Iltalehti: Taideperformanssi lässähti: Kiasma ei päästänyt turvapaikanhakijoita lavalle uhkatilanteeseen vedoten - taiteilija: ”Itkettää” 10.2.2018
Kahden vuoden työn huipennus valui hukkaan. Kiasmasta ei kommentoida.
Nykytaiteen museo Kiasmassa piti tänään esittää Riikka Theresa Innasen ja työryhmän esitys Touch and Revolution - Art of/as Activism.
Innasen 10 hengen työryhmä on kansainvälinen. Työ on osa hänen lopputyötään Aalto-yliopistoon.
- Kyseessä on moniääninen työryhmä. Ihmisiä on Argentiinasta, Iranista, Yhdysvalloista, Irakista ja Suomesta ja Afganistanista.
Lavalle olisi tullut myös turvapaikanhakijoita.
Eilen Innanen yllättäen kuuli Kiasma-teatterin tuottajalta, että ainoastaan hän saa olla lavalla.
- Syyksi ilmoitettiin, että on korkeampi turvallisuusuhkatilanne. Tästä ei voitu millään lailla keskustella Kiasman turvallisuuden kanssa. Se tuli käskynä, että asia on näin. Oli mahdotonta tehdä mitään variaatiota, koska esityksen pointti oli juuri siinä, että kuka nyt on uhka ja kenellekin ja minkä takia tämä turvallisuushakuisuus tekee meistä kaikista niin turvattomia, taiteilija kertoo.
Ilmoitus esityksen perumisesta herätti kipakan keskustelun yleisössä.
Epämääräinen uhka
Innaselle ei perusteltu Kiasman taholta, millaisesta uhkasta on kysymys.
- Nyt tämä oli sellaista epämääräistä uhkaa, johon meillä oli hirveän vaikea suhtautua. Ensimmäisen kerran ilmeisesti turvallisuuspomo on saanut määrittää mitä siellä esitetään ja kuka siellä esittää. Milloin tahansa turvallisuuteen vedoten voidaan tulla ja määrittää sitä, mitä ihmiset tekevät, nyt myös Kiasman lavalla.
Innanen kysyy, miksi aihepiiri ja työryhmä koettiin uhkaavaksi. Hän on tehnyt aktivismia turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien kanssa pitkään, eikä ole tapauksesta yllättynyt, surullinen kuitenkin.
- Jos olisimme olleet täysin valkoinen ryhmä, en usko, että olisi ollut mitään ongelmaa. Kun on turvapaikanhakijoita, maahanmuuttajia ja ei-valkoisia suomalaisia, yhtäkkiä kasvaa jotenkin uhkakuva.
Esityksen tavoite oli nimenomaan keskustella aiheesta ja esimerkiksi tuoda esiin rakenteellista rasismia, joka nyt tuli esiin irvokkaassa valossa.
- Hyvät ihmiset tekevät kompromisseja, jotka vaikuttavat siihen, että tämä systeemi on todella rakenteellisesti rasistinen. Olisi ollut mahdollisuus avata asiaa uusille näkökulmille, mutta nyt tämä diskurssi vedetään taas alas siihen, että kuka saa olla ja missä.
Innanen on tehnyt lopputyötään kaksi vuotta, ainutkertaista esitystä muutaman kuukauden ja työryhmän kanssa pari viikkoa.
- Itkettää se, että hienot työt eivät saaneet tulla kuulluksi eikä nähdyksi.
Teatterijohtaja ei kommentoi
Innanen kertoo olevansa väsynyt ja hämmentynyt siitä, että joutui perumaan esityksen.
- Kaikki olivat tosi surullisia siitä, mitä tapahtui. Henkilökunta oli surullista, mutta ei kukaan noussut sitä vastustamaan. Eihän minulla ole hätää. Hengitän, ja kaikki ovat terveitä ja minulla on passi. Tämä on todellisuus, missä monet Suomessa elävät. Monet eivät voi valita.
Kiasman päästä ei kerrota, miksi esitystä ei saanut toteuttaa alkuperäisen suunnitelman mukaan tai oliko taustalla joku konkreettinen turvallisuusuhka.
- En mielelläni kommentoi ennen kuin tämä koko kuvio selvitetään. Meidän kanta tulee sitten aikanaan. Koko homma oli yllätys, sanoo vastaava tuottaja Jonna Strandberg.