maanantai 11. huhtikuuta 2011

Iltalehti: Rasismitutkija varoittaa vaalitilaisuudessa mellakoineista: Tilanne voi kääntyä pahaksi

Iltalehti: Rasismitutkija varoittaa vaalitilaisuudessa mellakoineista: Tilanne voi kääntyä pahaksi 11.4.2011

- Pahimmillaan tilanne voi kääntyä vaikka miten pahaksi, Itä-Suomen yliopiston tutkija Vesa Puuronen sanoo.

Rasismin tutkimukseen erikoistunut Puuronen tuntee hyvin Suomen vastarintaliikkeen, jonka edustajien epäillään mellakoineen kokoomuksen vaalitilaisuudessa lauantai-iltapäivällä Oulussa.

- Puulaaki on kopioinut ajatuksensa ja aatteensa aika lailla suoraan ruotsalaiselta veljesjärjestöltään, joka on jatkoa 1980-luvulla vaikuttaneelle Valkoinen arjalainen vastarinta -järjestölle, Puuronen toteaa.

Vastarintaliike on julistanut tavoittelevansa valkoisten kansojen yhteisöä. Ideologiseen keitokseen kytkeytyy myös vapaan Pohjolan ylistäminen, EU-viha sekä ydinperheen merkityksen korostaminen.

Puurosen mukaan liikkeellä on hengenheimolaisuutta natsismin kanssa.

- He haluavat estää rotujen sekoittumista, mikä oli myös Adolf Hitlerin ajatus. Liikkeen tunnus, ylöspäin osoittava nuoli, edustaa samaa perinnettä kuin natsien symboliikka. Vanhalla pohjoismaisella riimukirjoituksella ajatellaan olevan maagisia voimia.

Pilkkaa persuja

Verkkosivuillaan liike julkaisee "taisteluraportteja", joissa kerrotaan tempauksista, kuten tarrojen kiinnittämisistä.

- Tarrat eivät ole maahanmuuttajavastaisia, eikä niillä kiihoteta väkivaltaan, niissä ainoastaan kyseenalaistetaan suomalaisuuden säilyminen, liike muotoilee.

Liike raportoi sivuillaan myös pitämistään itsepuolustusharjoituksista ja muistohetkistä. 17. elokuuta 2010 osa liikkeen Helsingin-siivestä piti hiljaisen hetken suomalaisten SS-vapaaehtoisten muistokivellä.

Muistelupäivä oli valittu tarkkaan. 17. elokuuta on Rudolf Hessin kuolinpäivä. Hessistä ennakoitiin Hitlerin seuraajaa.

Natsi-teema esiintyy myös Ruotsin vastarintaliikkeen johtajan Klas Lundin kirjoittamassa artikkelissa Strasserismi - sisäinen vihollinen. Artikkelissa Lund kuvailee Hitleriä "kompromissittomaksi periaatteen mieheksi".

Kotimaan politiikasta ei sitä vastoin löydy puolueita, joita liike kunnioittaisi.

- Myös erilaiset vaihtoehtopuolueet, joista ehkä tunnetuin on perussuomalaiset, tulee kannatuksensa huipulla mukautumaan järjestelmään ja eduskunnan korruptioon, sivustolla todetaan karusti.

Tiedotteessaan liike alleviivaa, ettei se saata "kansaamme ja rotuamme vaaraan, jotta saisimme mitättömän voiton vaaleissa."