maanantai 15. tammikuuta 2018

HS: Suomalaissomalialainen jihadisti kuoli Syyriassa – isä pyrki viime vuonna Somalimaan presidentiksi

Helsingin Sanomat: Suomalaissomalialainen jihadisti kuoli Syyriassa – isä pyrki viime vuonna Somalimaan presidentiksi 15.1.2018
Ilta-Sanomat: Syyriaan lähtenyt Suomen kansalainen kuoli ilmaiskussa – isä sanoo poikansa katuneen Isisiin liittymistä
Yle: Isisin propagandavideossa esiintyneen suomensomalin kerrotaan kuolleen

JIHADISTINA Isisin riveissä taistellut Suomen kansalainen Hussein Faisal Ali Warabe on kuollut Syyriassa, kertoo kenialainen uutiskanava Voice of Africa (VOA).

Somalitaustainen Hussein Faisal Ali tunnettiin myös nimellä Abu Shuayb as-Somali (from Finland). Hän oli suomalaisista vierastaistelijoista luultavasti tunnetuin, sillä hän esiintyi Isisin propagandavideolla elokuussa 2014 ja kutsui suomen kielellä lisää taistelijoita Syyrian ”kalifaattiin”.

Kuoleman vahvistaa VOA-kanavalle Hussein Faisal Alin isä Faisal Ali Warabe, joka on myös Suomen kansalainen. Warabe pyrki marraskuussa Somalimaan presidentiksi, mutta sai vain neljä prosenttia äänistä.

WARABE KERTOO VOA:lle, että kuuli poikansa kuolemasta lauantaina tämän vaimon lähettämässä WhatsApp-viestissä. Lesken mukaan Hussein Faisal Ali kuoli joulukuun 29. päivänä.

Waraben mukaan poika oli ollut yhteydessä äitiinsä ja muihin sukulaisiinsa jouluaattona.

ESPOON Leppävaarassa asunut Hussein Faisal Ali matkusti Syyriaan taistelijaksi alkuvuodesta 2013. Noin 20-vuotias Hussein liittyi ensin al-Nusraan ja seuraavan talven aikana Isisiin.

Hussein Faisal Alin ja hänen etiopialaistaustaisen vaimonsa päätymisestä Isisin riveihin voi lukea tästä Kuukausiliitteen laajasta artikkelista.

Isän mukaan poika oli pyrkinyt aluksi Somalimaan kautta Jemeniin, mutta hänet oli pysäytetty, koska passi oli vanhenemassa.

Isä sanoo varoittaneensa tuolloin Suomen viranomaisia pojastaan.

”Me karkotimme hänet Suomeen ja kehotimme Suomen viranomaisia olemaan uusimatta hänen passiaan [– –]. Mutta viranomaisten mukaan hän ei ollut tehnyt rikoksia, joten hänelle myönnettiin passi”, Faisal Ali Warabe sanoi VOA:n mukaan.

HUSSEIN FAISAL ALI oli todennäköisesti ensimmäisten Suomesta Syyriaan lähteneiden vierastaistelijoiden joukossa.

Syyriassa oli kuitenkin jo ainakin Husseinin serkku Ali, joka oli myös asunut Espoossa. Ali kuoli kesäkuussa 2014 tultuaan ammutuksi vartiovuorollaan.

Elokuussa 2014 Hussein Faisal Ali esiintyi Isisin propagandavideolla, jossa hän kehotti suomen kielellä muslimeja liittymään ”kalifaattiin”.

ISÄ Faisal Ali Warabe uskoo poikansa Husseinin kuolleen ilmaiskussa, koska alueella, jossa uskoi tämän olleen, ei tiettävästi ollut taisteluita.

Isis menetti syksyllä 2017 viimeisetkin merkittävät alueensa Syyriassa.

Hussein Faisal Ali oli mahdollisesti taistelemassa Isisin viimeisessä linnakkeessa Raqqassa. Raqqa luhistui lokakuussa viimeisenä Isisin hallitsemana suurena kaupunkia, mutta sieltä päästettiin pakenemaan jopa tuhansia Isisin taistelijoita suuressa saattueessa.