torstai 8. lokakuuta 2009

Etelä-Suomen Sanomat: Turvapaikanhakijoita ennätysmäärä

Etelä-Suomen Sanomat: Turvapaikanhakijoita ennätysmäärä 8.10.2009

Turvapaikanhakijoiden määrä on ylittänyt jo syyskuussa koko viime vuoden hakijamäärän. Tulijoita on nyt enemmän kuin koskaan aiemmin. Viime vuosikin oli ennätysvuosi. Silloin turvapaikanhakijoiden määrä kolminkertaistui edellisvuodesta.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo sanoo, että turvapaikkaa on hakenut tänä vuonna jo 4188 ulkomaalaista. Suurin osa heistä tulee Somaliasta ja Irakista. Hän arvioi, että määrä nousee ainakin 5 500:aan vuoden loppuun mennessä.

Viime vuoden jonojen takia virkailijoiden määrää on lisätty. Repo pitää tätä parhaana keinona tilanteen helpottamiseen.
- Suomeen tulee noin 500 henkilöä kuukaudessa. Saamme 40 uutta virkaa syksyn aikana, joten pääsemme käsittelemään hakemuksia entistä nopeammin, Repo uskoo.

Tällä hetkellä hakija pääsee haastatteluun vasta vuoden kuluttua maahan saapumisesta pitkien jonojen takia.
Repo arvioi määrän lisääntymisen johtuvan lähtömaiden epävakaista oloista ja Suomen naapurimaiden kiristyneistä säädöksistä.
- Somaliassa ja Irakissa on turvatonta. Suomeen on jo muodostunut yhteisöjä, jotka vetävät tulijoita. Myös Ruotsin ja Tanskan päätöskäytännöt vaikuttavat. Siellä irakilaisten palauttaminen kotimaahansa näkyi heti Suomen hakijamäärissä, Repo kertoo.

Revon mukaan bulgarialaisten turvapaikanhakijoiden määrän kova kasvu ruuhkan keskellä turhauttaa maahanmuuttovirastoa. Hän laskee, että kesän alusta saakka Euroopan Unioniin kuuluvasta Bulgariasta saapui noin 350 hakijaa, mikä on yli neljä kertaa enemmän kuin edellisvuonna. Hakijat kuuluvat romanivähemmistöön. Bulgarialaisten hakemukset priorisoidaan ja käytännössä kaikki palautetaan kotimaahansa.

Repo leimaa bulgarialaisten haun matkailuksi, joka ajoittuu kesään.
- Jotkut ovat hakeneet turvapaikkaa jo edellisinä kesinä. Heidät majoitetaan vastaanottokeskukseen, he saavat toimeentulotukea ja heidät palautetaan valtion kustannuksella. Tässä ruuhkatilanteessa se on turhauttavaa, Repo sanoo.