lauantai 17. helmikuuta 2018

MTV: Antti Rinne esittää selvitysmiestä pakkopalautuksiin: "Suomalaisten keskuudessa herännyt paljon kysymyksiä"

MTV: Antti Rinne esittää selvitysmiestä pakkopalautuksiin: "Suomalaisten keskuudessa herännyt paljon kysymyksiä" 17.2.2018
Demokraatti: ”Kansakunnan etu on se, että oikeusvaltioon luotetaan” – SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne esittää selvitysmiestä

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on esittänyt pääministeri Juha Sipilälle selvitystä turvapaikanhakijoiden palautuksista.

Antti Rinteen mukaan suomalaisten keskuudessa on herännyt kysymyksiä, pelkoja ja hämmennystä siitä, noudattaako Suomi kansainvälisiä sopimuksia ja omaa perustuslakiaan palautuksissa.

– Jos katsoo tämänkin päivän mielenilmauksia, epäilen, että olisi kaikkien kannalta järkevää, että tällainen selvitys tehtäisiin. Mielestäni olisi nyt hyvä selvittää asia ulkopuolisen selvitysmiehen näkökulmasta, että kaikki voivat luottaa tästäkin eteenpäin oikeusvaltioon, viranomaisiin ja tuomioistuinlaitoksiin. Itselläni ei ole epäilystä sen suhteen, mutta se olisi tärkeä katsoa nyt läpi, Rinne sanoo.

Selvitystyötä johtamaan Rinne ehdottaa harkittavaksi entistä oikeusministeriä Christoffer Taxellia.

– Hän on arvostettu henkilö Suomessa ja tehnyt paljon töitä yhteiskunnan eteen. Lisäksi hän on luotettava ja tarpeeksi ulkopuolinen tähän tehtävään.

_________________

Demokraatti: ”Kansakunnan etu on se, että oikeusvaltioon luotetaan” – SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne esittää selvitysmiestä

Suomessa järjestetään lauantaina neljässä kaupungissa mielenosoitukset Afganistaniin palauttamista vastaan. Mielenilmaukset Helsingissä, Jyväskylässä, Lahdessa ja Kuopiossa ovat osa yleiseurooppalaista Stand Up For Afghans -viikonloppua.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo Demokraatille lauantaina, että suomalaisten keskuudessa on liikkeellä kysymyksiä, noudattaako Suomi kansainvälisiä sopimuksia ja omaa perustuslakiaan palautuksissa.

– Kansakunnan etu on se, että oikeusvaltioon luotetaan ja ihmiset luottavat siihen, että asiat menevät, kuten lainsäädäntö ja sopimukset edellyttävät.

– Meillä on tehty lainsäädäntömuutoksia syksyn 2015 tilanteen johdosta ja ko. aiemmin. Nyt olisi syytä tarkastella, toimivatko nämä muutokset oikeudenmukaisella ja inhimillisellä tavalla suomalaisen yhteiskunnan turvallisuus huomioon ottaen.

– Kun katselee uutisia Afganistanista ja Irakista tai esimerkiksi Maahanmuuttoviraston Migrin linjanjohtajan kirjoitusta Helsingin Sanomissa, missä kerrottiin että Ruotsissa on itse asiassa väljempi palauttamispolitiikka kuin Suomessa, voisi olla hyödyksi, että pääministeri asettaisi selvitysmiehen, Rinne esittää.

Tämän tehtävänä olisi Rinteen mukaan selvittää, vastaavatko nykyiset käytännöt, joita noudatetaan palauttamisissa, ja uudistunut lainsäädäntö, joka pakolaiskriisin aikana on tehty, kansainvälisiä sopimuksia ja perustuslain määräyksiä.

– Lisäksi pitää selvittää, toimivatko viranomaisemme ja tuomioistuinlaitos näiden säännösten mukaisesti.

Rinne sanoo, että aihepiiri herättää monenlaisia tunteita, pelkoja, epäluuloja ja hämmennystäkin.

– Nyt olisi järkevää tehdä objektiivinen, puolueeton selvitys.

Rinne muistuttaa vielä, että kansalaisten pitää voida luottaa oikeusvaltioperustaan ja siihen, että yksilöiden oikeusturva toteutuu riittävästi.

Selvitystyötä johtamaan Rinne ehdottaa harkittavaksi entistä oikeusministeriä Christoffer Taxellia. Taxell johti viime vuosikymmenen lopulla perustuslain muuttamista valmistellutta parlamentaarista komiteaa. Taxell on ollut myös Ruotsalaisen Kansanpuolueen (RKP) puheenjohtajana sekä lukuisissa talouselämän luottamus- ja johtotehtävissä.