keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Turkulainen: Naapurisi voi olla ihmiskaupan uhri

Turkulainen: Naapurisi voi olla ihmiskaupan uhri 12.12.2012

Ihmiskauppa pyörii tuolla jossakin, Euroopassa, itärajan takana tai köyhissä maissa. Väärin!

–  Meidän on aika avata silmät. Ihmiskaupan uhreja on myös Turussa. Heitä voi asua missä tahansa kaupunginosassa, Turun Naiskeskuksen tiedottaja Miila Nieminen toteaa.

Naiskeskus on rakentanut Varissuon kirjastoon näyttelyn, joka esittelee ihmiskauppaa. Sen tavoitteena on herätellä meidät tajuamaan, että ihmiskaupan lonkerot ulottuvat myös Suomeen ja Turkuun.

– Tyypillisintä Suomessa on työperäinen ihmiskauppa. Eli tänne hankitaan työvoimaa pilkkahinnalla tekemään pitkää työpäivää. Kotimaassa on lupailtu hienoa uraa ja totuus täällä onkin aivan toinen, Nieminen kuvailee.

Keskusrikospoliisi on tutkinut ihmiskauppaa Turussa muun muassa ravintola- ja rakennusalalla. Viime vuonna epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta oli yrittäjä, jolla on kolme ravintolaa sekä lihaliike Turussa. Jutun käsittely on kesken.

Ihmiskauppaan perehtynyt Nieminen uskoo, että myös seksiorjia on Turussa.

–  Nämä jutut menevät oikeuteen parituksena. Ihmiskaupasta on vaikea saada pitävää näyttöä. Ihmiskauppa on hyvin organisoitua rikollisuutta ja sitä johdetaan yleensä Helsingistä tai ulkomailta.

Naiskeskuksen tavoitteena on saada tavalliset ihmiset havaitsemaan ongelma, jotta he myös puuttuisivat siihen. Nieminen sanoo, että esimerkiksi seksiorja voi ottaa asiakkaita vastaan ihan tavallisessa kerrostaloasunnossa. Hän on siellä vankina tai ainakaan hänellä ei ole hallussaan passia.

–  Nuoret naiset on houkuteltu Suomeen esimerkiksi malliksi tai töihin. Sitten parittaja alkaa periä häneltä velkaa matkakuluista ja asunnosta. Tytölle sanotaan, että tee pari keikkaa. Lopulta hän on seksiorja, joka hoitaa jopa 30-50 asiakasta päivässä.

– Asiakkailla on usein sellainen käsitys, että nainen itse on halukas. Kukapa ei näyttelisi halukasta, jos vaihtoehtona on, että sinut pahoinpidellään ja lääkärinkulutkin ovat taas velkaa? Tai jos sinulle vinkkinä sanotaan tarkka osoite, jossa lapsesi asuu.

Ihmiskaupasta näyttelyn rakentaneet Miila Nieminen ja Naiskeskuksen vapaaehtoistyöntekijä Christine Vallius toivovat, että ihmiset tekisivät ihmiskauppaepäilyistään ilmoituksen vaikka nimettömänä netin kautta poliisille.

– Sekin voi auttaa, että lainaa avuntarvitsijalle kännykkää.

Uhrien auttamisjärjestelmästä saa tietoa Monika-Naisten valtakunnallisesta päivystävästä numerosta 09 692 2304.

Turun Naiskeskuksen näyttely on esillä Varissuon kirjastossa tämän viikon.

Näin tunnistat ihmiskaupan uhrin
- vaikuttaa pelokkaalta ja on haluton kertomaan tilanteestaan
- käyttäytyy hermostuneesti ”tulkkinsa” läsnäollessa
- ei tiedä työpaikkansa nimeä eikä osoitetta
- hänen liikkumisvapautta on rajoitettu
- hänellä ei ole hallussaan omaa passia
- on velkaa huomattavia rahasummia toiselle
- ei ole tietoinen suomalaisesta viranomaiskäytännöistä, vaikka olisi oleskellut jo pidempään maassa
- Lisää aiheesta: www.ihmiskauppa.fi