maanantai 19. helmikuuta 2018

Iltalehti: Poliisien rasistista Facebook-ryhmää koskeva selvitys valmistui - yhdelle vakava huomautus

Iltalehti: Poliisien rasistista Facebook-ryhmää koskeva selvitys valmistui - yhdelle vakava huomautus 19.2.2018

Poliisihallitus antoi yhdelle poliisille kirjallisen huomautuksen sopimattomasta käytöksestä suljetussa Facebook-ryhmässä.

Yksi poliisi on saanut vakavan kirjallisen huomautuksen sopimattomasta käytöksestä poliisien suljetussa, epävirallisessa Facebook-ryhmässä. Lisäksi viidelle poliisin palveluksessa olevalle virkamiehelle on annettu työnjohdollista ohjausta.

Poliisihallitus käynnisti poliisien epäasiallisesta keskusteluryhmästä selvityksen Long Playn viime kesänä julkaisemien artikkeleiden vuoksi. Long Playn tietojen mukaan Facebook-ryhmässä käytiin epäasianmukaista ja rasistista keskustelua, johon osallistui myös poliisin palveluksessa olevia virkamiehiä.

Poliisi on tunnistanut saamastaan aineistosta 50 poliisin palveluksessa olevaa virkamiestä. Selvityksen pohjana käytettiin kuvakaappauksia ryhmässä käydyistä keskusteluista.

- Tunnistamisen haastavuutta lisäsi se, että kuvakaappauksissa osa epäasiallisten kommenttien esittäjistä oli peitetty siten, että esittäjän henkilöllisyyttä ei kyetty selvittämään, poliisihallitus kertoo tiedotteessa.

Poliisiyksiköiden arvioiden mukaan kaikkien 50 poliisin kirjoitukset eivät olleet epäasianmukaisia, vaan niiden voidaan katsoa kuuluneen virkamiehen sananvapauden piiriin.

Ei epäillä rikosta

Poliisihallitus teki artikkeleiden ilmestymisen jälkeen valtakunnansyyttäjänvirastolle tutkintapyynnön siitä, onko poliisin palveluksessa olevia virkamiehiä syytä epäillä rikoksesta epäasiallisiin keskusteluihin liittyen.

Valtakunnansyyttäjänvirasto katsoo, ettei asiassa ole syytä epäillä rikosta. Viraston mukaan asian tarkempi selvittely ja mahdolliset kurinpidolliset toimet jäävät poliisihallinnon tehtäväksi. Poliisihallitus alkoi viraston päätöksen jälkeen selvittää asiaa hallinnollisesti.

Kurinpidolliset toimet suoritetaan aina siinä poliisiyksikössä, jossa kukin virkamies työskentelee. Poliisihallitus antoi kaikille poliisilaitosten oikeusyksiköille tehtäväksi käydä läpi aineiston ryhmässä käydystä keskustelusta. Poliisiyksiköiden tuli selvittää, onko aineistossa heidän palveluksessaan olevia virkamiehiä ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin, mikäli heidän kirjoituksissaan oli havaittavissa rasistisia tai muutoin epäasiallisia piirteitä.

Poliiseilla rajoitetumpi sananvapaus

Poliisihallitus muistuttaa, ettei kyseinen Facebook-ryhmä ole poliisin ylläpitämä tai muutoin virallinen ryhmä, vaan se on perustettu yksityiseen käyttöön. Ryhmässä on ollut monia poliisin palveluksessa olevia virkamiehiä, mutta myös muita henkilöitä.

Poliisia koskee poliisin hallinnosta annetussa laissa säädetty erityinen käyttäytymisvelvollisuus, joka ulottuu myös vapaa-ajalle. Poliisin on käyttäydyttävä siten, ettei hänen käyttäytymisensä ole omiaan vaarantamaan luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon.

- Tämä koskee kaikkea käyttäytymistä - myös keskustelua yksityishenkilönä sosiaalisessa mediassa, poliisihallitus toteaa.

Virkamiehet voivat osallistua julkiseen keskusteluun ja esittää vapaa-ajallaan mielipiteitään. Poliisin käyttäytymisvelvoite kuitenkin rajoittaa tätä oikeutta: poliisin sananvapaus on tavallista kansalaista ja monia muita virkamiehiä rajoitetumpaa.