torstai 7. huhtikuuta 2011

MTV3: Vaaliasiantuntija: Puolueet erottautukaa!

MTV3/Huomenta Suomi: Vaaliasiantuntija: Puolueet erottautukaa! 7.4.2011

Toimittaja
No, jos ajatellaan, mitä jäi puuttumaan [MTV3:n eilisestä vaalikeskustelusta]. Näistä piti tulla suuret maahanmuuttokeskusteluvaalit, mutta eilen ei maahanmuutosta taidettu sanoa halaistua sanaa.

Kimmo Grönlund, tutkimusjohtaja, Åbo Akademi
Ei sanottu mitään, ja osittain se on toimittajienkin valinta, mitä kysytään, mutta kyllähän siellä silti oli ulkopolitiikkaa, josta puhuttiin aika paljon. Että vaikkei suoraan maahanmuuttopolitiikasta, niin kyllähän tämä Libya nousi esiin, ja puhuttiin sitten talouspolitiikasta, joka liittyy ulkopolitiikkaan, elikä Euroopan takausvastuista. Sitten puhuttiin sen verran, että puhuttiin pitäisikö kuntiin pakkosijoittaa pakolaisia, jossa oli rkp:n Stefan Wallin ainoa tällaisen tavallaan pakkoliberaaliuden kannalla. Eli hän kannatti sitä, muut olivat vastaan.

Toimittaja
Ajateltiin, että perussuomalaiset ratsastaisivat tällä maahanmuuttoteemalla, mutta hekään eivät ole pahemmin tätä viljelleet.

Kimmo Grönlund
Varmasti se on osittain tietoinen linja, koska me tiedämme, kyselytutkimuksista voidaan katsoa, että suomalaiset eivät ole mitenkään eurooppalaisessa mittakaavassa maahanmuuttokriittisiä. Meillä voi olla sellainen harhakuvitelma, mutta kun katsoin tänä aamuna itse asiassa, vähän vertailin noita Euroopan sijoituksia, niin suomalaiset suhtautuvat ihan muiden Pohjoismaiden tapaan aika positiivisesti siihen, että meille tulee ulkomaalaisia. Totta kai on sitten erityisryhmiä, jotka ovat vähän enemmän tällaisia maahanmuuttokriittisiä, suorastaan rasistisia, mutta se ei ole perussuomalaisten sisällä mikään valtalinja.