torstai 8. helmikuuta 2018

HS: Kauppatieteiden opiskelijat järjestivät Otaniemessä siirtomaa­juhlat – pää­sihteerin huoneessa kilpailtiin ”mahdollisimman rasistisista vitseistä”

Helsingin Sanomat: Kauppatieteiden opiskelijat järjestivät Otaniemessä siirtomaa­juhlat – pää­sihteerin huoneessa kilpailtiin ”mahdollisimman rasistisista vitseistä” 8.2.2018

Aalto-yliopiston kauppatieteiden ylioppilaat (KY) määrittelee strategiassaan yhdeksi painopistealueeksi ”aidon kansainvälisyyden”. Kolonialismiteemaiset juhlat olivat KY:n mukaan virhearvio, joka ei saa toistua.

AALTO-YLIOPISTON kauppatieteiden ylioppilaiden (KY) tiloissa Espoon Otaniemessä järjestettiin viime syksynä juhlat, joiden ohjelmassa oli muun muassa rasististen vitsien keksimistä.

Kyseenalaisista juhlista uutisoi torstaina ylioppilaslehti Aino. Laajassa artikkelissa selvitetään yleisemminkin sitä, ovatko opiskelijajärjestöjen strategioihin ja linjapapereihin kirjatut arvot ja tavoitteet kansainvälisyydestä sekä monimuotoisuudesta vain sanahelinää opiskelijatoiminnan ruohonjuuritasolla.

KY:n Espilä-rakennuksessa viime lokakuussa järjestettyjen juhlien teemana oli ”Empire Edition – Brittiläinen imperiumi ja siirtomaat”. Kyse oli niin sanotusta toimistoapprosta, johon osallistui KY:n tuore sihteeristö.

Juhlien teema näkyi muun muassa rastiradalla, jonka tehtävissä kolonialismin henki oli vahvasti läsnä. Aino-lehden tietojen mukaan ”mahdollisimman paskoja ja rasistisia” vitsejä lauottiin KY:n pääsihteerin Esa-Pekka Mattilan työhuoneessa.

Mitä asiattomamman vitsin onnistui keksimään, sitä enemmän viinalla terästettyä teetä sai palkinnoksi.

KY:N HALLITUS määrittelee strategiassaan yhdeksi painopistealueeksi ”aidon kansainvälisyyden”.

Miten kolonialismilla ja rasistisilla vitseillä kuorrutetut juhlat istuvat tähän tavoitteeseen, KY:n pääsihteeri Esa-Pekka Mattila?
”Kuten mielestäni [Ainon] jutusta tulee ilmi, niin kyseessä oli yksittäinen virhearvio. Laajemmassa kontekstissa olemme minun mielestäni tehneet pääsääntöisesti hyvinkin ansiokasta työtä kansainvälisyydessä.”

Miten toimistositseihin päädyttiin valitsemaan tällainen teema?
”Aino-lehden jutussa on jo kommentoitu tapahtumien kulkua. On tehty virhearvio sekä teemassa että tapahtuman rasteissa. En ota sen enempää kantaa siihen, miten teemaan päädyttiin.”

Mattila kertoo olleensa paikalla juhlissa. Hän vahvistaa HS:lle myös sen, että rasististen vitsien rasti oli hänen työhuoneessaan.

Onko siis virheellistä vetää johtopäätöksiä, joiden mukaan Espilässä tai laajemmin KY:n sisällä olisi hedelmällistä maaperää rasistiselle käytökselle?
”Kyllä, sanoisin näin. Esimerkiksi eräs afrikkalaiset juuret omaava KY:n opiskelija on juuri vähän aikaan sitten kirjoittanut meidän sisäiseen kanavaan hyvän ja pitkän tekstin siitä, mikä on hänen näkemyksensä rasismista KY:llä. Käytännössä siis siitä, että sitä ei hänen mielestään siellä ole ainakaan siinä merkityksessä, mitä [Ainon] jutussa annetaan ymmärtää.”

Onko tällä tapauksella jotain vaikutuksia toimintaanne jatkossa?
”Menneisyyden virheitä ei voi muuttaa, mutta totta kai niistä voi oppia. Ja varmistaa, että samanlaisia ei tapahdu enää jatkossa. Pitää olla ehdottomasti paljon enemmän hereillä tämäntyyppisten tematiikkojen kanssa.”

Pitäisikö opiskelijahuumoria päivittää yleisemminkin nykypäivän arvoja vastaavaksi?
”Koen, että en ole positiossa, jossa voisin määritellä, minkälaista huumoria yksittäiset opiskelijat viljelevät. Mielestäni se olisi kohtuuton taakka yliopistoaktiivien vetäjäporukalle, että heidän pitäisi systemaattisesti valvoa, mitä juttua muut kertovat. Proaktiivisesti tietenkin haluamme kaikille tervetulleen olon tapahtumiin ja yhteisöön, ja tätä viestiä pitää viedä eteenpäin voimakkaasti. Ja jos tulee ylilyöntejä, niin niihin kuuluu reagoida.”

EI OLE ensimmäinen kerta, kun rasistinen huumori nostaa päätään korkeakoulumaailmassa. Vajaa vuosi sitten porua herätti Helsingin yliopiston opiskelijoiden MIKS-niminen yhdistys, jonka hallituksessa oli ollut ”tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” -tittelillä varustettu jäsen.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) talousjohtokunta päätti lopettaa yhdistyksen rahallisen tukemisen.

”Holokaustilla vitsailua tai sen ihannointia voidaan pitää erityisen raskauttavana rikkeenä ylioppilaskunnan tavoitteita ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa vastaan”, talousjohtokunta perusteli päätöstään.

Rahahanojen sulkemista perusteltiin toisaalta myös sillä, että MIKS vaikutti olevan todellisuudessa pitkälti sisäpiirin viihdyttämiseen keskittyvä järjestö.

”Järjestön toimintakertomuksen mukaan järjestön jäsentoiminta on ollut suurimmaksi määrin vierailuja baareihin.”