torstai 16. lokakuuta 2014

Obs debatt: Nuorten väkivalta-aalto pyyhkii Helsinkiä

Yle Areena: Obs debatt 16.10.2014 (video, 34 min)

Nuorten väkivalta-aalto pyyhkii Helsinkiä. Mistä väkivalta kumpuaa? Mitä toimia sen kitkemiseksi tarvitaan?

15:40
Arshe Said, Suomen somaliliiton puheenjohtaja
Ei voi sanoa, että näissä olisi rasistinen motiivi. Ryhmissä on sekä maahanmuuttajataustaisia nuoria että valtaväestöä. Siis kumpiakin. Nuorilla on ollut tässä oma intressi. Vapaa-ajalla ei ole ollut tekemistä. En näe tekoja rasistisina. On valkoisia vastaan hyökkäävät maahanmuuttajat, mutta toisaalta meillä on tämä Suomen Susi...

Toimittaja Heidi Finnilä
Suomen Sisu!

Arshe Said, Suomen somaliliiton puheenjohtaja
Aivan, anteeksi. He sanovat lähtevänsä partioimaan Itä-Helsinkiin. Näin kävi, mikä johti väkivaltaan Itä-Helsingissä. Ongelmia ei aiheuttanut maahanmuuttajaryhmä vaan valtaväestö. Pitää tarkastella kumpaakin puolta.

...

27:05
Toimittaja Heidi Finnilä
Voiko tästä lähteä väkivallan kierre? Suomen Sisu alkaa partioida kaduilla suojellakseen suomalaisia nuoria. Mihin tässä päädytään? Turvallisuuskoordinaattori saa kertoa.

Christina Westerholm, turvallisuuskoordinaattori, Helsinki
Koko tässä vyyhdessä aikuisten käytös on huolestuttanut eniten. Nämä uskomattomat tunteenpurkaukset. Miten aikuiset ovat mustamaalanneet nuoria. On paradoksaalista, että väkivallasta huolestuneina lähdetään kadulle. Aikuisilta on tullut hyvin väkivaltaisia lausuntoja. Minkälainen esikuva se on? Se on huolestuttavaa. Sanoisin vielä Suomen Sisusta ja sen katupartioista sen, että luotan täysin siihen, että tilanne on hallinnassa. Poliisi on tietoinen siitä, mitä tapahtuu ja tämä otetaan tosissaan. Kaduilla ei tarvitse pelätä. Ei nuorten eikä aikuisten. Toivon tämän vähitellen vaimentuvan.

Toimittaja Heidi Finnilä
Media on ehkä suurennellut tätä.

Christina Westerholm, turvallisuuskoordinaattori, Helsinki
On todellakin!

...

29:25
Arshe Said, Suomen somaliliiton puheenjohtaja
Toinen kysymys on: miksi nyt? Eduskuntavaalit lähestyvät. Poliitikot alkavat nyt pelata huonoa peliä.

Toimittaja Heidi Finnilä
Joku juuri twiittasikin, että tätä käytetään poliittisiin tarkoituksiin.

Arshe Said, Suomen somaliliiton puheenjohtaja
On jo käytettykin, kerta toisensa jälkeen. Maahanmuuttajia on pyritty mustamaalaamaan. On toisteltu sitä, että Suomen ongelma on maahanmuutto. Jos nyt googlaa tämän, löytää siitä lukuisien istuvien kansanedustajien näkemyksiä. Eräs poliisi on jo kirjoittanut blogiinsa, että tämä on maahanmuuton ongelma. Eduskuntavaalien lähestyessä poliitikot yrittävät pelata tätä peliä.

Toimittaja Heidi Finnilä
Koska poliisi on vuotanut tietoja perussuomalaisten Tom Packalénille, meneillään on rikostutkinta. Wille Rydman, miten sinä takaat meille sen, että Kokoomus ei käytä tällaisia temppuja?

Wille Rydman, kaupunginvaltuutettu, Helsinki, Kokoomus
Sellaista uhkaa ei ole, että Kokoomus lähtisi sille tielle. Mutta ymmärrän erittäin hyvin sen, että ihmiset ovat tästä kehityksestä huolissaan. Tapahtunut on osittain aika uutta Suomessa. Tietyin osin se on tavallista, mutta on myös ilmiöitä, jotka ovat aika uusia Suomessa. Olen itse huolissani siitä, ja ymmärrän ihmisten huolen. On vain rehellistä keskustella samassa yhteydessä myös siitä, miten maahanmuuttopolitiikkamme on onnistunut. Onko se ollut odotetun menestyksekästä? Mutta esimerkiksi Suomen Sisun toiminta, että he ilmoittavat lähtevänsä kaduille partioimaan niin että mitään tällaista ei tapahtuisi tulevaisuudessa, on täysin väärä reaktio. Se takaa ainoastaan sen, että konfrontaatio valtaväestön ja maahanmuuttajien välillä syvenee ja siten vain vaikeuttaa ongelmaa entisestään.

Toimittaja Heidi Finnilä
Mikael, pitääkö pelätä enemmän Suomen Sisua kuin näitä jengejä?

Mikael Maltzeff, nuoriso-ohjaaja
Mitään jengejähän ei ole. Vain yhdessä hengaavia tyyppejä. Jotka saavat päähänsä tyhmyyksiä.