perjantai 2. heinäkuuta 2010

Voima: Poliisia syytetään väkivaltaisista käännytyksistä

Voima: Poliisia syytetään väkivaltaisista käännytyksistä 2.7.2010

Maahanmuuttopolitiikkaa tarkkaileva Vapaa liikkuvuus -verkosto syyttää Suomen poliisia väkivallasta käännytysten yhteydessä. Verkoston mukaan poliisit ovat muun muassa potkineet ja lyöneet kongolaismiestä, joka yritettiin tällä viikolla käännyttää takaisin kotimaahansa.

Verkoston mukaan kongolainen Patric (nimi muutettu) kuljetettiin tiistaina 29.6. käännytettäville varatulla tilauslennolla Pariisiin kädet ja jalat tiukasti nippuun sidottuina. Välilaskun aikana poliisi vastasi Patricin protesteihin lyönneillä ja potkuilla. Lopulta Patric palautettiin Pariisin lentokentän putkan kautta Helsinkiin. Pasilan poliisiputkassa hänen käsiensä ja jalkojensa siteet avattiin vasta muutaman tunnin jälkeen, eikä lääkäriä kutsuttu tutkimaan verenkierron estäneen sitomisen aiheuttamia vammoja.

"Valitettavasti poliisilla näyttää olevan tapana rangaista turvapaikanhakijaa onnistuneesta käännytyksensä estämisestä", Katja Tuominen Vapaa liikkuvuus -verkostosta kommentoi. "Tässä tapauksessa Patricia on pidetty täysin perusteettomasti vielä Pasilan putkaan jouduttuaan sidottuna. Selvittelemme parhaillaan lakimiehen kanssa, kuinka saada poliisi vastuuseen teoistaan ja asia tutkintaan."

Verkoston mukaan myös viranomaisten päätös olla myöntämättä Patricille turvapaikkaa on kyseenalainen. Kongon demokraattisen tasavallan ihmisoikeustilanne on huono, ja kidutusta kokenut Patric on toimittanut suomalaisviranomaisille todisteita häneen kohdistuvasta yksilöllisestä vainosta. Hänen ei kuitenkaan ole annettu odottaa toisen turvapaikkahakemuksen käsittelyä hallinto-oikeudessa, vaan käännytys toteutettiin prosessin ollessa vielä kesken.

Verkosto korostaa myös, että käännytettävä on kotoutunut hyvin suomeen ja puhuu suomea. Hän on täydentänyt opintojaan Itä-Suomessa ja hänet on vastikään valittu suorittamaan kivimiehen ammattitutkintoa.

Käännytyksistä keskusteltiin kesäkuussa Susanna Kuparisen puheohjelmassa. Suomessa elämisen oikeutta pohtivat lakimies Ville Hoikkala ja Vapaa liikkuvuus -verkoston aktiivi Katja Tuominen.