perjantai 4. kesäkuuta 2010

Sivistys.net: Aikuislukion arvot rankkauslistoja avarammat

Sivistys.net: Aikuislukion arvot rankkauslistoja avarammat 4.6.2010

Oriveden Opisto kiri tänä keväänä median lukiorankkauksessa kahdenkymmenen parhaan joukkoon. Vähintään yhtä ylpeä on Otavan Opisto omasta saavutuksestaan: maahanmuuttajanuoren valkolakista.

Oriveden Opiston kirjoittajalukio putosi viime keväänä 68. sijalle, mutta on nyt kivunnut takaisin eturintamaan. Ero Ilta-Sanomien maan parhaaksi arvioimaan Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun (SYK) lukioon on runsaat kaksi puoltoääntä.

— Äidinkieli on tärkeä kaikessa opiskelussa ja sen hyvä taitaminen auttaa kirjoituksissa myös reaalikokeessa ja kielissä, rehtori Hannu Patamaa huomauttaa.

Maahanmuuttajalinjalta lukioon

Otavan Opiston rehtori Kaisa Lindström iloitsee erityisesti kevään abin Sharifi Khesron onnistumisesta. Opisto ei sijoitu listauksessa, mutta on maahanmuuttajakoulutuksessa huippuluokkaa. Lukioon valmistava maahanmuuttajalinja tekee hyvää tulosta ylioppilaskirjoituksiin asti.

— Oli oikein, että opetusministeri Henna Virkkunen ehdotti viikonvaihteessa maahanmuuttajille lukioon valmistavaa koulutusta. Meillä se jo toimii, Lindström kehuu.

Virkkunen perusteli esitystään sillä, että maahanmuuttajanuoret keskeyttävät lukion kantaväestöön kuuluvia useammin. Keskeisenä syynä ovat kielelliset valmiudet.

Vaasan lyseon aikuislinja kiri

Aikuislukiot jäävät yleensä rankkauslistojen häntäpäähän. Vaasan lyseon lukion aikuislinja on kuitenkin viidenkymmenen parhaan joukossa. Sen sijoitus on ollut aiemminkin hyvä.

— Nyt meillä oli vain neljä opiskelijaa, joista yksi on työssäkäyvä, apulaisrehtori Vesa Neste kertoo.

Hän ei kuitenkaan lämpene median rankkauslistoille.

—Ylioppilaskirjoitusten puoltoäänten keskiarvo on liian kapea mittari. Pitäisi ottaa huomioon koulun resurssit, ryhmäkoot esimerkiksi.

Opiskelija saattaa olla työssäkäyvä, suorittaa kaksoistutkintoa, maahanmuuttajataustainen tai päivälukionsa keskeyttänyt. Opiskelutavoitteet vaihtelevat.

Laajempia mittareita kaipaavat myös Patamaa ja Lindström.

— Aikuisopiskelijat eivät median rankkauslistoista välitä, mutta nuoria ne saattavat hämmentää, moittii Lindström.

Patamaasta vertailut taas ovat turhia niin kauan kuin arvioitavien lähtötilannetta ei oteta huomioon.

Kansanopistolukiot vertailussa (sijoitus ja puoltoäänet):

19 Oriveden Opisto 20,43

300 Karkun evankelinen opisto 16,67

329 Itä-Hämeen opisto 16,4

367 Karkun evankelinen opisto 16,67

372 Portaanpään kristillinen opisto 16

395 Otavan opisto 15,62

456 Raudaskylän kristillinen opisto 13,2