perjantai 5. helmikuuta 2016

Yle: Ikäarvioiden luvut julki – 90 "alaikäistä" turvapaikanhakijaa todettiin täysi-ikäisiksi

Yle: Ikäarvioiden luvut julki – 90 "alaikäistä" turvapaikanhakijaa todettiin täysi-ikäisiksi 5.2.2016

Viime vuonna 149 turvapaikanhakijan ikä selvitettiin ikäarviotutkimuksella. Tutkituista 90 todettiin täysi-ikäiseksi. Ikäarviotutkimusten määrä todennäköisesti moninkertaistuu tänä vuonna, sillä suurin osa turvapaikanhakijoista odottaa vielä puhutteluaan.

Oikeushammaslääkäri tekee ikäarviotutkimuksen maahanmuuttoviraston pyynnöstä silloin, kun maahanmuuttovirastolla on hakijan käytöksen tai ulkonäön perusteella syytä epäillä turvapaikanhakijaa täysi-ikäiseksi.

Ikä saatetaan valehdella muun muassa sen vuoksi, että Suomeen yksin tullut alaikäinen sijoitetaan vastaanottokeskuksen sijaan ryhmäkotiin, hänelle määrätään edustaja. Lisäksi alaikäisen vanhempien on mahdollista pyrkiä Suomeen perheenyhdistämisprosessin kautta.

Joskus turvapaikanhakija ei itsekään tiedä tarkkaa ikäänsä. Tämän vuoksi ikäarviotutkimuksia tehtiinkin viime vuonna eniten afganistanilaisille, joilta löytyy huonosti henkilöllisyystodistuksia.

"Valehtelu vaikuttaa uskottavuuteen"

Iän arviointi tehdään hampaista sekä käden ja ranteen luista. Täysin tarkka menetelmä ei ole.

– Ainahan se on arvio, sanoo ylitarkastaja Juha Kannelmaa maahanmuuttovirastosta.

Arvion tekee aina kaksi hammaslääkäriä toisistaan riippumatta. Rajatapauksissa tapaus ratkaistaan hakijan eduksi.

Täysi-ikäisiksi todettujen turvapaikkaprosessi jatkuu normaalisti samoin kuin muillakin täysi-ikäisillä. Iän valehtelu kuitenkin saattaa vaikuttaa lopputulokseen.

– Jos joku on valehdellut, niin kyllä se uskottavuuteen voi vaikuttaa. On tietty hankala tehdä analyysiä siitä, valehteleeko joku vai ei.

Ikäarvioiden määrä tulee moninkertaistumaan

Viime vuonna tehtyjen ikäarviotutkimusten määrä on turvapaikanhakijoiden koko määrään verrattuna pieni. Vuonna 2015 Suomeen saapui 8 500 alaikäistä turvapaikanhakijaa. Ikäarviointeja tehdään pääasiassa Suomeen yksin saapuneille alaikäisille, joita oli viime vuonna 3 024. Vuonna 2014 Suomeen tuli yksin vain 196 alaikäistä turvapaikanhakijaa, joille tehtiin 70 ikäarviotutkimusta.

Ikäarviotutkimusten määrä nouseekin vasta tänä vuonna, sillä suurin osa viime vuonna tulleista 32 400 turvapaikanhakijasta odottaa edelleen maahanmuuttoviraston puhuttelua.

– Tänä vuonna määrät tulee nousemaan kun hakemukset saadaan käsittelyvaiheeseen, Kannelmaa sanoo.

Täysi-ikäisiksi todettujen osuus oli vuonna 2014 samansuuntainen. Vuonna 2014 tehdystä 70 ikäarviotutkimuksesta täysi-ikäisiksi todettiin 39 turvapaikanhakijaa.