maanantai 12. helmikuuta 2018

Yle: Sisäministeri Mykkänen ei ole valmis keskeyttämään turvapaikanhakijoiden palautuksia

Yle: Sisäministeri Mykkänen ei ole valmis keskeyttämään turvapaikanhakijoiden palautuksia 12.2.2018
MTV: Tuore sisäministeri haluaa kiintiöpakolaisia turvapaikanhakijoiden sijaan – "Nykyinen järjestelmä perustuu salakuljettamiseen"

Suomen linja turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksista on ollut otsikoissa ja ihmisoikeusjärjestöjen arvostelun kohteena. Palauttaako Suomi turvapaikanhakijoita hengenvaaraan?

– Valitettavasti tällä hetkellä riski on suurempi kuin koskaan, Pakolaisneuvonnan johtava lakimies Marjaana Laine sanoi A-studiossa.

Laineen mukaan taustalla on vuoden 2015 poikkeustilanne, jolloin Suomen turvapaikkapolitiikkaan tehtiin useita kiristyksiä. Laineen mukaan lainmuutoksilla heikennettiin turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa.

– Meillä Pakolaisneuvonnassa on tällä hetkellä iso huoli siitä, että saadaanko (turvapaikanhakijan) perusteita selvitettyä, Laine sanoo.

Sisäministeriön alainen maahanmuuttovirasto Migri käsittelee turvapaikkahakemukset ja tekee niihin liittyviä päätöksiä. Sisäministeri Kai Mykkäsen mielestä Migrin resursseja turvapaikantarpeen selvittämiseen tulee jatkuvasti arvioida.

– Olemme kuitenkin ilmiön äärellä, joka on äärimmäisen vaikea. Ei ole kyse piittaamattomuudesta tai haluttomuudesta, jos ei olla varmoja mikä on henkilön tilanne, Mykkänen sanoo.

Pakolaisneuvonnan Laineen mukaan tilanteen korjaamiseksi pitäisi palauttaa oikeusturvatakeet ja panostaa turvapaikkamenettelyn alkuvaiheeseen. Sen tarkoituksena on selvittää turvapaikanhakijan taustat ja tarve mahdolliselle turvapaikalle. Laineen mukaan nyt ei ole takeita menettelyn pitävyydestä.

– Nyt pitäisi kiireellisesti arvioida niitä muutoksia joita tehtiin poikkeustilanteessa 2015, Laine sanoo.

Mykkänen ei ole kuitenkaan halukas keskeyttämään palautuksia, kunnes voi olla täysin varma siitä, että turvapaikkamenettely on täysin luotettava. Mykkäsen mukaan ei ole syytä epäillä etteikö viranomaisten tuomioistuimet toimisi oikein.

– Varmuutta on äärimmäisen vaikea saada sataprosenttisesti millään tavalla. Meidän on kuitenkin kyettävä tekemään päätöksiä, Mykkänen sanoo.

________________________________

MTV: Tuore sisäministeri haluaa kiintiöpakolaisia turvapaikanhakijoiden sijaan – "Nykyinen järjestelmä perustuu salakuljettamiseen"

Turvapaikanhakijoita ei pidä palauttaa kotimaihinsa, jos suomalaisilla viranomaisilla on tiedossa ihmisen olevan vaarassa nimenomaan henkilökohtaisen uhan takia, totesi uutena sisäministerinä tänään aloittanut kokoomuksen Kai Mykkänen Kymmenen uutisille.

Yle kertoi aiemmin, että Suomesta kotimaahansa käännyttämä irakilaispoliisi ammuttiin vain viikkoja Irakiin palaamisen jälkeen. Ylen mukaan palauttamista odottaa myös ammutin miehen tytär, jolla on jo kaksi lasta Suomessa asuvan irakilaismiehen kanssa.

– Emme tietenkään voi aukottomasti tietää tämänkään valitettavan tapauksen kohdalla, että onko (kuolema) johtunut niistä seikoista, jotka hän toi esiin hakemusta tehdessään vai onko tapahtunut jotain muuta, Mykkänen kommentoi.

Sisäministerin mukaan traaginen yksittäistapaus ei myöskään anna syytä pohtia Suomen turvapaikkapolitiikan muuttamista.

– Emme voi tietää kaikkia asioita, mitä tähän tapaukseen liittyy, mutta meidän on koko ajan arvioitava, onko maahanmuuttoviranomaisilla riittävät mahdollisuudet arvioida tarpeeksi hyvin henkilöön kohdistuvaa uhkaa.

Haluaa enemmän kiintiöpakolaisia

Kai Mykkäsen mielestä nykyisestä turvapaikkapolitiikasta tulisi kuitenkin siirtyä malliin, missä Suomeen ja Eurooppaan otettaisiin entistä enemmän pakolaisia suoraan pakolaisleiriltä.

Mykkäsen mukaan hänen esityksensä ei tarkoita, että Suomeen tulisi sekä nykyinen määrä turvapaikanhakijoita että entistä enemmän kiintiöpakolaisia. Sen sijaan uusi malli rakennettaisiin entisen tilalle. Järjestelmän muutos vaatisi ministerin mukaan kuitenkin Euroopan laajuista pohdintaa ja päätöksiä.

Mykkänen muistutti, että nykyiseen malliin liittyy runsaasti surullisia tapauksia, vaikeuksia ja kustannuksia. Tämän vuoksi kiintiöpakolaisuuteen perustuvasta mallista täytyisi uskaltaa keskustella.

– Nykyinen järjestelmä perustuu salakuljettamiseen ja turvapaikanhakuun. Meillä on satoja tuhansia kielteisen päätöksen saaneita sen tuloksena Euroopassa, mikä on oma ongelmansa.