keskiviikko 13. tammikuuta 2010

YLE: Marko Asellin nettikolumni: Leimakirves heiluu

YLE: Marko Asellin nettikolumni: Leimakirves heiluu 13.1.2010

"Kaikki pois Suomesta ja ulkomailta" on Facebookissa perustettu ryhmä. Itselleni se kuulostaa liian radikaalilta, vaikka en tiedäkään, ketkä kaikki pitäisi poistaa kaikkialta. Sivusto parodioi ilmapiiriä, joka on viime aikoina voimistunut kun puhutaan maahanmuuttajista. Kiristyneitä asenteita on lisännyt turvapaikanhakijoiden määrän kasvu sekä uutisointi maahanmuuttajien tekemistä väärinkäytöksistä ja rikoksista. Viimeisimpänä Espoon Sellossa tapahtunut ammuskelu, jossa useita henkilöitä menehtyi kun maahanmuuttajataustainen sekopää avasi tulen.

Tilanne nosti kovan arvostelun Suomen maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan. Nousi aiheellisia kysymyksiä surmaajan oleskeluluvasta, kun rikosten takia Suomen kansalaisuutta ei kuitenkaan myönnetty. Jälkiviisaasti voi kysyä, miksi kyseistä rikollista ei ole karkotettu jo silloin, kun suomalainen ex-tyttöystävä oli pakotettu hankkimaan itselleen turvamies uskaltaakseen elää kotimaassaan? Tapauksen johdosta nousee paljon kysymyksiä, joita on syytä ministeriössäkin pohtia.

Laajemminkin tarkasteltuna maahanmuuttopolitiikassamme on tarvetta kehittämiselle. Silti pysähdyn välillä ihmettelemään kaikkein innokkaimpien maahanmuuttokriitikkojen fanaattisuutta. Useimpia häiritsee nimenomaan tyypillisistä suomalaisista piirteistä poikkeavat ulkomaalaiset. Suurimmat ulkomaalaisryhmämme venäläiset ja virolaiset saavat olla rauhassa. Turvapaikanhakijat ovat yhä useampien hampaissa, vaikka juuri he tulevat meille alueilta, joissa inhimilliset olosuhteet elämiselle puuttuvat. ”Tervetuloa Vasili töihin, mutta sinä, Iranin Ahmed voit kääntyä, juuri yksi somali yritti jotain.” Näin leimakirves viuhuu.

Kaikenlaiseen yleistämiseen kyllästyneenä kerron kaveristani Samadista, joka tuli Marokosta Suomeen -90 luvun alussa. Hän teki töitä, avioitui ja perusti perheen. Jo vuosia Samad on vaimonsa kanssa toiminut sijaisvanhempana kolmelle ongelmallisista suomalaisperheistä sijoitetulle lapselle. Samad on ohjannut myös lasten iltapäiväkerhoja ja judotreenejä pitkään. Soitin Samadille ja kysyin, mitä mieltä hän on Sellon tapauksesta ja muodissa olevasta leimaamisesta. ” Ei pidä kaikkia leimata jonkun hullun takia. Surmaaja olisi pitänyt karkottaa jo ajat sitten, kaikille sama laki, ja sitäkin pitäisi kiristää.” Sanoo tiukkana Samad, tavallinen maahanmuuttaja.

Marko Asell, kansanedustaja, (sd.)