torstai 1. helmikuuta 2018

Iltalehti: Järjestöt vaativat afganistanilaisten palautusten keskeyttämistä: ”Vastuu pakolaisten suojelusta kuuluu myös Suomelle”

Iltalehti: Järjestöt vaativat afganistanilaisten palautusten keskeyttämistä: ”Vastuu pakolaisten suojelusta kuuluu myös Suomelle” 1.2.2018

Muun muassa Kirkon Ulkomaanapu ja Amnesty International vaativat, että palautuksia ei tehdä ennen kuin maan turvallisuustilanteen vaikutukset on arvioitu uudelleen.

Joukko suomalaisia avustus- ja ihmisoikeusjärjestöjä vaatii afganistanilaisten palautuksia keskeytettäväksi. Vaatimusta perustellaan maan entisestään heikentyneellä turvallisuustilanteella.

- Afganistanissa on viimeisen reilun viikon aikana tehty useita tuhoisia terrori-iskuja eikä maata voi enää miltään osin pitää turvallisena, järjestöjen lähettämässä, yhteisessä tiedotteessa todetaan.

Vaatimuksen ovat allekirjoittaneet muun muassa Kirkon Ulkomaanapu, Pelastakaa Lapset ry sekä Amnesty Internationalin Suomen osasto.

Tiedotteen mukaan konfliktin seurauksena kuolleiden tai haavoittuneiden lasten lukumäärä on suurimmillaan lähes kymmeneen vuoteen. YK vaihtoi viime vuonna maan turvaluokitusta ja Afganistan on sen mukaan jälleen aktiivisen konfliktin maa.

- Järjestöt vaativat palautusten lakkauttamista, kunnes turvallisuustilanteen heikentymisen vaikutukset on arvioitu uudelleen, sanotaan tiedotteessa.

Järjestöjen mukaan erityisen huolestuttavina voi pitää sellaisten henkilöiden palautusta, jotka ennen Eurooppaan saapumistaan ovat jo eläneet paperittomina maan ulkopuolella. Heillä ei näin ollen ole Afganistanissa turvaverkkoja, joihin tukeutua palautuksen jälkeen, järjestöt muistuttavat.

- Vastuu pakolaisten suojelusta kuuluu koko kansainväliselle yhteisölle, myös Suomelle, joka maailman mittakaavassa on vauras maa. Jokaisella on oikeus turvalliseen elämään, tiedotteessa sanotaan.