perjantai 24. lokakuuta 2014

Helsingin Sanomat: Poliisi varautuu äärioikeiston ja -vasemmiston yhteenottoihin Helsingissä viikonloppuna

Helsingin Sanomat: Poliisi varautuu äärioikeiston ja -vasemmiston yhteenottoihin Helsingissä viikonloppuna 24.10.2014
Iltalehti: Poliisi vaitonainen Helsingin joukkotappelun osapuolista
Metro: Väkivaltaan kyllästyneet kokoontuvat pesäpallomailojen kanssa Roihuvuoressa

Helsingin poliisi varautuu siihen, että äärioikeiston ja -vasemmiston välille syntyy ensi viikonloppuna yhteenottoja Helsingin keskustassa.

Viime viikonloppuna vasemmistoanarkistien Varis-verkoston jäsenet ottivat yhteen äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman katupartioiden kanssa Kiasman edustalla.

"Joitakin kymmeniä ihmisiä meidän arviomme mukaan oli rähinässä mukana", komisario Jere Roimu Helsingin poliisista kertoo.

Mukana oli myös jonkinlaista aseistusta.

"Pulloja heiteltiin ja joillakin oli rautaputkia."

Roimu pitää mahdollisena, että vastaavaa tapahtuu myös tulevana viikonloppuna.

Poliisi tiesi etukäteen viime viikonloppuisen yhteenoton mahdollisuudesta, sillä sekä oikeiston että vasemmiston edustajat olivat kertoneet aikeistaan avoimesti internetissä.

Lisäksi poliisilla on menossa yleisempi tehostetun katupartioinnin kampanja, jonka ansiosta keskustassa oli liikkeellä runsaasti poliisin jalkapartioita.

Viime viikonlopun yhteenotto jäikin noin puolen minuutin mittaiseksi, sillä poliisi oli valmiiksi paikalla hajottamassa tappelua.

Roimun mukaan tämä kuvaa sitä, miten vahvasti osapuolet toimivat tunteiden varassa.

"Puoleen ja toiseen siellä on melkoinen tunnekuohu päällä."

Ääriliikkeiden aktivistien aktivoituminen liittyy syksyn katuväkivaltatapauksiin, joista uutisoitiin jengiväkivaltana.

Nettikirjoittelun perusteella kansallisen äärioikeiston edustajat tulkitsivat pahoinpitelyiden olevan maahanmuuttajien suomalaisvastaista väkivaltaa, minkä takia he perustivat katupartiot "suomalaisnuorten turvaksi".

Anarkistinen äärivasemmisto puolestaan pitää katupartioita "natsien lynkkauspartioina", joita vastaan aktivistit kokevat väkivallan oikeutetuksi.

Viime viikonlopun joukkotappelu syntyi, kun katupartiota odotelleet anarkistit hyökkäsivät oikeistolaisen partion kimppuun.

Komisario Roimu toivoo, että osapuolet panisivat jäitä hattuun.

Katupartioiden lähtökohta ulkomaalaistaustaisista maahanmuuttajajengeistä on Roimun mukaan väärä.

"Nettikirjoittelussa on lähdetty tähän maahanmuuttajateemaan, koetettu löytää yksi taho, joka olisi syyllinen. Näin ei ole."

Runsaasti huomiota saaneen väkivalta-aallon taustalla oli löyhä joukko eritaustaisia nuoria. Suurin osa päätekijöistä on Roimun mukaan saatu kiinni.

"Tämä on näkynyt selvästi väkivallan vähentymisenä."

Roimu kehottaa katupartioita myös miettimään, onko sitä saatu mitä on tilattu.

"Käytännössä tuloksena on tällaisia joukkotappeluita. Parantaako se sitten helsinkiläisten turvallisuudentunnetta?"

Poliisin näkyvä katupartiointi jatkuu myös alkavana viikonloppuna. Se ei varsinaisesti liity Roimun mukaan sen paremmin ääriliikkeiden joukkotappeluihin kuin aiempaan nuorison väkivalta-aaltoonkaan – vaan alkavaan pikkujoulukauteen.

"Aiempina vuosina olemme partioineet vilkkaimmat kolme viikonloppua, tänä vuonna päätimme aloittaa jo kolme viikkoa aikaisemmin. Tämä ei ole mistään pois, vaan harkittu lisäsatsaus."

Käytännössä tehostettu katupartiointi tarkoittaa Roimun mukaan sitä, että poliisi pystyy puuttumaan keskustassa "julkijuopottelun, alaikäisten alkoholinkäytön ja päihtyneiden örveltämisen" lisäksi myös ääriliikkeiden keskinäiseen kahinointiin.

Roimi muistuttaa myös, että järjestyksenpito kuuluu yksiselitteisesti poliisille, ei kansalaisaktivisteille.

"Ja me kyllä pystymme sen myös hoitamaan."

_______________________________________________

Iltalehti: Poliisi vaitonainen Helsingin joukkotappelun osapuolista

Helsingin poliisi tutkii viime lauantaina syntynyttä joukkotappelua, joka tapahtui Postitalon ja Kiasman kulmilla.

Rikoskomisario ja tapauksen tutkinnanjohtaja Jari Illukka Helsingin poliisista kertoo, että joukkotappelu on kirjattu pahoinpitelynä.

Poliisilla on ollut tiedossa, että joukkotappelu oli ennalta sovittu. Kuka tässä tappelun järjestämisessä on ollut aloitteellinen osapuoli?

- En kyllä pysty tuollaista kommentoimaan. Tapauksestahan oli ennakkotiedustelua ja poliisi oli ihan lähimaastossa. Rikostutkinta on käynnistynyt hieman jälkijättöisesti eli nyt yritämme kasata tätä materiaalia eli sitä mitä on tapahtunut ja keitä siihen on osallistunut. En voi kuitenkaan tässä vaiheessa vahvistaa tutkinnan näkökulmasta näitä asioita eli sitä, kuka on ollut aloitteellinen.

Joukkotappelijat ovat tuoneet mukanaan rautaputkia. Pystytäänkö sanomaan ketkä tarkalleen ottaen niitä käyttivät?

- Sitä ei pystytä tässä vaiheessa tarkemmin yksilöimään. Tietoa on, että siellä on ollut jonkinlaisia astaloita. En voi ottaa kantaa siihen, kenen käsissä niitä on ollut.

Joukkotappelussa on ollut kaksi osapuolta, joista toinen nimittää itseään kansallismielisiksi ja he sanovat olevansa "katupartio". Voidaanko tappelun toista osapuolta kuvailla jotenkin?

- Kyllä tässä täytyy hyvin pidättyväinen olla jos mietitään, mikä tämä toinen osapuoli voisi olla. Ehkä se tässä tutkinnan aikana selviää. Pahoittelen, koska tutkinta on niin alkutekijöissä, että en pysty ottamaan kantaa.

Tappelun molemmat osapuolet tulivat kuitenkin paikalle varta vasten ottamaan yhteen?

En pysty tätäkään vahvistamaan, mutta siltähän tämä toki vaikuttaa kun kaksi ryhmittymää keskenään tapaa. Tässä menee varmasti aikaa, että saadaan joku tolkku tähän asiaan ja sen jälkeen asiasta toki tiedotetaan.

_______________________________________________

Metro: Väkivaltaan kyllästyneet kokoontuvat pesäpallomailojen kanssa Roihuvuoressa

Väkivaltaa vastustetaan pelaamalla pesäpalloa Helsingin Roihuvuoressa sunnuntaina. Idea tempaukseen syntyi, kun muutama viikko sitten tapetille nousi nuorisojoukkojen katuväkivalta pääkaupunkiseudulla.

Väkivallankumous-pelit alkavat Roihuvuoren pesäpallokentällä sunnuntaina kello 12. Iltakuuteen asti kestävässä tapahtuman ohjelma sisältää pesäpallon lisäksi muun muassa livemusiikkia.

Näyttelijä Eppu Pastisen alulle panemassa tapahtumassa on mukana runsaasti nuorta kulttuuriväkeä. Muun muassa Roope Salminen ja Koirat -yhtye sekä muusikko Sanni aikovat olla paikalla Roihuvuoressa.

Tapahtuma on päihteetön ja maksuton. Tapahtumasta lahjoituksien kautta tai muuten syntyvät mahdolliset tuotot ohjataan Aseman lapset ry:n kautta väkivallan uhrien ja tekijöiden jälkihoitoon.