torstai 27. kesäkuuta 2019

Yle: Selvitys: Turvapaikanhakijan näkökulma ja etu pitää huomioida paremmin

Yle/STT: Selvitys: Turvapaikanhakijan näkökulma ja etu pitää huomioida paremmin 27.6.2019
MTV: Voiko turvapaikkapuhuttelua parantaa? – tuoreen selvityksen mukaan virheiden korjaaminen tulee kalliiksi: "Puhuttelijoiden ammattitaito keskeistä"

Sisäministeriön tiedote: Riippumaton selvitys: turvapaikkaprosessia on kehitettävä kokonaisuutena
Turvapaikkaprosessia koskeva selvitys (pdf)

Turvapaikkaprosessi on kehitettävä kokonaisuutena ja turvapaikanhakijan näkökulma ja etu pitää huomioida yhä paremmin. Näin todetaan sisäministeriön tilaamassa riippumattomassa selvityksessä, joka julkistettiin torstaina.

Hakijalla tulee selvityksen mukaan olla mahdollisimman hyvät edellytykset saada asiansa vireille ja saada kaikki olennaiset asiat huomioiduiksi hakemuksen käsittelyssä.

Owal Groupin tekemän selvityksen tarkoituksena oli muun muassa tunnistaa turvapaikkaprosessin kehittämistarpeet sekä tarkastella viranomaisten toimintaa ja hallinto-oikeuksien toimintamalleja turvapaikka-asioissa.

Tarkoituksena on ollut selvittää, kuinka turvapaikkaprosessia voitaisiin jatkossa sujuvoittaa, prosessin laatua parantaa ja sen kestoa lyhentää huolehtien samalla turvapaikanhakijoiden oikeusturvasta yhä paremmin.

Selvityksessä turvapaikkaprosessia tarkasteltiin laadun, turvapaikanhakijan oikeusturvan ja prosessin sujuvuuden kannalta. Vastaavaa koko menettelyn ja eri viranomaisia kattavaa selvitystä ei ole aiemmin tehty.