keskiviikko 1. syyskuuta 2010

Osmo Soininvaara: Mustavalkoisesta puuttuu vihreys

Osmo Soininvaara: Mustavalkoisesta puuttuu vihreys 29.8.2010

Ville Komsi sanoi joskus kauan sitten vihreistä, etteivät äänestäjämme hylkää meitä, vaikka olisivat jostain asiasta heidän kanssaan erimieltä, jos voivat luottaa vilpittömyyteemme. Äänestäjät haluavat ymmärrettäviä perusteluja.

Muut puolueet ovat toimineet toisin. Niiden käsityksen mukaan poliittisen sanoman on oltava yksinkertaistettua. Pidän enemmän Ville Komsin asenteesta, mutta nykyisin vihreät ovat muuttumassa muiden kaltaiseksi tässäkin.

Myönnän että kärjistän nyt niin rajusti, että se voi tuntua kohtuuttomalta.

Ei luo vaikutelmaa harkitsevasta ja pohdiskelevasta joukosta, jos mikä tahansa argumentti ydinvoimaa tai geenimanipulointia vastaan on oikea ja mikä tahansa argumentti niiden puolesta on automaattisesti väärä. Näissä asioissa puolueemme on ajattelultaan selvästi kannattajakuntaa mustavalkoisempi.

Mustavalkoinen asenne kostautuu omimmalla alueellamme uusiutuvien energialähteiden hyödyntämisessä. Kaikki, minkä väitetään olevan kestävän kehityksen mukaista, ei sitä ole. Eikö juuri meidän pitäisi torjua falskeja uusiutuvan energian hyödyntämisprojekteja sen sijaan, että taputamme jokaiselle, joka mainostaa toimiaan uusiutuvan energian muka edistämisellä?

Minua on häirinnyt myös kovin yksisilmäinen suhtautuminen maahanmuuttajakysymykseen. On sekä välttämätöntä että väistämätöntä, että Suomeen tulee paljon maahanmuuttajia. Millaisella politiikalla muutos onnistuu ja millaisella epäonnistuu, on ehkä tärkein tulevan yhteiskuntapolitiikan asia. Siihen ei voi suhtautua asenteella, että kaikki ulkomaalaismyönteiset näkökohdat ovat totta ja kaikki kielteiset väärin. Maahanmuuton ongelmia ei voi käsitellä, jos kieltää niiden olemassaolon. Luodakseen uskottavuutta ulkomaalaismyönteiselle kannalle kannattaisi puuttua oma-aloitteisesti kielteisiin ilmiöihin. Olisi voinut vaikka reagoida siihen, kun bulgarian romanit alkoivat käyttää turvapaikkahakemuksia väärin.

Oli ilahduttavaa kuunnella radiosta Husein Muhammedin tasapainoista puheenvuoroa ulkomaalaiskysymyksestä. Loistotyyppi, jonka kantoja kannattaisi kuunnella. Vedän vähän takaisin: myös Oras Tynkkynen on käyttänyt asiasta harkitsevia puheenvuoroja.

Vihreä äänestäjä on erilainen. Hän ei halua kuulla iskulauseita vaan perusteluja. Huonot perustelut ovat huonoja, vaikka olisi asiasta samaa mieltä. Vihreyteen on palautettava ennakkoluuloton kyseenalaistamisen ja vapaan argumentoinnin perinne, vaikka se tuottaa joskus selittelyn tarvetta.