torstai 23. lokakuuta 2014

Länsi-Savo: Ruusuntyrkyttäjistä voi ilmoittaa poliisille

Länsi-Savo: Ruusuntyrkyttäjistä voi ilmoittaa poliisille 23.10.2014

Ensin ojennetaan ruusu ohikulkijan käteen, sitten pyydetään rahaa mahdollisesti nyyhkytarinalla höystettynä. Jos rahaa ei löydy, ruusukauppias saattaa ruveta hankalaksi.

Aggressiivinen ruusukaupustelu ilmaantuu katukuviin tämän tästä eri puolilla Suomea. Ylikomisario Jorma Rannio Itä-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että ilmiö on poliisille tuttu, ja sitä varten on olemassa toimenpiteet.

– He toimivat tavalla, joka aiheuttaa häiriötä ja turvattomuutta, Rannio perustelee.

Jos kaupustelu äityy niin aggressiiviseksi, että ruusukauppias lähtee vaikkapa seuraamaan kohdettaan, poliisi voi Rannion mukaan tehdä kiinnioton ja pitää henkilöä kiinniotettuna enintään vuorokauden. Rannio kehottaa ilmoittamaan aggressiivista kauppiasta poliisille.

– Mitään muuta keinoa poliisilla ei näihin puuttumiseksi ole. Ensin huomautamme. Jos sama porukka jatkaa, seuraa kiinniotto. Tätä käytäntöä on toteutettu.

Rannio sanoo, että ruusukauppias voi olla osa järjestäytynyttä rikollisuutta.

– He ovat renkejä, ja kummisetä kerää rahat.

Rannio on itsekin ollut vastaavanlaisessa ”kaupantekotilanteessa” Tampereella.

– Se perustuu siihen, että valitaan uhriksi ihminen, joka saattaisi mennä lankaan. Se on ehkä ulkomaalainen tapa tulkita, että on syntynyt sopimus, joka oikeuttaa pyytämään rahaa. Suomessa sitä ei pidetä hyväksyttävänä.

Torstaina tyrkyttäviä kukkakauppiaita näkyi ainakin Mikkelin kauppakeskus Stellassa.

Kuvateksti:
Poliisin mukaan aggressiiviselta ruusukauppiaalta ostettu kukka saattaa kilahtaa järjestäytyneen rikollisuuden laariin