lauantai 9. huhtikuuta 2011

Nelonen: Rasistit iskivät kokoomusehdokkaan kimppuun Oulussa

Nelonen: Rasistit iskivät kokoomusehdokkaan kimppuun Oulussa 9.4.2011

Oulun Rotuaarin vaalitilaisuus keskeytyi lauantaina, kun rasistisen liikkeen kannattajat kävivät kokoomuksen kasanedustajaehdokkaan ja kahden muun ihmisen kimppuun. Kaikki kolme hyökkäyksen kohteeksi joutunutta henkilöä selvisivät lievin vammoin. Poliisi taltutti hyökkääjät käyttämällä etälamautinta.

Kolme luotiliiveihin pukeutunutta oululaista nuorta oli jakamassa omia esitteitään puolen päivän jälkeen Rotuaarilla, jossa useat puolueet pitivät samaan aikaan vaalitilaisuuksiaan. Parikymppiset miehet luulivat kokoomuksen ehdokkaan kuvanneen heitä ja vaativat valokuvien poistamista kamerasta. Vaatimusta tehostettiin käymällä ehdokkaan ja kahden muun paikalla olleen ihmisen kimppuun. Rikoskomisario Tapani Tasanto luonnehti väkivaltaa lähinnä voimakkaaksi kiinnipitämiseksi.

Kahakoijat vastustelivat kiinniottoa niin, että poliisi joutui käyttämään yhteen heistä etälamautinta. Poliisi turvautui myös pippurisumutteeseen.

Miehiä epäillään pahoinpitelystä ja virkamiehen vastustamisesta. Poliisi epäilee, että ryhmään kuului useampiakin nuoria, joista osa pääsi pakoon.

______________________________________________________

YLE Uutiset: Luotiliivimiehet häiriköivät Oulussa vaalitilaisuutta

Oulun poliisi on ottanut kiinni kolme parikymppistä miestä heidän käytyään ihmisten kimppuun. Hyökkäys tapahtui Rotuaarilla järjestetyssä kokoomuksen vaalitilaisuudessa puolenpäivän aikaan lauantaina. Poliisi joutui käyttämään pippurisumutetta ja etälamautinta luotiliiveihin pukeutuneiden miesten taltuttamiseen.

Poliisi epäilee yhtä miestä pahoinpitelystä. Mies ei päästänyt otettaan kokoomuksen järjestösihteeristä, joten poliisi joutui käyttämään järeitä keinoja hänen rauhoittamisekseen. Kaikkia kolmea miestä epäillään virkamiehen vastustamisesta, koska kaksi muuta miestä tulivat kaverinsa avuksi kiinniottotilanteessa. Poliisi aloittaa miesten kuulustelut lähiaikoina.

Pohjois-Pohjanmaan kokoomuksen toiminnanjohtajan Timo Turusen mukaan järjestösihteeri ei loukkaantunut välikohtauksessa.

Ennen kuin tilanne kärjistyi väkivaltaiseksi, miehet olivat jakamassa Rotuaarilla kansallisen vastarintaliikkeen esitteitä. Kokoomuksen järjestösihteeri oli ottanut puolueen ehdokkaista valokuvia. Miehet luulivat, että myös heitä oli kuvattu ja vaativat kuvien poistamista kamerasta. Kiivastuneet miehet hyökkäsivät kuvaajan sekä kahden muun ihmisen kimppuun.

Poliisi kertoo, että miehet olivat varustautuneet luotiliivein, minkä poliisi katsoo viittaavan siihen, että he olivat liikkeellä väkivalta-aikeissa. Poliisin mukaan hyökkääjien ryhmään olisi kuulunut muitakin henkilöitä, joten osa häiriköistä pääsi pakoon.

Rotuaarilla järjestetyssä tilaisuudessa oli paikalla useita ehdokkaita ja paljon yleisöä, joten poliisin mukaan on mahdollista, että myös muut ihmiset joutuivat väkivallan kohteeksi.

Poliisi pyytääkin pahoinpitelyn kohteeksi tilaisuudessa joutuneita ottamaan yhteyttä Oulun poliisin vihjenumeroon 071-8765844.

_______________________________________________

Iltalehti: Vaalitilaisuudessa riehuneet edustivat vastarintaliikettä?

Oulun poliisista kerrotaan, että kuulusteluihin vietyjen miesten hallussa oli äärinationalistista liikettä mainostavia esitteitä.

- Emme vielä tarkkaan tiedä, mikä heidän suhteensa tähän liikkeeseen on, mutta asiaa selvitellään, kertoo rikoskomisario Tapani Tasanto.

Komisarion mukaan miesten jakamiin esitteisiin oli laitettu eri puolueiden logoja sekä teksti "usko tai älä, mikään ei muutu".

Kuulusteluihin viedyt miehet olivat jakaneet esitteitään aivan kokoomuksen vaalikojun vieressä.

Suomen Vastarintaliikkeen kotisivuille oli illan kuluessa jo kirjattu maininta Oulun tapahtumista osioon "taisteluraportti". Raportissa kerrotaan oululaisten aktivistien kiertäneen usean tunnin ajan kaupungissa jakamassa liikkeen materiaalia.

- Ilta sujui rauhallisesti kahta välikohtausta lukuunottamatta, kotisivuilla kirjoitetaan.

Kotisivuillaan äärinationalistinen liike kertoo tehtäväkseen suomalaisuuden suojelemisen. Se myös kehottaa kansalaisia jättämään äänestämättä.

____________________________________________________________

Ilta-Sanomat: Oulun rähinöinnistä vastannut liike julkaisi "taisteluraportin"

Oulussa kokoomuksen vaalikojulla lauantaina rähinöineet miehet olivat jakamassa Suomen Vastarintaliikkeen tiedotteita, jotka poliisin mielestä olivat sisällöltään varsin sekavia.
Molemmin puolin paperia painetuissa teksteissä sanotaan muun muassa, että "usko tai älä – mikään ei muutu". Lause viittaa politiikkaan ja sen turhuuteen, sillä samalla sivulla on myös eri puolueiden logoja.

Liikkeen nettisivuilla oli jo lauantaina "taisteluraportti", jossa mainittiin Oulun kahakka. Liike on järjestänyt aiemminkin muualla maassa tapahtumia, joiden aiheena on ollut vaalien turhuus.

Nettisivujen mukaan vastarintaliike on ottanut tehtäväkseen suojella suomalaista historiaa, kulttuuria ja identiteettiä. Se sanoo vastustavansa suomalaisten sulautumista muiden rotujen ja kansanryhmien kanssa.

________________________________________________________________

MTV3: Luotiliivein varustautuneet miehet hyökkäsivät vaaliehdokkaiden kimppuun Oulussa

Ainakin kolme parikymppistä miestä on hyökännyt Oulussa Rotuaarilla kansanedustajaehdokkaiden kimppuun.

Miehet saapuivat noin puolen päivän aikaan kokoomuksen vaaliteltalle ja kävivät siellä olleiden kansanedustajaehdokkaiden päälle.

Tilannetta edelsi yhden kokoomuksen kansanedustajaehdokkaan ottamat kuvat muista kokoomusehdokkaista, kun miehet olivat käsittäneet tulleensa myös valokuvatuiksi. Miehet olivat kiivastuneet siitä ja käyneet ehdokkaan kimppuun ja vaatineet kuvien poistamista kamerasta. Miehet olivat käyneet myös kahden muun paikalla olleen henkilöön kimppuun.

- Kun poliisi tuli paikalle, jouduimme irrottamaan yhden hyökkääjän irti kansanedustajaehdokkaasta. Ehdokas pysyi jatkamaan kampanjointiaan Rotuaarilla, kertoo rikoskomisario Tapani Tasanto Oulun poliisilaitokselta.

Miehet vastustivat paikalle saapuneita poliiseja, ja poliisi joutui käyttämään pippurisumutetta ja etälamautinta miesten taltuttamisessa.

Poliisin mukaan miehet olivat olleet jakamassa omia esitteitään Oulun Rotuaarilla. Esitteet olivat Suomen Vastarintaliikkeen lehtisiä.

Poliisin mukaan miehet olivat varustautuneet luotiliivein, mikä viittaisi siihen, että he olivat varautuneet väkivaltaan. Poliisin mukaan miehillä ei kuitenkaan ollut mukanaan aseita tai muuta kättä pidempää.

Miehet on otettu kiinni ja heitä kuulustellaan lähiaikoina. Poliisi epäilee miehiä pahoinpitelystä ja virkamiehen vastustamisesta.

_____________________________________________________________

MTV3: Oulun vaalihyökkäys: Uhri kertoo kärhämän syyn

Kokoomuksen vaalikopilla Oulun Rotuaarilla kolmen miehen hyökkäyksen pääkohteeksi joutui Oulun kokoomuksen piiritoimiston kunnallissihteeri Jaakko Salovaara.

Salovaaran mukaan miesten hyökkäys kokoomuksen kansanedustajaehdokkaiden kimppuun johtui väärinkäsityksestä.

- Olin ottanut kuvia Facebookiin ehdokkaistamme Rotuaarilla. Miehet luulivat, että he olivat tallentuneet kuviin. He halusivat nähdä muistikortilla olevat kuvat. Olin juuri silloin puhelimessa ja pyysin heitä odottamaan. Sitten yksi miehistä tarttui minua takinrintamuksesta, mutta ei lyönyt.

Salovaaran mukaan hyökkäys ei ollut raju.

- Takistani irtosi nappi ja kahvikuppi putosi lattialle. Siinä olivat ainoat vahingot.

Tilanne ratkesi poliisin kutsumiseen paikalle. Salovaara tarkisti kameran kuvat, eivätkä miehet olleet tallentuneet niihin.

Salovaaran kertoo, että miehet olivat olleet Rotuaarilla haastattelemassa eri puolueiden ehdokkaita ennen kärhämää. Sanomalehti Kalevan mukaan hyökkääjät jakoivat Kansallisen vastarintaliikkeen lehtisiä.
________________________________________________________________


MTV3: Kokoomuspomo puhelimessa: Pitää lopettaa, kimppuuni käydään

Kansanedustaja Lyly Rajala puhui parhaillaan puhelimessa kokoomuksen piiritoimiston kunnallissihteeri Jaakko Salovaaran kanssa, kun tämän kimppuun käytiin Oulun Rotuaarilla.

Rajala oli noin 300 metrin päässä kokoomuksen korvakahvilassa, kun kahakka alkoi.

– Lyly, mun pitää lopettaa, kimppuuni käydään, Rajala kertoo Salovaaran todenneen puhelimen toisessa päässä.

Rajala käveli pikaisesti Salovaaran luo. Poliisi oli ehtinyt taltuttaa hyökkääjät.

– Läsnä oli neljä poliisia ja kaksi nuorta miestä raudoitettuna. Toinen makasi vielä mahallaan maassa. Toista kuljetettiin pois.

Poliisi kertoo ottaneensa Rotuaarilta kiinni kolme parikymppistä miestä, joiden epäillään käyneen Salovaaran lisäksi käsiksi kahteen henkilöön.

Poliisin mukaan kiista alkoi siitä, kun omia esitteitään jakaneet miehet uskoivat tulleensa kuvatuksi ja kiivastuneet siitä.

Kiinniotettuja epäillään pahoinpitelystä ja virkamiehen vastustamisesta.

__________________________________________________________________

MTV3: Poliisi: Oulun vaalihyökkääjillä sekavat viestit

Oulussa kokoomuksen vaalitilaisuudessa kansanedustajaehdokkaisiin käsiksi käyneiden miesten jakamat Suomen Vastarintaliikkeen tiedotteet olivat poliisin mielestä olivat sisällöltään varsin sekavia.

Molemmin puolin paperia painetuissa teksteissä sanotaan muun muassa, että usko tai älä - mikään ei muutu. Lause viittaa politiikkaan ja sen turhuuteen, sillä samalla sivulla on myös eri puolueiden logoja.

Liikkeen nettisivuilla oli jo tänään taisteluraportti, jossa mainittiin Oulun kahakka.

Liike on järjestänyt aiemminkin muualla maassa tapahtumia, joiden aiheena on ollut vaalien turhuus.

Nettisivujen mukaan vastarintaliike on ottanut tehtäväkseen suojella suomalaista historiaa, kulttuuria ja identiteettiä. Se sanoo vastustavansa suomalaisten sulautumista muiden rotujen ja kansanryhmien kanssa.