sunnuntai 12. syyskuuta 2010

Kuopion Kaupunkilehti: Kuopio vastaanottanut tänä vuonna 28 pakolaista

Kuopion Kaupunkilehti: Kuopio vastaanottanut tänä vuonna 28 pakolaista 12.9.2010

Kuopio on vastaanottanut tänä vuonna 28 pakolaista. Syksyn aikana pakolaisia tulee vielä Irakista ja Myanmarista. Pakolaiset vastaanottaa kaupungin pakolaisyksikkö, jonka työntekijät hakevat uudet pakolaiset lentokentältä ja huolehtivat heille asunnot.

–Pakolaiset asutetaan kaupungin vuokra-asuntoihin eri puolille Kuopiota. Heitä asuu erityisesti Petosella, koska sieltä on vapautunut paljon asuntoja, pakolaisyksikön johtaja Sirpa Salo-Berger kertoo.

Kieli avainasemassa

Kuopiossa jokaiselle pakolaiselle tehdään kotouttamisohjelma. Kotouttaumiskoulutuksessa tärkeässä roolissa on Savon ammatti- ja aikuisopisto, joka järjestää opetusryhmiä muun muassa luku- ja kirjoitustaidottomille sekä erityistä tukea tarvitseville pakolaisille.

–Kielen oppiminen on avain kotoutumiseen. Tavoitteena on, että Kuopioon tulevat pakolaiset oppivat nopeasti kieltä ja suomalaisia tapoja. Koulutuksen alkuvaiheessa käytämme tulkkeja, mutta hyvin nopeasti pyrimme pärjäämään suomen kiellä, koulutuspäällikkö Sinikka Miettinen sanoo.

Harjoittelua minikodissa

Pakolaisten opetusryhmissä suomalaiseen yhteiskuntaan tutustutaan konkreettisin esimerkein.

–Lähdemme usein uuden opetusryhmän kanssa porukalla tutustumaan kaupunkiin. Käymme kirjastossa ja hankimme kirjastokortit. Katsomme, missä on Kela ja poliisi, sekä harjoittelemme, miten hedelmät punnitaan kaupassa, opettaja Niina Pulkkinen luettelee.

Suomalaiskodin taloudenhoitoa harjoitellaan ammatti- ja aikuisopiston opetustiloihin rakennetussa minikodissa.

–Osalle ei ole kotimaassaan tullut juoksevaa vettä ja joku on saattanut elää koko elämänsä ilman sähköä. Minikodissa voi harjoitella muun muassa kodinkoneiden käyttöä, Pulkkinen sanoo.

Pulkkinen toivoo suomalaisilta enemmän ymmärrystä maahanmuuttajia kohtaan.

–Suomalaista kulttuuria ei opita yhdessä yössä.

Moni muuttaa pois

Pakolaisyksikön johtaja Sirpa Salo-Berger sanoo, että moni Kuopioon vastaanotettu pakolainen muuttaa ajan mittaa pois kaupungista.

–Usein maahanmuuttajat hakeutuvat kaupunkeihin, joissa on suurempia etnisiä ryhmiä. Moni muuttaa Kuopiosta Helsinkiin ja Turkuun, Salo-Berger sanoo.

Reilu 300 pakolaista

Kuopiossa oli elokuun lopussa kaikkiaan 309 pakolaistaustaista henkilöä. Valtuusto on vahvistanut vuosittaiseksi pakolaiskiintiöksi enintään 65 pakolaista.

–Vuosittain vastaanotettavien pakolaisten määrä on kuitenkin ollut pienempi. Keskimäärin vastaanotamme noin 40 pakolaista vuodessa, Sirpa Salo-Berger kertoo.