keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Svenska YLE: Fortsatt integration av invandrare behövs

Svenska YLE: Fortsatt integration av invandrare behövs 6.4.2011

En fortsatt integration av invandrarna i det Finländska samhället är nödvändig var kontentan av en valdebatt i Helsingfors på tisdag där kandidater med invandrarbakgrund från alla riksdagspartier deltog.

En nyligen publicerad rapport visar att Finland har lyckats rätt väl i att erbjuda möjligheter till utbildning och politiskt engagemang. Det betyder ändå inte att allt är bra.

Vänsterförbundets Hanna Mithiku tror att en orsak till att många invandrare trots allt är passiva är att det tar så länge att få medborgarskap. Socialdemokraternas Nasima Razmyar anser att sysselsättning och utbildning är avgörande då man ska vara med och påverka sin omgivning.

Alla partiers representanter, också Sannfinländarnas Freddy van Wonterghem anser att det är viktigt med språkundervisning för invandrare, vilket fick en medlem i publiken att undra om han har läst det egna partiets valprogram.
-Det är så tjockt att jag inte har orkat lära mig det, lydde svaret.

De Grönas Husein Muhammed och Samlingspartiets Farbardhe Hetemaj tyckte att den invandringspolitiska debatten stampar på stället i Finland. Hetemaj ansåg att man klarare borde skilja åt humanitär och arbetsrelaterad invandring i debatten.

Debatten hade sammankallats av Justitieministeriet.