keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Seinäjoen Sanomat: Myanmarista lisää pakolaisia Seinäjoelle

Seinäjoen Sanomat: Myanmarista lisää pakolaisia Seinäjoelle 6.4.2011

Seinäjoelle tulee toukokuussa kaksi uutta pakolaisperhettä Myanmarista, yhteensä 12 henkeä. Kaupungilla on perheitä varten kolme tyhjää asuntoa, joihin kerätään parhaillaan tavaraa.

– Sisustamme ja valmistelemme asuntoja perheiden tuloa varten, Seinäjoen kaupungin pakolaiskuraattori Seija Järvenpää kertoo.

Kun pakolaiset saapuvat, edessä on byrokratiaviidakko.

–  Ensitöiksi menemme maistraattiin esitäyttämieni papereiden kanssa. Sitten terveystarkastukset, pankkikäynnit, työvoimatoimisto, koulut, päiväkodit... Paperityö ei lopu, Järvenpää huokaa.

Myanmarilaisia tuli Seinäjoelle ensimmäisen kerran vuonna 2006, jolloin heitä tuli 32. Vuonna 2009 maasta tuli 23 pakolaista.

–  Täällä jo asuvista myanmarilaisista on suuri apu uusille tulokkaille. Toisella perheellä on täällä jo sukulaisiakin, mikä helpottaa sopeutumista, Järvenpää iloitsee.

Pakolaisten apuna on viranomaisten lisäksi kodinhoitajat ja vapaaehtoiset ystävät, joita SPR kouluttaa kevään aikana lisää.

Maahanmuuttajat tarvitsevat ystäviä tutustuakseen uuteen kotimaahansa ja kotikuntaansa.

–  Usein he kysyvät, onko täällä turvallista mennä ulos. Kodeissa heitä opetetaan käyttämään sähköhellaa ja pyykkikonetta. Myös kauppareissut tuottavat alkuun ongelmia.

Seinäjoella on pulaa vapaaehtoisista ystävistä. Pakolaisystävätoiminnan yhdyshenkilö Elina Salmenkangas toteaa, että ystäväksi voi ryhtyä kuka vain.

–  Mitä tavallisempi, sen parempi. Jos vähänkin on kiinnostunut toisista ja auttamisesta, kannattaa lähteä mukaan, Salmenkangas rohkaisee.

Vapaaehtoiseksi pääsee osallistumalla Ystävätoiminnan peruskurssille, joka alkaa ylihuomenna. Maahanmuuttajien tukemisesta kiinnostuneille järjestetään jatkokoulutusilta kuun lopussa.