perjantai 10. syyskuuta 2010

Verkkouutiset: Kansanedustajat antavat Thorsille kuukauden aikaa

Verkkouutiset: Kansanedustajat antavat Thorsille kuukauden aikaa 10.9.2010

Eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajan Antti Rantakankaan mukaan ns. mummolailla ei ole kannatusta.

Ulkomaalaisasioita käsittelevän hallintovaliokunnan Antti Rantakangas antaa maahanmuuttoministeri Astrid Thorsille (r.) reilun kuukauden aikaa.

Sen jälkeen Thorsin on tuotava valiokuntaan Suomen maahanmuuttajille antamia etuja ja käytäntöjä muihin maihin vertaileva selvitys.

- Me odotamme ministeri Thorsilta tätä pyydettyä selvitystä lokakuun 16. päivään mennessä, Antti Rantakangas toteaa Verkkouutisille.

Valiokunta pyysi vertailua jo toukokuussa. Thors totesi huomiota herättäen, ettei ministeriöllä ole aikaa.

Myös kokoomuslaiset hallintovaliokunnan jäsenet varapuheenjohtaja Tapani Mäkisen johdolla uudessa Nykypäivässä, että he odottavat selvitystä Thorsilta lokakuun puoleenväliin mennessä.

- Olisi järkevää hylätä turhat lakihankkeet ja vapauttaa resursseja siihen työhön, johon ministeriöllä on mandaatti, kokoomuslaiset kansanedustajat toteavat.

Valiokunnassa kehotetaan Thorsia siis asettamaan selvitys ns. mummolain valmistelun edelle.

Mummolaki on Thorsin haluama muutos ulkomaalaislakiin venäläisisoäitien Irina Antonova ja Eveline Fadayel karkotuspäätösten takia.

Antti Rantakankaan mukaan hän olisi erittäin varovainen lain muuttamisessa. Valiokunnassa on hänen mukaansa "erittäin paljon" kriittisyyttä mummolaille.

- Siinä on se riski, että avaudutaan aika suurelle määrälle maahanmuuttoa ikäihmisten osalta. Siksi olisi parempi, että tätä lakia ei avattaisi, Antti Rantakangas sanoo.

- Nykyinen laki jo mahdollistaa harkintaa. Muutaman yksittäistapauksen takia en lähtisi avaamaan mittavalle maahanmuuttovirralle tietä.

_____________________________________________

Verkkouutiset: Kokoomusedustajat torppaavat "Thorsin populistisen mummolain"

Eduskunnan hallintovaliokunnan kokoomusjäsenet vastustavat ulkomaalaislain muuttamista.

Kokoomusryhmän kannan mukaan ministerin yleinen soveltamisohje olisi lakimuutosta tarkoituksenmukaisempi ratkaisu.

- Yleisohje ei ole oikeussääntö ja siten ei oikeudellisesti sitova, joten vaikka se olisi vakiintuneen oikeuskäytännön vastainen, ei sille ole mitään juridisia esteitä, toisin kun nyt on julkisuudessa annettu ymmärtää, kokoomusryhmä sanoo.

Kokoomusedustajat syyttävät maahanmuuttoministeri Astrid Thorsia (r.) populismista ja huonosti valmistellusta lakiesityksestä.

- Maahanmuuttoministeri Thors on valitettavasti sortunut populismin linjoille ja lähtenyt näyttävästi ajamaan uutta näennäisesti maahanmuuttomyönteistä lakia, kokoomusedustajat sanovat.

Hallintovaliokunnan kokoomusjäsenet pitävät valitettavana myös maahanmuuttoministerin haluttomuutta yhteistyöhön eduskunnan kanssa.

Keväällä 2010 eduskunta hyväksyi hallintovaliokunnan mietinnön ulkomaalaislain muuttamisesta, jossa vaadittiin systemaattista selvitystä voimassa olevista ulkomaalaislain perheenyhdistämissäännöistä ja niiden soveltamisesta sosiaalietuuksiin liittyvistä kustannuksista, asunto- ja asumisaikaedellytyksestä sekä vertailua vastaaviin käytäntöihin EU:ssa ja Pohjoismaissa.

Thors on kuitenkin julkisesti esittänyt, ettei tällaisiin selvityksiin ole resursseja.

- Olisi järkevää hylätä turhat lakihankkeet ja vapauttaa resursseja siihen työhön, johon ministeriöllä on mandaatti, kokoomusedustajat opastavat.