torstai 8. marraskuuta 2012

Iltalehti: TS: Maahanmuuttajien tekemien raiskausten taustalla voi olla erilainen käsitys seksuaalisuudesta

Iltalehti: TS: Maahanmuuttajien tekemien raiskausten taustalla voi olla erilainen käsitys seksuaalisuudesta 8.11.2012

Erikoislääkäri ja terapeutti Pirkko Brusilan mukaan seksuaalikasvatus voi olla keino kitkeä ulkomaalaisten tekemiä seksuaalirikoksia, kertoo Turun Sanomat.

Rikosuhripäivystyksen koulutustilaisuudessa monikulttuurisesta näkökulmasta luennoineen Brusilan mukaan ulkomaalaisten tekemien seksuaalirikosten määrä voi osittain selittyä sillä, että eri uskontokulttuurien taustalla voi olla erilainen käsitys seksuaalisuudesta.

- Muslimeilla seksuaalisuuden käsite on kantasuomalaisia laajempi. Esimerkiksi jos nainen katsoo miestä silmiin, kättele tätä tai istuu vieressä, se voidaan tulkita seksuaaliseksi, kertoo Brusila.

Brusila kuitenkin muistuttaa, ettei laajempi käsite seksuaalisuudesta tietenkään oikeuta seksuaalirikoksiin.

Brusilan mukaan seksuaalikasvatus voisi olla keino kitkeä ulkomaisten tekemää seksuaalirikoksia, jolloin kulttuurierot tulisivat selviksi.

Vuosien 2006-2009 välisenä aikana 34 prosenttia raiskauksesta tuomituista on ulkomaalaistaustaisia. Tilastokeskuksen mukaan erityisesti Lähi-Idästä tulleet nuoret miehet näkyvät tilastoissa.

- On myös muistettava, että vaikka maahanmuuttajat ovat yliedustettuina raiskaustilastoissa, väkivalta ei ole maahanmuuttajien tuontitavaraa, sanoo Brunila.

Vain murto-osasta rikosilmoitus

Poliisin arvion mukaan Suomessa tapahtuu vuosittain jopa 10 000 raiskausta. Niistä vain murto-osa tulee poliisin tietoon. Usein syynä ilmoittamatta jättämiseen on häpeä. Suurin osa raiskauksista tapahtuu uhrin lähipiirin toimesta, joista useimmiten aviomiehen.

Erityisesti häpeä liittyy tiettyihin uskontokuntiin, joissa ajatellaan naisen olevan itse syyllinen raiskatuksi tulemiseen. Näin on esimerkiksi osassa luterilaisista yhteisöistä ja hindulaisuudessa.

- Hindulaisuudessa uhria pidetään automaattisesti syyllisenä, sillä nainen on vietellyt miehen tekoon.

Muslimimaissa raiskaus on rikos, mutta sen toteamiseen tarvitaan neljä todistajaa. Myöskään avioliitossa tapahtunut raiskaus ei ole rikos maissa, joissa Islam on valtionuskonto.

- Toisaalta avioliiton sisäinen raiskaus kriminalisoitiin Suomessakin vasta 1994, kertoo Brusila,