maanantai 11. huhtikuuta 2011

Savon Sanomat: Rasistiset ryhmät kitkettävä ajoissa

Savon Sanomat, pääkirjoitus: Rasistiset ryhmät kitkettävä ajoissa 11.4.2011

Oulun keskustassa eduskuntavaaliehdokkaisiin lauantaina kohdistunut väkivalta herättää paljon ajatuksia. Nujakassa jotkut henkilöt saivat pikku kolhuja, mutta henkiset vammat lienevät paljon suuremmat. Tapaukseen saattoi liittyä myös väärinymmärryksiä. Rähinäporukan elämöinti oli joka tapauksessa yksi osoitus suvaitsemattomuuden kasvusta Suomessa.

Poliisin alustavien tutkimusten mukaan tapaus sai alkunsa, kun kokoomuslainen kunnallissihteeri otti kameralla kuvia vaaliteltalla olleista oman puolueensa ehdokkaista. Paikalle sattui luotiliiveihin pukeutuneita äärioikeistolaisen kansalliseen vastarintaliikkeeseen kuuluvia miehiä, jotka jakoivat oman liikkeensä esitteitä. Niissä luki patriot. Miehet luulivat, että heitä valokuvattiin ja he kävivät kiinni kuvaajaan. Nahistelu loppui vasta, kun poliisi käytti etälamautinta ja kaasusumutinta.

Vaikka nujakka oli pieni, ilmiönä sitä ei kuitenkaan sovi ohittaa olankohautuksella. Kaikille vaaliehdokkaille on annettava vaalirauha. Kansalaisten kitkerätkin mielenilmaisut ovat sananvapautta. Jokaisella on oikeus mielipiteensä ilmaisuun. Raja kulkee uhkailuissa ja fyysisessä koskemattomuudessa. Oulussa käytiin kiinni vaalityössä mukana olevaan henkilöön. Se on tuomittava teko.

Suomessa pulpahtaa silloin tällöin julkisuuteen ääriryhmiä kuten nyt Oulussa. Suojelupoliisi tuntee äärioikeistolaisen kansallisen vastarintaliikkeen, jonka jäseniä on seurattu jo pitkään Suomessa. Ulkomailla vastaavat ryhmittymät ovat aiheuttaneet usein vakavia uhkatilanteita. Myös Suomessa ryhmittymien liikehdintä on työllistänyt poliisia.

Internetin tietojen mukaan mukaan Oulussa melskanneet miehet kuuluvat ryhmään, joka kannattaa kansallissosialismia ja vastustaa YK:n rasisminvastaista viikkoa. Ryhmä on huolissaan valkoihoisten vähenemisestä maailmalla ja äänioikeutettujen maahanmuuttajien määrän kasvusta.

Oulun tapauksen tutkinnassa on ilmennyt, ettei luotiliivimiesten toiminta todennäköisesti kohdistunut mitään yksittäistä puoluetta kohtaan. Se kohdistui kuitenkin demokratiaa vastaan, joka on äärettömän vakava asia.

Maahanmuutto ja rasismi ovat olleet näkyvästi esillä viime viikkoina. Puolueet laidasta laitaan ovat sanoutuneet irti rasismista. Se on hyvä asia. Maahanmuuttoon liittyvässä julkisessa keskustelussa on kuitenkin silloin tällöin ilmennyt ylilyöntejä. Puolueiden olisi vaaliviikolla tuotava vielä kerran esille rasismin vastaiset kantansa ja ajatuksena maahanmuutosta.

Valtiovallan olisi otettava tiukka kanta ääriliikkeisiin. Jos nuo ryhmät uhkaavat väkivaltaisin keinoin yhteiskuntaamme, niiden toiminta on katkaistava päättäväisesti. Lepsuilu luo vain lisää kasvualustaa liikkeille, joiden toiminnassa on paljon rikollisia piirteitä. Kansalaisten suojeleminen ei ole suvaitsemattomuutta.

______________________________________________________

Pohjalainen, pääkirjoitus: Viha ei kuulu kampanjaan

Eduskuntavaalien viimeinen kampanjaviikko on tavallisesti kiivain. Demokraattisten vaalien toimittaminen on kaikkien tavoitteena. Vaalit ovat suomalaisille olleet hyvin tärkeät, sillä kansa on nähnyt, että voimasuhteiden vaihtuminen muuttaa myös politiikkaa. Viime sotien jälkeisissä monissa vaaleissa oli myös maan suunnan määrittämisestä. Oli tärkeää pitää Suomi demokraattisena maana.

Vaalikampanjat ovat muuttuneet. Aiemmin kunkin puolueen vaalijuhlat keräsivät suuret samanmieliset joukot vahvistamaan omaa ryhmää. Nyt vaalitilaisuudet vetävät enää varsin vähän ihmisiä koolle. Ehdokkaiden on mentävä kansan joukkoon, ostoskeskuksiin, kaduille ja toreille. Vaalikeskustelut ovat myös muuttuneet aikaisempaa avoimemmiksi.

Omissa piireissä sai ennen haukkua vastapuolta, kun tieto levisi vain omien korviin. Nyt sähköiset välineet jättävät väitteet vastapuolen arvioitavaksi. Kaduilla tavatut saattavat myös saattaa kahdenkeskiseksi tarkoitetun väitteen koko kansan arvioitavaksi, kuten kävi edellisissä vaaleissa yhdelle ehdokkaalle Vaasassa.

Avoin keskustelu, johon kaikki voivat helposti osallistua, ei ole välttämättä helpottanut keskustelua vaikeista ja tärkeistä aiheista. Toreilla asioita on perusteltava yksinkertaisesti. Aiheet pyörivät kehää lähes epäolennaisuuksissa. Valitettavasti avoimuus on paljolti ruokkinut myös vihan ilmapiiriä. Suvaitsemattomuus on noussut pintaan.

Vaalikeskustelun teemat maahanmuutosta tai ruotsin kielen opetuksesta ovat rohkaisseet toisinajattelijoita harkitsemattomaan loukkaamiseen. Toisenlaisia ihmisiä ei käytännön tilanteissa suvaita. Pääkaupunkiseudulta on kuulunut, että joissakin tilanteissa ruotsinkielisiä on kielletty puhumasta ruotsia suomankielisessä maassa.

Oulussa kävelykadulla lauantaina sattuneessa ikävässä välikohtauksessa kansalliseksi vastarintaliikkeeksi itsensä määrittelevä oikeistoaktivistien ryhmä ajautui käsirysyyn kokoomuslaisten vaalikojun luona. Tappelu alkoi, kun omia lehtisiään jakavat äärikonservatiivit luulivat joutuneensa kokoomuslaispoliitikon ottamaan valokuvaan.

Tapahtuma ei ilmeisesti ole niin sattumanvarainen kuin annetaan ymmärtää. Äärikonservatiivien joukko jakoi luotiliivit päällä esitteitä, joissa kielletään demokratian voima ja kansalaisia kehotetaan olemaan äänestämättä.

Poliisi kertoi lauantaina, että tällaisia joukkoja on eri puolilla Suomea varsinkin yliopistokaupungeissa. Ryhmien toimintaa seurataan. Ilmeistä on, että jatkossa vaalirauhan vartiointi on ulotettava entistä enemmän vaalihuoneistojen ulkopuolelle. Myös ehdokkaiden turvallisuuden takaaminen on arvioitava uudelleen. Äärioikeistolaisilla on oikeus jakaa esitteitään, mutta vaalirauhaa heidänkin on kunnioitettava.

_____________________________________________________


Iltalehti: Näkökulma: Katja Boxberg: Vaalivihan yltyminen ei mikään yllätys

Pääministeri Mari Kiviniemi (kesk) vetoaa kansalaisiin vaalirauhan turvaamiseksi. Kiviniemen vetoomus liittyy viikonvaihteen tapahtumiin. Äärioikeistolainen mieskolmikko riehui kokoomuksen vaaliteltan läheisyydessä Oulussa.

Maanantaina uutiset kertovat, että Kiviniemen vaalijulisteita on sabotoitu Helsingissä. Nyt puhutaan vaalivihasta.

Olisi tietenkin toivottavaa, että kansalaiset ilmaisisivat mielipiteensä ja/tai turhautumisensa vaaliuurnilla. Nyrkin heiluttaminen julkisilla paikoilla ja vaalijulisteiden tuhoaminen on paitsi tyhmää myös rikollista ja tuomittavaa.

Jotenkin vihauutiset eivät kuitenkaan yllätä. Raivo on kytenyt pinnan alla jo kuukausia, jos ei vuosia. Sitä ovat saaneet osakseen poliitikkojen ja maahanmuuttajien lisäksi ainakin homot, tutkijat ja toimittajat.

Ihmisen pään sisään ei voi mennä. Ainoa keino julkisten vihanpurkauksien torjumiseksi on tuomita ne heti, jyrkästi ja mahdollisimman laajasti. Tämän suomalaispoliitikot unohtivat perussuomalaisten nousun lamaannuttamina kuukausia sitten.

Muistelkaa vaikka, kuinka hiljaa suuri osa päättäjistä oli, kun maahanmuuttoministeri Astrid Thorsia (r) taannoin uhkailtiin.