäsi Vaasan, Kemin ja Mänttä-Vilppulan vastaanottokeskuksiin yhteensä 130 majoituspaikkaa.

Nyt Kotkan, Kristiinankaupungin ja Oravaisten vastaanottokeskuksiin on lisätty yhteensä 140 majoituspaikkaa Suomeen tulleille turvapaikanhakijoille. Lisäyksen jälkeen kussakin keskuksessa on 150 paikkaa.

Lisämajoituspaikat järjestetään vuokraamalla tarvittava määrä asuntoja.

– Suomesta turvapaikkaa hakevien henkilöiden määrä on viime kuukaudet ollut kasvussa, kertoo ylitarkastaja Veikko Pyykkönen Maahanmuuttovirastosta.

Pyykkösen mukaan kasvu on kuitenkin maltillista. Kriisit maailmalla eivät ole hänen mukaansa Suomessa aiheuttaneet piikkiä hakijamääriin. Ukrainasta ja Syyriasta on tullut joitakin hakijoita.

Kuluvan vuoden aikana Suomesta on hakenut turvapaikkaa 2 632 henkilöä.

– Vastaanottokeskusten käyttöaste on korkea, lähellä sataa prosenttia. Sen vuoksi paikkoja on hankittava lisää, jos tulijamäärä vähänkin kasvaa, sanoo Pyykkönen.

_____________________________________

Kymen Sanomat: Turvapaikkahakemuksissa piikki loppukesästä — Kotkan vastaanottokeskukseen 50 paikkaa lisää

Maahanmuuttovirasto nostaa Kotkan vastaanottokeskuksen kapasiteetin 150:een. Lokakuussa Kotkaan, Kristiinankaupunkiin ja Oravaisiin lisättiin yhteensä 140 majoituspaikkaa. Kotkassa kapasiteettia kasvatettiin 50:llä.

Lisämajoituspaikat järjestetään vuokraamalla tarvittava määrä asuntoja.

Isis ja Ukrainan kriisi ovat näkyneet turvapaikanhakijoiden määrässä. Maahanmuuttoviraston ylitarkastaja Veikko Pyykkönen kertoo, että Ukrainan kriisin vaikutus on jäänyt pelättyä pienemmäksi.

— Ukrainasta on tullut tänä vuonna 256 turvapaikkahakemusta. Suomessa oli useita tuhansia ukrainalaisia kausityöläisiä, siihen nähden määrä ei ole niin suuri, Pyykkönen sanoo.

Suurin ryhmä tänä vuonna on ollut irakilaiset, hakemuksia on tullut 603. Isisin nousu näkyy myös syyrialaisina, joilta hakemuksia on tullut 118 kappaletta vuoden 2014 puolella. Hakemusten määrä kasvoi rajusti loppukesästä.

— Elokuussa tuli 355 hakemusta ja syyskuussa 404. Sitä ennen kuukausittainen määrä on ollut 250 paikkeilla, Pyykkönen kertoo.

Kuvateksti:
Kotkan vastaanottokeskuksen kapasiteettia kasvatetaan vuokraamalla lisää asuntoja. Kuvassa johtaja Janne Autio Sammonkadun vanhan kiinteistön edessä, sittemmin kohteita on hajasijoitettu.