torstai 9. joulukuuta 2010

YLE: Kokkolassa paljon rasistisia rikoksia

YLE Keski-Pohjanmaa: Kokkolassa paljon rasistisia rikoksia 9.12.2010

Keski-Pohjanmaalla tehdään vuositasolla selvästi enemmän rasistisia rikoksia kuin naapurimaakunnissa. Poliisiammattikorkeakoulun tutkimuksen mukaan Kokkolassa käsiteltiin viime vuonna 16 rasistiseksi luokiteltua rikosilmoitusta.

Samaan aikaan rasistiseksi luokiteltujen rikosilmoitusten määrä Vaasassa oli 12 ja Oulussa 10. Myös Jokilaaksojen alue jäi selvästi Keski-Pohjanmaan taakse, kun rikosten määrä suhteutettiin alueella asuvien ulkomaalaisten lukumäärään.

- Jos verrataan Kokkolaa vaikkapa paikkaan, jossa ulkomaalaisia ei juuri ole, niin ehkä todennäköisyys rasistisen rikoksen ilmenemiseen on silloin suurempi. Tässä yhteydessä pitäisi varmaan myös miettiä poliisin omaa rikosilmoitusjärjestelmän kirjaamista ja luokittelua. Esimerkiksi onko kyseessä riita tai sananharkka, josta juontuvan pahoinpitelyn syy ei välttämättä ole kuitenkaan etninen tausta, sanoo rikoskomisario Anders Åfors Kokkolan ja Pietarsaaren poliisilaitokselta.

Poliisiammattikorkeakoulun tutkimuksen aineisto oli peräisin valtakunnallisesta poliisiasiain tietojärjestelmästä. Sen mukaan viharikoksiksi epäiltyjä rikosilmoituksia kirjattiin Kokkolassa vuonna 2008 vain 5. Rikosilmoitusten määrä siis yli kolminkertaistui vuoteen 2009 mennessä.