tiistai 7. syyskuuta 2010

Uusi Suomi: Suomalaisten työt viedään? – ”Tulee suuria ongelmia”

Uusi Suomi: Suomalaisten työt viedään? – ”Tulee suuria ongelmia” 7.9.2010

Oppositiopuolue SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma arvosteli tänään Ylen aamu-tv:ssä hallituksen linjausta lisätä työperäistä maahanmuuttoa. Aamu-tv:ssä keskusteltiin siitä, helpottaako hallitus EU:n ulkopuolelta tulevien työntekijöiden työlupien myöntämistä.

Hallitus esittää, että työlupa voidaan myöntää, vaikka samalla alalla olisi Suomessa työttömiä. Tarkoituksena on antaa nimenomaan työnantajalle oikeus päättää, ottaako työntekijän Suomesta vai ulkomailta.

Heinäluoma sanoi, että Euroopan yleinen periaate on se, että ensin työllistetään oman maan kansalaiset ja vasta sitten muiden maiden kansalaiset.

- Hallitus esittää, että portit avataan, vaikka työttömyys on erittäin paha ongelma meillä tällä hetkellä, Heinäluoma sanoi.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli huomautti, että linjaus työperäisen maahanmuuton edistämisestä tehtiin edellisessä hallituksessa, jossa Heinäluoma oli valtiovarainministerinä.

Heinäluoma sanoi, että silloin varauduttiin työvoimapulaan, mutta olosuhteet ovat sittemmin muuttuneet.

- Meillä on nyt melkein 100 000 työtöntä lisää, Heinäluoma sanoi.

Hallituksen esitys on parhaillaan hallintovaliokunnassa. Heinäluoman mukaan SDP vastustaa esitystä.

- Se ei tähän työllisyystilanteeseen sovi ja tulee suuria ongelmia, jos se hyväksytään, Heinäluoma sanoi.

Kallin mukaan kyse ei ole ulkomaisten työntekijöiden haalimisesta, vaan uuden, avoimemman järjestelmän luomisesta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Ravi sanoi, että on mietittävä, milloin tämä uusi järjestelmä otetaan käyttöön.

Heinäluoma on ennenkin arvostellut työperäisen maahanmuuton lisäämistä. Huhtikuussa hänen lausunnoistaan leimahti kohu, kun hän sanoi, että "maahanmuuttajat vievät suomalaisten työt". Heinäluoma koki, että hänen kommenttinsa käännettiin rasismiksi.