perjantai 8. huhtikuuta 2011

Ilta-Sanomat: Muslimi potilaana -kirja vedettiin markkinoilta

Ilta-Sanomat: Muslimi potilaana -kirja vedettiin markkinoilta 8.4.2011

Suomen Lääkärilehti kertoo, että tuore kirja vedetään myynnistä harhaanjohtavien tietojen vuoksi.
Kustannusyhtiö Oy Duodecim päätti vetää myynnistä viime vuonna julkaistun kirjan Muslimi potilaana.

Yhtiön toimitusjohtaja Pekka Mustonen kertoo Suomen Lääkärilehdelle, kuinka kirjan kaikki väittämät eivät tukeudu parhaisiin tutkimustuloksiin ja esimerkiksi ympärileikkauksen hyötyjen ja haittojen arviointi on nykytutkimuksen valossa harhaanjohtava.

Teoksen kirjoittaja on itse työskennellyt terveydenhuollonlaitoksissa lääkärinä. Kirjan oli tarkoitus toimia oppaana ja lisätä ymmärrystä koskien muslimipotilaiden hoitoa.

Teoksen kirjoittajaa pyydettiin lehden mukaan muuttamaan tekstiä, jotta toinen painos voitaisiin tehdä. Kirjoittaja ei kuitenkaan suostunut pyyntöön ja kirjaa ei enää nähdä kauppojen hyllyillä. Kirjoja ehdittiin myydä 200 kappaletta.

Mustonen pahoittelee, että kirjan arviointi jäi vajavaiseksi aiemmin kun julkaisusta päätettiin.

- Tässä formaatissa julkaistavat yhden kirjoittajan tekstit arvioidaan yleensä tarkasti sisällöllisin ja kaupallisin perustein ennen kustannuspäätöksen tekemistä. Luonteeltaan ne ovat peilanneet kirjoittajiensa henkilökohtaisia näkemyksiä ja olleet myös sisällöltään muuta kuin hoitosuosituksien antamista.

Mustonen kertoo itse kannattaneensa kirjan julkaisua.

– Pidin sitä sisältöön perehtymättä aihepiiriltään kustannusohjelmaamme sopivana. Jälkiviisaasti voisi todeta, että asia olisi ilman muuta pitänyt huomata ja arvioida käsikirjoitus ulkopuolisilla asiantuntijoilla.

– Näillä näkymin kirjasta ei tulla julkaisemaan uutta painosta. Aiheen kohdalla on nyt yhden teoksen mentävä aukko, Mustonen sanoo.