lauantai 10. lokakuuta 2009

HS: Virosta varkaaksi höynäytettyjä maalaispoikia kiinni Salossa

Helsingin Sanomat: Virosta varkaaksi höynäytettyjä maalaispoikia kiinni Salossa 10.10.2009

Virosta Suomeen varkauskeikoille tilattu vaatevaras jäi kiinni vartijan valppauden ansiosta keskiviikkona Salossa sijaitsevassa kauppakeskus Plazassa.

Virolainen 45-vuotias mies ei osaa sanaakaan suomea eikä hänellä ollut yhtään omaa rahaa.

Salon poliisin kuulusteluissa hän kertoi, että, hänelle oli Virossa maksettu matka Suomeen. Suomen puolella vastassa oli auto, jolla kierrettiin eri puolilla Suomea ja mies varasti mitä pyydettiin.

Mies ei tiennyt pidätettäessä yhtään missä päin Suomea ollaan.

Hänelle oli annettu erikoisvalmisteinen suurikokoinen kassi työkaluksi. Sen jälkeen ajettiin kaupan eteen ja sanottiin, että sitä ja sitä tavaraa tarvitaan ja hän kävi ne varastamassa.

Mies kertoi lähteneensä tähän mukaan, sillä hänellä ei ole Virossa työtä eikä toimeentuloa eikä vakinaista asuntoakaan.

Miehellä oli vastaavia varkauksia muualla myös Suomessa.

Poliisin mukaan sama virolainen henkilöauto oli nähty häntä kyydittämässä myös näillä paikkakunnilla. Autossa oli Salossa mies ja nainen, mutta he pääsivät karkuun.

Miehen kassissa oli kiinni otettaessa erilaista anastettua omaisuutta 562 euron edestä.

Salon poliisissa viroa puhuva rikosylikonstaapeli Antti Olkinuora kertoi, että kesällä hänen kuultavikseen lähetettiin kolme parikymppistä poikaa, jotka olivat Pärnun lähellä sijaitsevasta maakylästä. He puhuivat vain viroa.

Konduktööri oli poistanut pojat Salossa Turusta lähteneestä junasta, kun heillä ei ollut lippuja eikä rahaa.

Pojat kertoivat, että heille oli luvattu Suomessa hyvää tilapäistä työtä. Helsingin satamassa oli vastassa virolaisen miehen kuljettama Viron rekisterissä oleva auto, jolla pojat vietiin eteenpäin jonnekin Turun suuntaan.

Turussa asunnossa oli useita tatuoituja miehiä. Poikien käskettiin odottaa ensin joukon pomoa. Tämä tuli ja sanoi, että "no niin pojat, huomenna sitten kauppoihin ja tätä ja tätä tavaraa tarvitaan".

Säikähtäneet pojat karkasivat yöllä rahattomina ja kulkivat ristiin rastiin tuntematonta Turkua.

He löysivät lopulta rautatieaseman ja hyppäsivät Helsingin junaan, kunnes konduktööri potki heidät rahattomina junasta Salossa.

"Pojat olivat aivan selvästi ihan tavallisia maalaispoikia, joita oli siellä höynäytetty. Minulla on pitkä kokemus sen arvioimiseen," sanoo Olkinuora.

Poliisi ei käynnistänyt poikia vastaan juttua, koska mitään varkautta ei ehtinyt tapahtua ja he pakenivat värväyksestä kesken.

Salon poliisissa pojille lyötiin litterat käteen ja heidät ohjattiin takaisin Helsingin junaan.