torstai 23. lokakuuta 2014

HS: Jyväskylän kirjastopuukotuksesta epäilty pakoillut poliisia jo lähes kaksi vuotta

Helsingin Sanomat: Jyväskylän kirjastopuukotuksesta epäilty pakoillut poliisia jo lähes kaksi vuotta 23.10.2014

Jyväskylän kirjastopuukotuksesta etsintäkuulutettu oululaismies on pakoillut poliisia jo lähes kaksi vuotta. Tutkinnanjohtaja Eila Koivuniemi kertoo, että poliisi ei ole saanut kirjastokahakan jälkeen mieheen missään vaiheessa yhteyttä.

"Törkeä pahoinpitely vanhenee 20 vuodessa. Se on aika pitkä aika pakoilla", Koivuniemi sanoo.

Etsintäkuulutetun miehen epäillään pyrkineen kahden muun miehen kanssa väkivalloin Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuuteen Jyväskylän kaupunginkirjastossa 30. tammikuuta 2013. Yhtä henkilöä puukotettiin kahakan yhteydessä.

Tapauksen poliisitutkinta on jämähtänyt oululaismiehen pakoilun vuoksi eikä asian käsittely ole edennyt syyteharkintaan muidenkaan epäiltyjen osalta.

Hieman yli 20-vuotias oululaismies vangittiin tammikuussa poissa olevana Keski-Suomen käräjäoikeudessa. Poliisi kertoi tuolloin epäilevänsä, että mies saattaa oleskella ulkomailla.

HS:n tietojen mukaan oululaismies on toiminut ainakin yhden muun epäillyn tavoin aktiivisesti Suomen vastarintaliikkeeksi (SVL) nimetyssä uusnatsijoukossa. SVL kertoo nettisivuillaan olevansa osa Pohjoismaista vastarintaliikettä, joka toimii Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Poliisi tavoitti muut kirjastokahakkaan liittyvistä rikoksista epäillyt heti kahakan jälkeen.

Poliisi epäilee kolmikon syyllistyneen kirjastossa muun muassa poliittisten toimintavapauksien loukkaamisen yritykseen ja törkeään pahoinpitelyyn. Lisäksi yhtä heistä epäillään henkilörekisteririkoksesta, koska hänen tietokoneeltaan löytyi tietoja sadoista suomalaisista ja heidän vakaumuksistaan.

Kolmikon pääsyn äärioikeistokirjan esittelytilaisuuteen estäneitä miehiä epäillään puolestaan pahoinpitelystä.

Oululaismiehellä on kirjastokahakan lisäksi toinenkin mahdollinen syy pakoilla viranomaisia.

Häntä vastaan on nostettu syyte vasemmistopoliitikko Dan Koivulaakson sumuttamisesta kaasulla Oulussa puolisen vuotta ennen Jyväskylän tapausta.

Koivulaakso on yksi Äärioikeisto Suomessa -kirjan kolmesta kirjoittajasta. Muut kirjoittajat ovat Li Andersson ja Mikael Brunila.

Syytettä piti käsitellä Oulun käräjäoikeudessa syksyllä, mutta etsintäkuulutettu mies ei saapunut paikalle.

Hänet on myös tuomittu vuoden 2011 eduskuntavaalien alla tapahtuneesta Oulun vaalitelttakahakasta.