maanantai 27. lokakuuta 2014

Iltalehti: Perussuomalaisilta kovia maahanmuuttolukuja: Näin ministeriöt vastaavat

Iltalehti: Perussuomalaisilta kovia maahanmuuttolukuja: Näin ministeriöt vastaavat 27.10.2014
Iltalehti: Perussuomalaisilta kovia lukuja - ilman perusteita

Maahanmuutosta aiheutuu Suomelle vuodessa noin 203 miljoonan euron kustannukset, käy ilmi tiedoista, jotka työ- ja elinkeinoministeriö sekä sisäministeriön alainen maahanmuuttovirasto toimittivat Iltalehdelle maanantaina.

IL selvitti lukuja sen jälkeen, kun perussuomalaiset esitti työmies Matti Putkosen suulla, että maahanmuutosta koituu vuosittain Suomelle jopa 1-1,5 miljardin euron kustannukset.

Perussuomalaisten luvut pitävät sisällään Putkosen mukaan myös "virkakoneiston työtunnit".

Putkonen tarkensi maanantaina, että "kuntien kustannukset maahanmuuttajista ja vieraskielisistä Turun lukujen perusteella vuonna 2013 olivat kokonaisuudessaan 942 miljoonaa euroa".

- Valtion menot eivät ole luvussa mukana, eikä ruotsinkielisiä luonnollisestikaan käsitellä vieraskielisinä, Putkonen kirjoitti sähköpostissaan ja lisäsi, että "meidän arviot ovat vielä alakanttiin".

Hatara selvitys

Putkonen viittaa Turun luvuilla Turun ammattikorkeakoulun tutkijoiden arvioon, jonka mukaan maahanmuuttajien ja vieraskielisten käyttämien palveluiden kustannukset olivat Turussa vuonna 2009 hieman alle 37 miljoonaa euroa.

Turun AMK:n koulutusjohtaja Marjut Putkisen mukaan selvitykseen liittyy huomattavan paljon epävarmuustekijöitä.

Selvityksen johtopäätöksissä todetaan muun muassa, että perusterveydenhuollon käyttäjämääriä oli mahdotonta laskea, koska vieraskielisiä asiakkaita ei ole tilastoitu erikseen.

Työ- ja elinkeinoministeriön luku pitää sisällään 94,7 miljoonan kotouttamismäärärahan, 45,5 miljoonan kotouttamiskoulutusmäärärahan sekä 2,2 miljoonan määrärahan, jolla tuetaan kotoutumista edistäviä toimenpiteitä.

Sisäministeriön osuus maahanmuuttokustannuksista oli viime vuonna - tämän vuoden toimintakertomus ei ollut vielä saatavilla - 60,3 miljoonaa euroa. Luku pitää sisällään turvapaikanhakijoiden vastaanotosta koituneet kustannukset.

_________________________________________________________


Iltalehti: Perussuomalaisilta kovia lukuja - ilman perusteita

Perussuomalaiset esitteli perjantaina eduskuntavaalitavoitteitaan. Puolue nosti ykköskärjekseen maahanmuuton kustannukset.

Tilaisuudessa arvioitiin puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon suulla, että maahanmuuton kustannukset ovat 1-1,5 miljardia euroa vuodessa, "kun mukaan lasketaan virkakoneiston työtunnit".

Iltalehti yritti selvittää, mihin laskelmiin arvio pohjautuu.

Slunga-Poutsalo heitti pallon Suomen Perusta -ajatuspajalle, jonka toiminnanjohtaja Simo Grönroos ilmoitti, ettei luku ole heiltä peräisin.

Lopulta ilmeni, että arvion on laatinut perussuomalaisten työmies Matti Putkonen.

- Väitän, että luku on 1-1,5 miljardia euroa vuodessa. Haastan virkamiehet kertomaan, onko työmies oikeassa vai väärässä, Putkonen sanoo Iltalehdelle.

- Kaikki matkustaminen, asuminen, vaatettaminen, päivärahat tai kuukausikorvaus, tulkit, virkamieskoneisto, keskukset ja niiden ylläpito, kiinteistöjen hoito, Putkonen luettelee kustannuseriä.

Erilaisia arvioita

Sen tarkempaa erittelyä Putkonen ei anna.

Aiemmin julkisuudessa on esiintynyt huomattavasti pienempiä lukuja. Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja kirjoitti elokuussa 2012, että maahanmuuton kustannukset ovat vuonna 2013 noin 170 miljoonaa euroa.

Luku sisälsi HS:n mukaan muun muassa turvapaikanhakijoiden vastaanoton, kotouttamisrahat ja kuntakorvaukset.

Jussi Halla-aho (ps) kirjoitti blogissaan lokakuussa 2008, että Suomi käyttää 50 miljoonaa euroa vuodessa muutaman tuhannen turvapaikanhakijan ja kiintiöpakolaisen aiheuttamiin kustannuksiin.

Turun ammattikorkeakoulun tutkijat ovat arvioineet, että maahanmuuttajien ja vieraskielisten käyttämien palveluiden kustannukset olivat Turussa vuonna 2009 hieman alle 37 miljoonaa euroa.

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus selvitti tämän vuoden kesäkuussa julkaistussa raportissa maahanmuuttajien integroitumista Suomeen.

Tutkijatyöryhmä ei päätynyt esittämään minkäänlaista yksittäistä numeroa kuvaamaan maahanmuuton kustannuksia.