keskiviikko 21. helmikuuta 2018

Aamulehti: Tampereen kaupunki ei enää vuokraa tilojaan rasistisille tai väkivaltaisille toimijoille – "Emme hyväksy minkäänlaista syrjintää"

Aamulehti: Tampereen kaupunki ei enää vuokraa tilojaan rasistisille tai väkivaltaisille toimijoille – "Emme hyväksy minkäänlaista syrjintää" 21.2.2018
Aamulehti, pääkirjoitus: Tampere päätti, ettei rasistisille toimijoille vuokrata, ja se on oikein

Tampereen kaupunginvaltuusto päätti maanantaina, että kaupungin tiloja ei jatkossa vuokrata rasistisille tai väkivaltaisille toimijoille.

Taustalla oli vihreiden ryhmän valtuustoaloite kaupungin tilojen vuokrauskäytäntöjen eettisen ohjeistuksen laatimiseksi.

Päätösesityksenä oli, että aloite ja siihen annettu lausunto merkittäisiin tiedoksi, mutta vihreiden ryhmän varapuheenjohtaja Jaakko Mustakallio teki kokouksessa vielä muutosesityksen.

Muutosesityksen mukaan kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen yleisohjeeseen lisätään kirjaus, että tiloja ei vuokrata YK:n rotusyrjinnän vastaista sopimusta rikkoviin tilaisuuksiin eikä väkivaltaa tuottavaa toimintaa ja sen suunnittelua harjoittaville yhteisöille.

Muutosesitys hyväksyttiin yksimielisesti, tosin Aarne Raevaara (vaTa.) totesi, ettei kannata eikä vastusta muutosesitystä.

Mustakallio kertoi valtuustolle, että ohjeistusta kaivattiin jo muutama vuosi sitten. Ryhmittymä, jolla oli Mustakallion mukaan selvästi rasistisia motiiveja, oli vuokrannut kaupungin tiloja käyttöönsä. Silloin Mustakallion mukaan kaivattiin ohjeistusta, jolla määriteltäisiin, ketkä saavat vuokrata kaupungin tiloja. Aamulehden tietojen mukaan kyseessä oli maahanmuuttovastaisen Rajat kiinni -ryhmittymän tilaisuus vanhassa kirjastotalossa.

Mustakallio uskoo, että uuden kirjauksen myötä kaupungin on nykyistä helpompi tehdä tulevaisuudessa linjakkaita ratkaisuja. Viranhaltijat saavat selkänojaa päätöksille, joiden mukaan tiloja ei vuokrata toimintaan, jota ei koeta hyväksyttäväksi.

Yleisohje oli jo olemassa
Valtuustoaloitteeseen annetun vastauksen mukaan kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluilla on jo ollut tilojen käyttöön liittyvä yleisohje: ”Tampereen kaupunki pyrkii edistämään yhdenvertaisuuden toteutumista toiminnassaan, estämään syrjintää kaikissa muodoissaan ja puuttumaan havaittuun tai ilmoitettuun syrjintään. Kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen tiloja ei vuokrata ihmisoikeuksia loukkaaviin, syrjintää edistäviin tai vihapuhetta esittäviin tilaisuuksiin. Tällaisen käytön ilmetessä tilan varaus peruutetaan ilman korvausta.”

Tästä ohjeesta ja huolestuneista yhteydenotoista huolimatta erästä keväällä 2016 vanhaan kirjastotaloon tehtyä tilavarausta ei voitu peruuttaa etukäteen. Ratkaisua perusteltiin sillä, että kyseiset toimijat olivat hoitaneet viranomaisyhteistyönsä asianmukaisesti ja aiemmat kokoontumiset olivat olleet rauhanomaisia. Virallinen tapahtumakutsukaan ei sisältänyt esimerkiksi vihapuhetta tai syrjintää.

–Ohjeistus ei riittävästi linjannut asiaa viranhaltijoiden näkökulmasta, sen takia sitä halutaan tarkentaa, Mustakallio totesi valtuustossa.

Valtuustoaloitteeseen annetussa lausunnossa ei kerrota, mistä kevään 2016 tapahtumasta oli kyse, mutta todennäköisesti kyse oli samasta Rajat kiinni -tilaisuudesta, joka oli valtuustoaloitteen pontimena.

"Kaikki äärikäyttäytyminen kitkettävä"
Valtuutetut olivat jo puheenvuoroissaan varsin yksimielisiä entistä tarkemman ohjeen tarpeellisuudesta. Esimerkiksi kokoomuksen, rkp:n ja kristillisdemokraattien ryhmäjohtaja Ilkka Sasi, sdp:n ryhmäjohtaja Atanas Aleksovski, vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Mikko Aaltonen ja perussuomalaisten ryhmäjohtaja Lassi Kaleva kannattivat heti Mustakallion esitystä. Keskustan ryhmäjohtaja Jouni Ovaska ja Tampereen puolesta -ryhmän varapuheenjohtaja Yrjö Schafeitel ilmaisivat myös tukensa muutosesitykselle, vaikka kysyivätkin, eikö linjauksissa voisi käyttää tervettä järkeä.

–Se, että meillä on vahva linjaus asiaan, on erityisen tärkeää. Annamme sillä signaalin. Emme hyväksy minkäänlaista syrjintää. Piste, totesi valtuutettu Noora Tapio (vas.).

–Kaikki äärikäyttäytyminen pitäisi kytkeä yhteiskunnasta. On se sitten äärioikeisto, äärivasemmisto, rasismi tai anarkismi – jos se tähtää jonkinlaiseen väkivaltaan, paikkojen hajottamiseen tai toisten ihmisten omaisuuden hajottamiseen. On hyvä, että tehdään tällaisia aloitteita ja annetaan signaali, missä rajoissa keskustelua käydään, totesi räväkkänä maahanmuuttokeskustelijana tunnettu Veikko Vallin (ps.)

________________________________

Aamulehti, pääkirjoitus: Tampere päätti, ettei rasistisille toimijoille vuokrata, ja se on oikein


Tampereen kaupunginvaltuusto on päättänyt, ettei kaupungin tiloja jatkossa vuokrata rasistisille tai väkivaltaisille toimijoille. (AL 21.2.)

Tiloja ei tulevaisuudessa vuokrata YK:n rotusyrjinnän vastaista sopimusta rikkoviin tilaisuuksiin eikä väkivaltaa tuottavaa toimintaa ja sen suunnittelua harjoittaville yhteisöille. Nykyisin yleisohjeessa sanotaan muun muassa, että "kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen tiloja ei vuokrata ihmisoikeuksia loukkaaviin, syrjintää edistäviin tai vihapuhetta esittäviin tilaisuuksiin."

Päätös on oikea. Kun käytössä ovat verovaroin ylläpidetyt kiinteistöt, kaupungilla saa ja pitää olla ihmisoikeuksia selvästi tukeva vuokrauslinjaus.