maanantai 13. joulukuuta 2010

Kansan Uutiset: Ei rasite vaan resurssi

Kansan Uutiset: Ei rasite vaan resurssi 11.12.2010

Punkalaitumen vastaanottokeskuksessa työskentelevä Kaisa Hyyti-Suojanen ei hyväksy, että turvapaikan saaneita maahanmuuttajia pidetään vain rasitteena kunnille. Suojasen mielestä heidät pitäisi nähdä resurssina. Punkalaitumella on halukkuutta auttaa turvapaikan hakijoita ja saajia.

Suomen Punaisen Ristin hallinnoimassa vastaanottokeskuksessa toimii ryhmäkoti lapsille, tukiasunnot 16–18-vuotiaille ja perheille tarkoitettu perhekoti. Yksinäisiä miehille keskuksessa ei ole paikkoja. Kansallisuuksia keskuksessa on yli kymmenen.

Yksi keskuksen asukkaista on Somaliasta pari vuotta sitten Suomeen saapunut Farhia Abdi. Hän on saanut jo kaksi kielteistä ratkaisua turvapaikkahakemukseensa. Nyt hän odottaa taas päätöstä uuteen valitukseensa.

– Elämä vastaanottokeskuksessa on tosi vaikeaa, hän sanoo.

Elämä sinänsä, lääkäripalvelut ja muut, on Abdin mukaan kyllä kunnossa. Ja 16-vuotiaan Koosh-pojan koulu on mennyt hienosti, minkä vuoksi Abdi kiittelee kuntaa koulupaikasta.

– Odottaminen on kaikkein vaikeinta, hän täsmentää. Epävarmuus tulevasta aiheuttaa stressiä, hän kertoo ja esittelee huonetta, jossa hän asuu poikansa kanssa. Huonekaluja ei juurikaan ole. Kauniilla kankailla Abdi on saanut huoneeseen viihtyisyyttä.

Asiasta lisää perjantaina 10.12.2010 ilmestyneessä Viikkolehdessä.

---

Ei rasite vaan resurssi

Se ajatus, että turvapaikan saaneet maahanmuuttajat olisivat vain rasite kunnille, pitäisi kääntää ympäri ja nähdä nämä ihmiset resursseina, muotoilee Punkalaitumen vastaanottokeskuksen vastaava ohjaaja Kaisa Hyyti-Suojanen.
- Jos meillä on työvoimapula, niin täällähän on ihmisiä, jotka ovat halukkaita niitä töitä tekemään ja jotka ovat jo valmiiksi maan sisällä, sanoo vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Juha Suoramaa.

Hän kertoo, että monet vastaanottokeskuksen nuorista opiskelevat hyvin aktiivisesti suomea ja heillä on tulevaisuuden suunnitelmia.
- Jos vain on koulutusta tarjolla, heistä tulee varmasti sitä kaivattua työvoimaa.

[...]

Asenteet koventuneet

Päättäjien koventuneet maahanmuuttoasenteet näkyvät hyvin vastaanottokeskuksen arjessa.
- Toimeentulotukea leikattiin alkuvuodesta niin, että yksin eläville aikuisille tuki on nyt 30 prosenttia pienempi kuin suomalaiselle. Rahassa se on 292 euroa.
...
Pelko siitä että tukirahoja lähetettäisiin kotimaahan, on Hyyti-Suojan mukaan olematon.
- Jos nuori saa 215 euroa kuussa, mistä hänen pitää ostaa vaatteet ja ruoka, siitä ei jää mitään pois lähetettävää.

[...]

- Ihmisiä tuodaan kausiluontoisiin töihin ulkomailta, vaikka heitä olisi vastaanottokeskuksissa valmiina, Suoramaa muistuttaa. Turvapaikanhakija voi tietyin ehdoin tehdä töitä.

Tosin työntekomahdollisuuttakin on vaikeutettu. Kesästä lähtien työoikeus on tullut vasta puolen vuoden maassaolon jälkeen. Aiemmin työoikeus on tullut jo kolmen kuukauden jälkeen.

Nytkin raja voi laskea kolmeen kuukauteen, jos turvapaikanhakija on auttanut maahanmuuttoviranomaisia henkilöllisyytensä selvittämisessä tai jos henkilöllä on passi.

[...]

Kuntakorvausta nostettava

Punkalaitumen kunnanjohtaja Antero Aleniuksen mielestä turvapaikanhakijoita vastaanottaville kunnille maksettavan kuntakorvauksen korottaminen on tärkeä asia.
- Nyt korvaus on tasoltaan jälkeenjäänyt, hän sanoo
...
Alenius harmittelee yleistä asennetta, jonka mukaan vain työperäinen maahanmuutto olisi hyödyllistä ja humanitaarinen maahanmuutto pelkkä rasite.
- Humanitaarisella maahanmuutolla on merkitystä. Tulijat ovat 20-40-vuotiaita, joiden mahdollisuudet päästä mukaan työelämään pitää hyödyntää. Monet tulijoista ovat erittäin motivoituneita opiskeluun ja sitä kautta myös siihen, että pääsisivät työelämään.

Toistaiseksi Punkalaitumen kunta on työllistänyt turvapaikan saaneita lähinnä työkokeiluihin.
- Työsuhteet vaativat kielitaidon kehittymistä pidemmälle, Alenius sanoo.

Hän arvelee, että kiintiöpakolaisilla työllistymisen edellytykset alkavat jo olla aika lähellä.