torstai 27. joulukuuta 2012

Svenska Yle: Asylmottagningen i Kristinestad måste spara

Svenska Yle: Asylmottagningen i Kristinestad måste spara 27.12.2012

Asylcentralen i Kristinestad måste minska kostnaderna precis som asylmottagningar överallt i landet. För enheten i Kristinestad handlar det om en minskning på 10-17 procent av den totala budgeten.

Det betyder flera hundra tusen euro bara på asylmottagningen i Kristinestad, ett sparkrav som är omöjligt, enligt enhetens chef Annica Riddar.

- Realiteten är en annan. Vi får leva med sparkravet hela året. Vi får tänka varje dag på vad vi köper och inhandlar för tjänster. Men det gör vi redan nu. Även andra centraler säger att de inte vet var man ska spara, säger Riddar.

- Migrationsverket har gjort upphandling på olika varor och tjänster vi måste ha här, men ändå kommer det inte att lyckas, det är de även medvetna om på migrationsverket. Vi måste ta en dag i taget och månad i sänder. Så ska budgeten granskas med jämna mellanrum.

Efter att flera asylcentraler i Finland stängde förra våren och sommaren har gränsen nåtts för hur mycket man kan minska på platsantalet. Asylmottagningen i Kristinestad har 150 platser. Riddar ser inga möjligheter att göra några stora nedskärningar och att plocka bort lite här och lite där går inte heller.
- Det går inte när det handlar om så stora summor. I så fall måste det bli en lagändring att det är viss verksamhet som vi inte behöver ordna. Boende och sjukvård måste vi ordna, utöver det är det migrationsverket beslut som gäller, säger Riddar.

Sjukvården kan ibland bli en ekonomisk utmaning och oförutsedda sjukdomsfall kan leda till att kostnaderna skjuter i höjden. För närvarande är till exempel en av de asylsökande i behov av medicinering tre gånger i dygnet. Personalen får anpassa en del av sin arbetsrytm till besök på hälsocentralen tre gånger om dagen.

Vid asylcentralen i Kristinestad jobbar, förutom enhetschefen Riddar, handledare, vårdare, socialarbetare och receptionister. Arbetsdagen för handledarna innebär bland annat flera hembesök, utdelning av brev och kallelse till exemplevis tandläkaren, förevisning av lägenheter med mera.