maanantai 22. kesäkuuta 2015

Yle: Halla-aho ei usko määräenemmistöön pakolaisten jaossa

Yle: Halla-aho ei usko määräenemmistöön pakolaisten jaossa 22.6.2015
Iltalehti/STT: Perussuomalaiset syyttävät Orpoa valtuuksiensa venyttämisestä
Kansan Uutiset: Halla-aho hyökkää ministeriä vastaan ”Suomi toimisi vastoin omaa etuaan”
Iltalehti: Ilmiriita pakolaisista - Halla-aho vaatii tylympää linjaa
Uusi Suomi: Vastaus Ahtisaaren täyslaidalliseen: ”Tyly linja” siirtolaiskriisiin

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho on eri linjoilla sisäministeri Petteri Orpon (kok.) kanssa siitä, miten EU-huippukokouksessa mahdollisesti päätetään Välimeren pakolaistaakan jakamisesta.

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho epäilee sisäministeri Petteri Orpon arviota siitä, että EU-maiden huippukokouksessa löytyy ensi viikolla määräenemmistö komission esitykselle jakaa Välimeren pakolaistaakkaa kaikkien EU-maiden kesken. Halla-aho pitää Orpon eduskunnan suurelta valiokunnalta saamaa neuvottelumandaattia liian löysänä Suomen kansallisen edun kannalta.

Halla-aho myöntää olevansa vain julkisen sanan tietojen varassa, mutta hän esitti perussuomalaisten työmiehen Matti Putkosen tuumaustunnilla maanantaina ulkomaisia kirjoituksia, joissa todettiin EU:n sisäministerien jääneen erimielisiksi asiassa.

Halla-aho itse tunnetusti vastustaa komission esitystä, joka merkitsisi Suomelle 800 Välimeren pakolaisen sijoittamista. Hänen mielestään pahinta, mitä Suomi voisi tehdä asiassa olisi imagosyistä asettua samalle kannalle kuin Saksa ja Ruotsi, jotka ajavat pakolaisten siirtämistä koko EU:n alueelle. Hankkeen vastustajat löytyvät itäisestä Keski-Euroopasta ja Baltiasta.

__________________________________

Iltalehti/STT: Perussuomalaiset syyttävät Orpoa valtuuksiensa venyttämisestä

Perussuomalaiset katsovat, että sisäministeri Petteri Orpo (kok) on toiminut hallitusohjelman ohi.

Puolueen mielestä Orpo on venyttänyt suurelta valiokunnalta saamaansa neuvottelumandaattia EU:n sisäisiä turvapaikanhakijoiden siirtoja koskevassa asiassa.

Perussuomalaisten mukaan hallitusohjelman kirjauksessa todetaan selvästi siirtojen perustuvan vapaaehtoisuuteen.

- Hallitusohjelmassa on aika yksiselitteisesti todettu tämä asia, sanoo perussuomalaisten puoluetyöntekijä Matti Putkonen.

Puolueen europarlamentaarikko Jussi Halla-aho ihmettelee Orpon perustelua, jonka mukaan Suomen ei kannata vastustaa pakkosiirtoja, koska enemmistö jäsenmaista kannattaa niitä. Halla-aho pitää hyvin epätodennäköisenä, että enemmistö jäsenmaista hyväksyisi menettelyn. Tukea väitteelle löydy Halla-ahon mukaan mistään kansainvälisistä lähteistä.

- Tässä joutuu nyt ihmettelemään, kuka on ymmärtänyt väärin tai jakaa harhaanjohtavaa tietoa, Orpo vai kaikki muut, Halla-aho kysyy.

- Pelottavin vaihtoehto on se, että Suomi päättäisi imagosyistä heittäytyä perinteisten liittolaistensa eli Ruotsin ja Saksan kelkkaan, koska se ei halua vastustaa mitään hanketta yhdessä Itä- ja Keski-Euroopan maiden, Espanjan ja Portugalin kanssa.

Halla-ahon mielestä Välimeren siirtolaiskysymykseen pitäisi vastata pidemmän tähtäimen toimilla mutta myös nopeammin pysäyttämällä liikenne alueella. Esimerkiksi Australia on Halla-ahon mukaan onnistunut tässä.

- Australia on ottanut tylyn linjan ja käännyttää kaikki sen aluevesille tulleet paatit avomerellä riippumatta siitä, keitä tulijat ovat ja mistä. Tämä on tehnyt salakuljetusbisneksestä kannattamatonta, koska kukaan ei maksa tuhansia euroja tyhjästä. Toisin kuin Välimerellä, Australian vesillä ei enää huku ihmisiä, Halla-aho perustelee. EU-huippukokous käsittelee Välimeren siirtolaiskysymystä tällä viikolla.


________________________________________

Kansan Uutiset: Halla-aho hyökkää ministeriä vastaan ”Suomi toimisi vastoin omaa etuaan”

Perussuomalaiset arvioivat, että sisäministeri Petteri Orpo (kok.) toimii toisin kuin hallitusohjelmaan on kirjattu.

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho hyökkäsi sisäministeriä vastaan maanantaina perussuomalaisten tiedotustilaisuudessa. Tilaisuus käsitteli Euroopan unionin alueelle Välimereltä saapuvia pakolaisia ja heidän jakamistaan EU-maiden kesken.

Orpo on arvioinut, että EU-maiden laaja enemmistö on hyväksymässä komission esityksen pakolaisten jakamisesta kaikkiin EU:n maihin.

– Suomen kantana toin esille sen, että niiden pitää perustua vapaaehtoisuuteen, mutta enemmistö on tämän pakkopykälän käytön kannalla, Orpo sanoi muun maussa MTV:n uutisten mukaan viime viikolla.

”Orpo venyttää”

Halla-aho arvioi tilaisuudessa, että Orpo on venyttänyt suurelta valiokunnalta saamaansa neuvottelumandaattia.

– Nähdäkseni hallituksen kanta ja eduskunnan ministerille antama neuvottelumandaatti ovat olleet kohdallaan, mutta Orpo ehkä venyttänyt mandaattiaan tarpeettoman paljon väärään suuntaan, hän sanoi.

Perussuomalaisten mukaan hallituksen kanta on yksiselitteinen. Sen mukaan Suomen pakolaiskiintiöt tulee pitää ennallaan ja siirrot perustuvat vapaaehtoisuuteen.

Halla-aho ihmetteli Orpon perustelua, jonka mukaan Suomen ei kannata vastustaa pakkosiirtoja, koska enemmistö jäsenmaista kannattaa niitä. Hän piti epätodennäköisenä, että enemmistö jäsenmaista hyväksyisi menettelyn.

Hän huomautti, että Välimerellä tilanne ei ole muuttunut vuoden aikana.

Hän totesi Orpon sanoneen, että Suomen ollessa sanaa mieltä enemmistön kanssa Suomi pystyy vaikuttamaan ratkaisuun.

– Orpon logiikka ontuu, Halla-aho sanoi.

– Suomi on tietenkin mukana vaikuttamassa, vaikka vastustaisi hyväksyttyä päätöstä.

Halla-aho todisti monen ulkomaisen median pohjalta, että Orpo oli väärässä.

– Kuka on ymmärtänyt väärin tai jakaa väärää tietoa? hän kysyi.

Suomi haluaa Saksan kelkkaan

Halla-ahon päätelmä oli, että Suomi haluaa olla pakolaisten sijoitteluun myönteisesti suhtautuvien Saksan ja Ruotsin kelkassa.

– Suomi kuuluisi taakanjakomyönteiseen vähemmistöön vastoin omaa etuaan, hän selvitti ja totesi Orpon kysyneen, mikä olisi Halla-ahon ratkaisu tilanteeseen.

– Ei ainakaan tämä. Meripelastusoperaatio on räjäyttänyt käsistä Eurooppaan pyrkivien määrän. Tulijoiden motiivit ovat ymmärrettäviä, mutta Euroopalla ei ole varaa tällaiseen.

Myöhemmin Halla-aho kuitenkin pehmensi kantaansa ja totesi olevansa Orpon lausuntojen suhteen julkisen tiedon varassa.

– On mahdollista, että Orpoa on siteerattu väärin.

____________________________________________

Iltalehti: Ilmiriita pakolaisista - Halla-aho vaatii tylympää linjaa

Perussuomalaisten puoluetoimistossa järjestettiin maanantaina tiedotustilaisuus, jossa arvosteltiin hallituskumppania, sisäministeri Petteri Orpoa (kok).

Euroedustaja Halla-ahon mukaan Orpo ei pysynyt hallituksen linjalla EU-maiden sisäministerien kokouksessa viime viikolla.

Välimeren yli pyrkii satoja tuhansia pohjoisafrikkalaisia Eurooppaan, suurin osa Kreikkaan ja Italiaan. EU:n komissio haluaa jakaa tätä taakkaa sijoittamalla 40 000 turvapaikanhakijaa ympäri Eurooppaa. Suomen osuus olisi noin 800 turvapaikanhakijaa kahden vuoden aikana.

Suomen hallitus vastusti ensin pakkosiirtoja, mutta Orpon arvion mukaan niiden taakse on löytymässä määräenemmistö. Sisäministerin mielestä Suomen kannattaakin lähteä mukaan asian valmisteluun. Suomi näyttää siis taipuvan enemmistön tahtoon.

- Tämä on vastoin hallitusohjelmaa, jossa todetaan, että Suomi ei kannata sitovia taakanjakomalleja, Halla-aho jyrähtää. Hänen mukaansa Orpon tilannearviokin on väärä, kansainvälisen median mukaan esitys on pikemminkin kaatumassa.

Asiasta päätetään EU:n huippukokouksessa.

Halla-aho varoittaa, että komissio suunnittelee Eurooppaan pysyvää taakanjakoa.

- Jos meille tulee voimaan automaattinen ja pysyvä relokaatiojärjestelmä, niin se ei todellakaan tarkoita 40 000 ihmistä. Se on kymmenkertainen luku, joka Eurooppaan tulee vuosittain.

Upotetaan tahallaan

IL kertoi Halla-ahon arvostelusta jo juhannuksen alla. Orpo piti silloin kiinni näkemyksestään, että enemmistö on pakkokiintiöt hyväksymässä. Hän kyseli, mitä Halla-aho sitten tekisi satojen tuhansien afrikkalaisten hallitsemattomalle muuttoaallolle.

Halla-aho esitti ratkaisuksi meriliikenteen katkaisemista Afrikasta Eurooppaan. Afrikkalaisia kuljettavat alukset hän käännyttäisi takaisin lähtösatamiin.

Halla-ahon mukaan eurooppalaiset pelastavat nyt huonosti varusteltuja veneitä Afrikan rannoilla. Salakuljettajien bisnes pyörii, koska moni Eurooppaan päässyt saa sinne myös jäädä.

Euroedustaja kertoi kuulleensa Frontexin viranomaisilta kertomuksia ihmissalakuljettajien häikäilemättömyydestä.

- Siellä pannaan veneen ruoriin joku alaikäinen matkustaja. Kun pelastusalus tulee näkyviin, vedetään veneen kylki puukolla auki, ja jätetään ihmiset veden varaan.

Ruotsin tie?

Halla-aho on myös nuivina tunnettujen perussuomalaisten maahanmuuttokriitikoiden kärkihahmo. Hänen näkemyksensä Ruotsin maahanmuuttopolitiikasta on hyvin tyly.

- Otetaan suuressa määrin vastaan ihmisiä, joiden kotoutumis- ja integraatioennuste on käytännössä olematon. Ruotsia ei pidä nähdä tässä asiassa minään muuna kuin varoittavana esimerkkinä siitä, mihin käsistä karannut omatunto voi kansakunnan johtaa.

____________________________________________

Uusi Suomi: Vastaus Ahtisaaren täyslaidalliseen: ”Tyly linja” siirtolaiskriisiin

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho (ps.) ei jaa presidentti Martti Ahtisaaren käsitystä pakolais- ja siirtolaiskysymyksen ratkaisemiseksi.

Presidentti Ahtisaari vetosi The Elders -ryhmän verkkosivustolle kirjoittamassaan kannanotossa, että vauraiden maiden hallitusten tulisi osoittaa johtajuutta ja selittää äänestäjille, miksi on moraalinen velvollisuus auttaa. Samalla hän totesi, että on vauraiden maiden pitäisi tehdä enemmän siirtolaiskysymyksen ratkaisemiseksi.

– Mielestäni presidentti Ahtisaarella on väärä lähtökohta, koska hän pitää tätä moralistisena kysymyksenä, Halla-aho vastaa Ahtisaaren kommenttiin Perussuomalaisten puoluetoimistolla Helsingissä.

– Hän antaa ikään kuin ymmärtää, että meidän pitää omaa moraalisuuttamme osoittaaksemme tehdä tiettyjä toimenpiteitä, vaikka niillä ei ole pakolaisongelman ratkaisun kannalta käytännössä mitään merkitystä, vaan niillä on erittäin suuri kielteinen vaikutus vastaanottaville yhteiskunnille.

Ahtisaarenkin penäämä laajempi taakanjako ei Halla-ahon mukaan enää auta, kun taakka on liian suuri. Europarlamentaarikko korostaa, että pakolaisten ja siirtolaisten motiivit pyrkiä Eurooppaan ovat täysin inhimillisiä.

– Kukaan ei väitä, että ihmiset lähtisivät huvin vuoksi näille vaarallisille matkoille ylittämään Saharan aavikkoa ja vaarallisille merimatkoille, Halla-aho sanoo.

– Mutta kun kyse on tällaisista määristä, meidän on pakko muuttaa omaa ajattelutapaamme, hän jatkaa.

Välimeren siirtolaiskriisiä ei Halla-ahon mukaan pidä lähestyä moralistisena kysymyksenä, kuten Ahtisaari esittää, vaan pragmaattisesti eli käytännönläheisesti.

– Täytyy pohtia sellaisia toimenpiteitä, joilla on mahdollisimman suuri hyöty suhteessa käytettyihin resursseihin. Kaikkein tehottomin tapa auttaa maailman pakolaisia on siirtää muutama onnekas lottovoittaja eurooppalaisen täysihoidon ja sosiaaliturvan piiriin, ja unohtaa ne, joilla ei ole koskaan edes mahdollisuutta kääntyä Libyan rannikkoalueella.

Halla-aho myöntää itsekin, että hänen välittömäksi ratkaisuksi tarjoamansa Australian-malli on tyly. Se on Välimeren alusliikenteen pysäyttäminen.

– Australia on ottanut tylyn linjan ja käännyttää kaikki sen aluevesille tulleet paatit takaisin avomerellä riippumatta siitä, keitä tulijat ovat ja mistä he tulevat. Tämä on tehnyt salakuljetusbisneksestä kannattamatonta, koska kukaan ei maksa tuhansia euroja tyhjästä. Australian vesillä toisin kuin Välimerellä ei enää huku ihmisiä, Halla-aho toteaa.

Hän korostaakin Välimeren siirtolaisuuden ihmiskauppaan liittyviä puolia, ja että ihmisten salakuljettamisessa ”liikkuu enemmän rahaa kuin huumekaupassa”.

– Riskit ovat äärimmäisen pienet ja tuotot äärimmäisen suuret. Kun huumetta viedään, raha liikkuu vasta, kun huume on toimitettu asiakkaalle. Ihmisten salakuljettamisessa raha liikkuu täysin riippumatta siitä, uppoaako asiakas vai ei.

Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen ja Halla-aho penäsivät myös Lähi-idän rikkaiden öljymaiden sekä Lähi-idässä ja Afrikassa toimivien suuryritysten sosiaalista vastuuta.

– Kyllä myös öljy-yhtiöiden, shellien, exxoneiden ja muiden, pitäisi alkaa ymmärtää vastuunsa, kun sillä alueella toimivat. He voisivat ihan hyvin laittaa kolmasosan siinä maassa saamastaan tuotosta palauttaa sen yhteiskunnan kehittämiseen. Myös isot muotivaatteita tekevät konsernit valtaavat tällä hetkellä monta Afrikan kylää ja kaupunkia, missä he tekevät tuotantoa. Tästä vastuuta suomalaisen lehdistönkin pitäisi esittää kysymyksiä, Putkonen toteaa.