lauantai 13. heinäkuuta 2019

Uusi Suomi: Kova ulostulo hallituksen sisältä: ”Keskustan ei pidä olla hallituksessa, joka tekee holtitonta maahanmuuttopolitiikkaa”

Uusi Suomi: Kova ulostulo hallituksen sisältä: ”Keskustan ei pidä olla hallituksessa, joka tekee holtitonta maahanmuuttopolitiikkaa” 13.7.2019
Uusi Suomi: Nyt tuli linjaus keskustasta: ”Ei ole mitään mieltä ylläpitää alaikäisten afgaanipoikien salakuljettamista Suomeen ja Eurooppaan”

Keskustan kansanedustaja ja eduskunnan hallintovaliokunnan jäsen Mikko Kärnä pitää hallituksen päätöstä vastaanottaa lisää turvapaikanhakijoita Välimereltä virheenä.

”Vaikka kyseessä onkin yhteensä vain 13 henkilön vastaanottaminen, antaa tällainen päätös aivan väärän signaalin niin turvapaikanhakijoille kuin ihmissalakuljettajillekin. En tule jatkossa hyväksymään yhtäkään tällaista päätöstä. Keskustan ei pidä olla hallituksessa, joka tekee holtitonta maahanmuuttopolitiikkaa”, hän sanoo tiedotteessaan.

Kärnän mukaan päätökset turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta ovat hallitusohjelman vastaisia.

”Olin itse neuvottelemassa turvapaikka- ja pakolaispolitiikkaa koskevista linjauksista. Nyt tehdyt päätökset pyyhkivät niillä persausta. Hallitus ei tule saamaan enää tukeani, mikäli se jatkaa tällä linjalla. Voin myös käymieni keskustelujen pohjalta todeta, että en ole ajatusteni kanssa yksin. En tule hyväksymään enää yhtäkään tällaista vihervasemmiston maailmanhalauspäätöstä. Hallituksen turvapaikkapolitiikan tulee perustua realismiin. Ei puunhalailuun.”

Hallituksen EU-ministerivaliokunta päätti perjantaina, että Suomi on valmis ottamaan Maltalta vastaan enintään viisi turvapaikanhakijaa kertaluonteisena tuen osoituksena. Lisäksi hallitus päätti torstaina kahdeksan Välimereltä pelastetun turvapaikanhakijan vastaanottamisesta EU:n sisäisinä siirtoina.

EU-komissio on esittänyt Suomelle pyynnön ottaa vastaan sisäisinä siirtoina Välimereltä pelastettuja turvapaikanhakijoita. Turvapaikanhakijoiden sisäisiä siirtoja on vaatinut etenkin Italia, joka pyrkii estämään Välimerellä toimivien avustusjärjestöjen alusten pääsyn satamiinsa.

______________________________

Uusi Suomi: Nyt tuli linjaus keskustasta: ”Ei ole mitään mieltä ylläpitää alaikäisten afgaanipoikien salakuljettamista Suomeen ja Eurooppaan”

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen linjaa maahanmuuttopolitiikan tavoitteita sosiaalisessa mediassa. Hänen mukaansa humanitaarinen maahanmuutto tulee keskittää kiintiöpakolaisiin.
”Kaikki vetovoimatekijät turvapaikkahaussa lisäävät ihmiskauppiaiden salakuljettamista, jossa ihmisiä kuolee ja hyväksikäytetään. Apu kriisialueille ja pakolaiskiintiön kautta. Massiiviset turvapaikkahaut ja satojentuhansien kansainvaellukset ovat epäinhimillistä kaikille osapuolille”, Kurvinen sanoo.

Kurvisen tviitit ovat vastaus turvapaikanhakijoiden tukihenkilönä toimivalle Kaarina Heiskaselle, joka kuvailee Suomen turvapaikkapolitiikka holtittomaksi.

”Ensimmäinen holtittomuus kehittyi heti ns. pakolaiskriisin alussa. Kriisihän oli pakolaisilla, ei Suomella. Maahanmuuttovirastoon palkattiin pikaisesti uusia työntekijöitä, joiden kokemattomuudesta moni turvapaikanhakija on joutunut kärsimään. Samassa rytäkässä palkattiin myös halpuutetut tulkit, joista moni ei edes puhu samaa kieltä tai murretta kuin turvapaikanhakija turvapaikkapuhuttelussaan”, hän kirjoittaa blogissaan.

Toinen holtittomuus syntyi Heiskasen mukaan vuonna 2016 tehtyjen lakimuutosten vuoksi.

”Varmuuden vuoksi kaikkea kiristettiin - oikeudellisen avun saantia, turvapaikkaehtoja -, eikä kukaan halunnut tai viitsinyt tsekata, mitä nämä lakimuutokset tarkoittivat kokonaisuuden kannalta. Turvapaikanhakija ja hänen oikeusturvansa hukkuivat pesuveden mukana.”

Heiskanen sanoo, että pakkopalautusuhan alla on nyt lapsiperheitä ja nuoria afgaanipoikia, jotka tulivat Suomeen alaikäisinä.

”Suurimmalla osalla heistä ei ole mitään tukiverkostoja Afganistanissa, jossa talebanit ottavat entistä tukevampaa jalansijaa ja tekevät terrori-iskuja. Monella heistä on talebanien nimeltä mainittu tappouhka - ja taskussa.”

Antti Kurvinen vastaa, että turvapaikkaprosessissa oikeusapu tullaan palauttamaan vuotta 2016 edeltäneeseen malliin.

”Sinänsä pitää humanitaarinen maahanmuutto keskittää kiintiöpakolaisiin. Ei ole mitään mieltä ylläpitää kuvaamiesi alaikäisten afgaanipoikien salakuljettamista Suomeen ja Eurooppaan”, hän toteaa Heiskaselle.

Maltalta kertaluonteisena tuen osoituksena.

Tilanne kiristää välejä hallituksen sisällä. Keskustan kansanedustaja ja eduskunnan hallintovaliokunnan jäsen Mikko Kärnä on syyttänyt hallitusta holtittomasta maahanmuuttopolitiikasta.

Pääministeri Antti Rinne (sd) painotti Iltalehden haastattelussa, että Suomen päätökset turvapaikanhakijoiden ottamisesta Italiasta ja Maltalta ovat kertaluontoisia. Jatkossa Suomi pidättäytyy ottamasta vastaan mereltä pelastettuja sisäisesti siirrettäviä turvapaikanhakijoita siihen saakka, että EU:ssa on sovittu väliaikaisesta sisäisten siirtojen järjestelystä.

”Nyt pistimme stopin eli ennen kuin väliaikaisesta järjestelystä on sovittu, emme ota ketään mereltä pelastettuja vastaan”, Rinne sanoo.

Pääministerin mukaan Suomi aikoo käynnistää nopeasti valmistelut sisäisiä siirtoja koskevan väliaikaisen järjestelyn toteuttamiseksi. Tavoitteena on saada järjestelyyn mukaan mahdollisimman vahva jäsenmaiden enemmistö. Rinteen mukaan tavoitteena on saada ainakin 20 jäsenmaata mukaan järjestelyyn.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas kertoi viikonloppuna pyrkivänsä muodostamaan EU-maista ryhmittymän, joka käynnistää järjestelmän Eurooppaan tulevien turvapaikanhakijoiden jakamiseksi eri maihin.