tiistai 9. kesäkuuta 2015

Yle: Onko lukukausimaksuissa järkeä? – Ulkomaiset opiskelijat saavat rahansa takaisin stipendeinä

Yle: Onko lukukausimaksuissa järkeä? – Ulkomaiset opiskelijat saavat rahansa takaisin stipendeinä 3.6.2015

Ulkomaisten opiskelijoiden lukukausimaksuja kokeiltiin Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa kolmen vuoden ajan. Vain harva maksoi lukukausimaksunsa itse, suurin osa sai stipendin Lappeenrannan yliopistolta.

Lappeenrannan teknillinen yliopisto osallistui vuosina 2011–14 kokeiluun, jossa EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulleilta opiskelijoilta perittiin lukukausimaksut. Kokeilussa olivat mukana myös Aalto-yliopisto ja Oulun yliopisto. Lukukausimaksut olivat keskimäärin 8 000 euroa lukuvuodelta. Vain harvat opiskelijat saivat apurahoja kotimaastaan.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston taloutta lukukausimaksut eivät suoranaisesti kohentaneet, sillä yliopisto käytti lukukausimaksut stipendeihin, jotka kattoivat ulkomaalaisten opiskelijoiden lukukausimaksut joko kokonaan tai osittain. Vain murto-osa valituista opiskelijoista jäi ilman stipendiä.

– Siltä osin tämä on nollasummapeliä. Mutta: Ilman näitä opiskelijoita olisivat heidän suorittamistaan tutkinnoista maksetut rahat jääneet saamatta, sanoo Lappeenrannan teknillisen yliopiston kansainvälisten asioiden johtaja Janne Hokkanen.

Maksullisuus nostaa opetuksen laatua

Elinkustannuksistaan EU:n ulkopuolelta tulevat opiskelijat vastaavat itse. He eivät myöskään kuulu suomalaisen opintotukijärjestelmän piiriin.

Yliopiston provost Juha-Matti Saksa muistuttaa, että maksullisuus vaikuttaa myös opetuksen laatuun.

– Maksavilla asiakkailla on varaa vaatia, sanoo Saksa.

Sekä Saksa että Hokkanen sanovat, että pitkässä juoksussa maksulliset koulutusohjelmat lisäävät Suomen korkeakoulujen vetoivoimaa.

Hokkanen arvioi, että mitä suurimmalla todennäköisyydellä lukukausimaksut aluksi ja tilapäisesti laskisivat EU- ja ETA-maista tulevien hakemusten ja opiskelijoiden määrää.

Helppo ottaa käyttöön

– Kaikki yliopistot odottavat ratkaisua tähän asiaan; päätöstä suuntaan tai toiseen, ja sellaista päätöstä, joka on voimassa pitkän aikaa. Nythän tämä on ollut sellaista pallottelua, sanoo Hokkanen.

LUT:ssa lukukausimaksut voidaan ottaa käyttöön nopeasti. Hokkanen toivoo, että maksullisuus sallittaisiin jo lukuvuonna 2017–18. Lukukausimaksut tulevat varmasti, sillä ne sisältyvät hallitusohjelmaan. Aikataulu on vielä avoin.

– Niillä yliopistoilla, jotka eivät osallistuneet kokeiluun, apurahajärjestelmän kehittäminen kestää vuodesta puoleentoista, Hokkanen sanoo.

EU:n ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden lukukausimaksut ovat yleisesti käytössä Euroopassa.

– Lukukausimaksujen käyttöönotto edellyttää apurahajärjestelmää, sanoo opetus- ja kulttuuriministeriön korkeakoulupolitiikan vastuualueen johtaja Hannu Sirén.