maanantai 28. joulukuuta 2015

Yle: SPR:ä uhkaava viesti poliisin arvioitavaksi – ei ensimmäinen kerta

Yle: SPR:ä uhkaava viesti poliisin arvioitavaksi – ei ensimmäinen kerta 28.12.2015

Vastaanottokeskusten tuhopolttoja ihannoinut kirjoitus levisi verkossa, kun siihen merkittiin tunnettuja poliitikkoja näiden tietämättä ja perussuomalaisten kansanedustaja tykkäsi kirjoituksesta. SPR toivoo, että keskustelun sävy pidettäisiin asiallisena.

Suomen Punainen Risti kertoo välittäneensä yhteisöpalvelu Facebookissa levinneen vihaviestin poliisin arvioitavaksi. Asiasta kertoi ensimmäisenä Savon Sanomat.

Viestissä muun muassa ihannoidaan vastaanottokeskusten tuhopolttoja ja tuhopolton yrityksiä. Kirjoittaja myös pohti tekstissään, olisiko nyt aika "laajentaa toimintaa vihollisen pääpaikkoihin, joista sen toimia johdetaan" kutsuen SPR:ä pahimmaksi viholliseksi.

Viesti levisi muun muassa sen seurauksena, että siihen oli merkitty tunnettuja perussuomalaisiin kuuluvia poliitikkoja näiden tietämättä. Lisäksi kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.) oli tykännyt kirjoituksesta.

Huhtasaari kertoi tarkoittaneensa tykkäyksensä blogikirjoitukselle, jonka saatetekstinä tuhopolttoja ihannoiva kirjoitus julkaistiin, eikä hän ollut kertomansa mukaan lukenut saatesanoja. Huhtasaari poisti tykkäyksensä sittemmin.

Uhkaavia viestejä välitetty poliisille aiemminkin

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun SPR on välittänyt viestejä poliisin arvioitavaksi, vaan syksyn mittaan niitä on välitetty muitakin.

– Me teemme aina sillä tavalla, että kun joku laittaa tällaisia viestejä, jotka ovat uhkaavia tai muuten perinjuurin älyttömiä ja hyvä saada poliisille tiedoksi, niin panemme niitä eteenpäin. Ei niitä paljon ole, joiden kanssa niin on tehty, mutta olemme ihan järjestelmällisesti toimineet siinä, kansainvälisen avustustoimen johtaja Kalle Löövi SPR:ltä kertoo.

SPR:ssä toivotaan, että keskustelua käytäisiin asialliseen sävyyn myös sosiaalisessa mediassa.

– Toivotaan asiallista ja ihmisarvoa kunnioittavaa keskustelua ja työrauhaa sekä työntekijöille että vapaaehtoisille, tiedottaja Inka Kovanen sanoo.