torstai 9. syyskuuta 2010

Uusi Suomi: Suomen kotoutumisongelma tiivistyy jalkapalloon

Uusi Suomi: Suomen kotoutumisongelma tiivistyy jalkapalloon 9.9.2010

Suomi on ollut perinteisesti huono kotouttamaan muista kulttuureista tulleita ihmisiä. Se johtuu siitä, että täällä ollaan kansainvälisessä ajattelussa valovuosien päässä Ruotsista, Tanskasta ja jopa Norjasta. Idän kulttuureja aliarvioidaan ja länsieurooppalaisia katsotaan pelonsekaisesti ylöspäin.

Samaan aikaan Ruotsi, Tanska ja Norja ovat maailman kansainvälisimmässä pallopelissä, jalkapallossa, valovuosien päässä Suomesta. Yksikään näistä kansallisuudestaan ylpeistä serkuistamme ei häviäisi kansallistunnetta niin ikään uhkuville moldovalaisille 0 – 2 siten, että on vielä koko ottelun ajan alakynnessä. Yksikään niistä ei tyytyisi ”kunniakkaaseen” 2-1-tappioon Hollantia vastaan jättämällä toisen puoliajan pelaamatta.

Kovia pelaajia vilisevä suomalaisjoukkue ei ole yhtenäinen. Skottivalmentaja Stuart Baxterin johdolla pelaavasta joukkueesta puuttuu Suomi-henki.

Suomen maajoukkueen tämän hetken paras pelaaja on Roman Eremenko, hyvin suomalainen venäläistaustainen nuori mies. Hänen syöttönsä ovat vain niin hyviä, että joukkuekaverit eivät niitä usein ymmärrä, jolloin ne menevät harhaan.

Suomen maajoukkueessa on myös Aleksei Eremenko jr., joka on pikkuveljeään Romania vahvemmin venäläinen venäläisen lapsuutensa vuoksi. Hänkin on loistava pelaaja, mutta Suomi-paita ei ole hänelle sellainen kunnia-asia kuin monelle muulle suomalaiselle. Aivan kuin hän ei olisi oikein vieläkään kotoutunut
Suomeen.

Omalla tavallaan ”kotoutumaton” näyttää olevan myös syntyjään ahvenanmaalainen, Ruotsissa asuva Daniel Sjölund. Hän ei esimerkiksi hallitse suomen kieltä.

Onko skottivalmentaja Stuart Baxter kotoutunut Suomeen ja löytänyt suomalaisen sielun ja ”talvisodan hengen”, jolla otteluita voidaan Suomi-paita päällä voittaa. Selvästikään ei.

Mitä Suomi-paidasta sitten miettii superlupaus Lauri Dalla Valle? Ei italialaisen isän poika sitä ainakaan ensisijaisesti himoitse, sillä hän pitää auki mahdollisuutta pelata joskus Italian paidassa.

Suomeen ja Suomen jalkapallomaajoukkueeseen voi myös kotoutua. Huuhkajien kaikkien aikojen yksi kovimmista jätkistä on Kosovon albaani Shefki ”Sheriffi” Kuqi. Hän on uransa ehtoopuolella ja osaton siis Moldova- ja Hollanti-häpeään. Suomi-paitaa hän on kantanut aina hyvin ylpeänä.