maanantai 13. syyskuuta 2010

Iltalehti: Poliisi epäilee: Latvialaisliiga salakuljetti sata ihmistä Suomeen

Iltalehti/STT: Poliisi epäilee: Latvialaisliiga salakuljetti sata ihmistä Suomeen 13.9.2010

Neljän latvialaisen epäillään salakuljettaneen yli sata afgaania ja irakilaista Suomeen.

Heidät tuotiin Suomeen Venäjältä muun muassa Latvian ja Viron kautta.

Maahantuodut ovat joutuneet maksamaan kuljetuksesta keskimäärin yli 7 800 euroa. Osa laittomasti maahantuoduista on kertonut, että heitä on uhkailtu ja pidetty lukituissa asunnoissa, kerrotaan Helsingin poliisista. Poliisin arvion mukaan salakuljetusliiga keräsi noin 900 000 euron rikoshyödyn.

Salakuljetetut ovat hakeneet turvapaikkaa Suomesta.

Helsingin poliisin ja rajavartiolaitoksen toissa kesänä perustama yhteinen tutkintaryhmä on saanut päätökseen rikosvyyhteä koskeneen esitutkinnan. Esitutkinnassa selvisi, että salakuljetusten taustalla on on laaja kansainvälinen rikollisliiga. Rikokset tapahtuivat 11.12.2008 - 21.11.2009 välisenä aikana.

Tapaus on jatkoa Helsingin käräjäoikeudessa keväällä käsiteltyihin juttuihin, joissa viisi virolaismiestä tuomittiin vankeusrangaistuksiin afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden salakuljetuksesta.

Helsingin poliisin mukaan ihmisalakuljetus jää usein piilorikollisuudeksi, josta ei ilmoiteta poliisille. Näissä rikoksissa ei myöskään ole yleensä yhteistyöhaluisia asianomistajia.

Tutkintaryhmä on tehnyt tiivistä yhteistyötä Viron ja Latvian viranomaisten kanssa.

_______________________________________________

Poliisitiedote: Neljän latvialaisen epäillään tuoneen yli sata henkilöä laittomasti Suomeen

Helsingin poliisilaitoksen ja rajavartiolaitoksen yhteinen tutkintaryhmä on saanut päätökseen esitutkinnan, jossa epäiltynä on neljä latvian kansalaista. Heidän epäillään syyllistyneen törkeään laittoman maahantulon järjestämiseen tuomalla yli sata henkilöä laittomasti Venäjältä mm. Latvian ja Viron kautta edelleen Suomeen.

Laittomasti maahantuodut ovat afgaaneja ja irakilaisia. Heidän mukaansa kuljetuksen hinta on ollut keskimäärin 10 000 USD. Osa salakuljetetuista henkilöistä on kertonut, että heitä on uhkailtu ja pidetty lukituissa asunnoissa matkan aikana.

Rikokset ovat tapahtuneet 11.12.2008 – 21.11.2009. Rikosten taustalla on laaja järjestäytynyt ja kansainvälinen rikollisorganisaatio. Poliisin arvion mukaan organisaatio on saavuttanut kyseisessä tapauksessa noin 900 000 euron rikoshyödyn. Tuodut henkilöt ovat hakeneet turvapaikkaa Suomesta.

Asian esitutkinnassa tehtiin tiivistä kansainvälistä yhteistyötä Viron ja Latvian esitutkintaviranomaisten kanssa. Tapaus on jatkoa Helsingin käräjäoikeudessa keväällä käsiteltyihin juttuihin, joissa viisi virolaismiestä tuomittiin vankeusrangaistuksiin afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden salakuljetuksesta.

Helsingin poliisilaitos ja rajavartiolaitos perustivat kesällä 2009 yhteisen tutkintaryhmän, jonka päätehtävänä on selvittää laittoman maahantulon järjestämiseen ja ihmiskauppaan liittyviä rikoksia. Laittomalla maahanmuutolla tarkoitetaan toimintaa, jossa maahantuloa, maassa oleskelua tai maasta lähtöä koskevia kansainvälisiä tai kansallisia sopimuksia, lakeja ja määräyksiä rikotaan joko tilapäis- tai pysyväisluonteisesti.

Laittoman maahantulon torjunnalla tarkoitetaan puolestaan viranomaisten toimintaa laittoman maahantulon ja laittoman maassa oleskelun sekä siihen liittyvien ilmiöiden (mm. ihmiskauppa) estämiseksi, paljastamiseksi ja selvittämiseksi.

Laiton maahantulo heijastuu maasta poistettavien määrään sekä luvattomaan oleskeluun ja luvattomaan työntekoon. Ilmiö näkyy myös paritus-, huume-, talous- ja omaisuusrikoksissa, joissa tekijöinä on yhä useammin Suomessa laittomasti oleva henkilö, jota on statuksensa vuoksi helppo käyttää hyväksi.

Laittoman maahantulon järjestäminen ja ihmiskauppa ovat tyypillisesti piilorikollisuutta. Rikoksista ei ilmoiteta poliisille, eikö niissä ole yhteistyöhaluisia asianomistajia. Keskeistä on, että viranomaisilla on kyky ja tahto paljastaa kyseisiä rikoksia järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseksi ja uhrien tunnistamiseksi.

Helsingin poliisilaitoksen ja rajavartiolaitoksen yhdessä perustama tutkintaryhmä on organisoinut tehokkaan yhteistyön mm. Viron lainvalvontaviranomaisten kanssa. Lisäksi ryhmä on hyödyntänyt rajavartiolaitoksen olemassa olevia hyviä suhteita Viroon sekä rajavartiolaitoksen Tallinnaan sijoittamaa yhdysmiestä. Osa laittoman maahantulon järjestämisrikoksista onkin päätynyt esitutkintaan Viron viranomaisten antaminen vihjeiden ja heidän omien rikostutkimustensa perusteella.