sunnuntai 12. joulukuuta 2010

YLE: Supo: Terrori-iskulla ei yhteyksiä Suomeen - tarkkailussa kourallinen henkilöitä

YLE: Supo: Terrori-iskulla ei yhteyksiä Suomeen - tarkkailussa kourallinen henkilöitä 12.12.2010
Aamulehti: Supo: Kourallinen Suomessa asuvia on hakenut oppia terroristijärjestöjen leireiltä 13.10.

Suomen suojelupoliisi seuraa Ruotsin poliisin tutkimuksia Tukholman eilisestä itsemurha-iskusta. Suojelupoliisin turvallisuusyksikön päällikkö Kari Harju sanoo, että ainakaan toistaiseksi ei ole viitteitä siitä, että iskulla olisi yhteyksiä Suomeen.

Harjun mukaan Suomen valmiustilaa terroriuhan suhteen ei ole syytä korottaa Tukholman tapahtumien vuoksi. Valmiustila pidetään normaalina, koska terrori-iskun mahdollisuutta ei ole syytä pitää todennäköisenä Suomessa, sanoo Harju.

Supon ylitarjastaja Tuomas Portaankorva kertoo , että Suomessa on kourallinen henkilöitä, joiden yhteydet ovat sen verran huolestuttavia, että niitä on syytä tarkkailla ja analysoida tarkemmin. Suomeen ei kuitenkaan kohdistu uhkaa, eikä matkustamista tarvitse arvioida uudelleen.

Ruotsissa on voimassa kohotettu valmius terroritekojen varalta. Myöskään Ruotsissa ei ole eilisen iskun vuoksi korotettu valmiutta entisestään.

Valtioneuvoston tilannekeskus on seurannut Tukholman tapahtumia tiiviisti ensi tiedoista lähtien ja hallitus on pidetty asiasta informoituna, sanoo valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Timo Härkönen.

Tilannekeskus on ollut yhteyksissä Ruotsin viranomaisiin, mutta mitään suoranaisia toimenpiteitä ei Härkösen mukaan Suomessa ole suunnitteilla.

________________________________________

Aamulehti: Supo: Kourallinen Suomessa asuvia on hakenut oppia terroristijärjestöjen leireiltä

Suojelupoliisin eli Supon tarkkailussa on tällä hetkellä "kourallinen" ihmisiä, joiden uskotaan hakeneen oppia terroristijärjestöjen taisteluleireiltä. Näin kertoo Supon viestintäpäällikkö Liinu Lehto-Seljavaara.

- Meillä on viitteitä siitä, että Suomestakin lähdetään taisteluleireille opiskelemaan. Ruotsissa ja Norjassa tällaista on ollut enemmänkin.

Tarkennusta siitä, ketä nämä ihmiset ovat tai missä he käyvät hakemassa oppia, ei Supo tarjoa.

Lehto-Seljavaaran mukaan ylipäänsä henkilöitä, jotka Suojelupoliisia kiinnostaa heidän terroristiyhteyksiensä takia, on vähän. Supon resursseista kuitenkin noin 30 prosenttia käytetään terrorismin torjuntaan.

Ensi vuodelle työhön on saatu lisärahoitusta liki miljoonan euron edestä. Näin terrorismin torjunta tullee kasvamaan Supon sisällä.

Tukholman isku ei kuitenkaan ainakaan vielä ole nostanut Suojelupoliisin terrorivalmiutta. Lehto-Seljavaara sanoo, että on vielä varhaista ottaa kantaa Ruotsin tapahtumiin.

Mitä vaaditaan, jotta valmiutta nostettaisiin?

- Olemme pitäytyneet lausunnossa, että terrorismin uhka Suomea kohtaan on vähäinen. Sitä ei ole tarvetta muuttaa tämän iskun takia, Lehto-Seljavaara toteaa.

Ruotsissa ihmetellään, oliko jollain Ruotsin puolustusvoimien työntekijällä jonkinlaista ennakkotietoa Tukholman terrori-iskusta.

Uutistoimisto TT:n mukaan puolustusvoimien työntekijä lähetti tutulleen lauantaina sähköpostin, jonka mukaan "jotain vakavaa" saattaisi tapahtua Drottninggatanilla. Sähköposti oli lähetetty muutamaa tuntia ennen kuin auto räjähti.

Ruotsin puolustusvoimat kiisti, että sillä olisi ollut etukäteistietoa pommi-iskuista.

- Jos näin olisi ollut, olisi Säpolle kerrottu heti, sanoi puolustusvoimien viestintäpäällikkö Erik Lagersten sanomalehti Aftonbladetin mukaan.